Strona 173 z 190 PierwszyPierwszy ... 73123163171172173174175183 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 721 do 1 730 z 1895

Wątek: Cos nowego na horyzoncie?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    Nikon D2X ma zblizona gestosc pixeli i nikt nie mowi "nonsens"...
    I jak widać matryca 5D mimo tej samej rozdzielczości osiąga lepsze rezultaty. 1Ds MkII też nie oferuje w stosunku do 5D cudów. Ale fakt - jeśli wywalą OLPF, to będzie nieco lepiej...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    Wiem, że ta matryca będzie zapewne użyta w kamerach... ale gdyby w aparacie zamontowali migawkę zdolną rozwijać prędkość 60 fps'ów, mógłby on konkurować z 1DMkIIN ;-)
    musieli by najpierw Nobla dostac z rozpedzania lustra do 60 klapniec na sek
    no to sobie policzmy powiedzmy ze lustro jest pod katem 45st do matrycy wysokosci 24mm, czyli zeby zakrylo matryce musi byc dlugosci ~34mm , w trakcie podnoszenia, krawedz lustra pokona droge ~ 26.7mm no i opuszczanie kolejne 26.7mm co daje nam na jedno "machniecie" droge ~53.3mm no i teraz x60 czyli mamy ~3,2 m/sek co daje 11,5 km/h - powodzenia - o przeciazeniach nie wspomne ;-) bo wektor predkosci zmienia sie ~120 razy ;-)

kurde moze zrobic lustro obrotowe? jak nasze drzwi na forum ;-)

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

zosatwić lustro nieruchomo

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    32MP to nonsens. Optyka tego nie uciągnie - to z 200 linii na mm.
    Wywalenie filtra AA to byłby kolosalny zysk, a przy takiej rozdzielczości możliwe, że już się da. Druga sprawa to to że tu mowa chyba o większyn formacie niż 24x36mm. Być może pierwsze próby robili z korpusem typu 1Ds. W końcu Mamiya ZD (48x36) jest bardzo podobnej wielkości jak Ds także bez problemu mogą do takiego body wepchnąć matrycę średnioformatową.

Ta matryca sony to raczej do kompaktów żeby można było filmy kręcić (nie wymaga migawki) .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-02-2007 o 20:37
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar scanus
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Albo zrezygnować z lustra... tylko, że to kompakt będzie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Druga sprawa to to że tu mowa chyba o większyn formacie niż 24x36mm. Być może pierwsze próby robili z korpusem typu 1Ds.
    No wlasnie... Wyobrazmy sobie, ze jest to 32MP, ale na powiedzmy
    troszke wiekszym formacie niz 36x24mm, np. ~43x29mm
    Nowe mocowanie dla szkiel obslugujacych pelna nowa matryce,
    ale... no wlasnie, od razu dostepna przejsciowka z nowego
    Super-EF do EF. Takze wszystkie istniejace szkla sa nadal
    Full Frame (w rozumieniu 36x24mm) na nowym body, tyle tylko,
    ze nie 32MP a cos kolo 22MP...
    Do tego od razu dostepne 4 nowe Super-EF obiektywy na nowy format -
    22mm f2, 35mm f1.2 i 55mm f1.0 i 75mm f1.2

Wystarczajacy bang na 25 rocznice?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Nie, poważnie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

na moje oko, to albo sredni format z prawdziwego zdarzenia, albo dalej FF z nowymi ficzerami. cos posrodku to troche takie sralimuszki...

Thom Hogan wykoncypowal kiedys modulowy DSLR. no to ja za czyms takim w wydaniu Canona. niech beda Super-lensy, ale nie matryca z gory zadana, tylko do wyboru. jeden woli 6x4.5, inny kwadrat, jeszcze inny 6x7. szkla do wszystkiego na raz mozna zrobic, do tego wspolny chassis, modul zapisu danych (twardy dysk, albo gniazdo kart pamieci, albo nadajnik wifi), modul celownika, modul migawki, ...

niech i kolo obrazowania takich Super-lensow nie bedzie wielkosci zwyklego sredniego, ale dostatecznie duze, zeby oplacalo sie bawic w takie matryce.

mowimy o sprzecie, ktory nie bedzie konkurencja dla cyfrowych Hasseli (bo to nie ten typ klienta), ale ktory stanowi naturalna kontynuacje dla chocby landszafciarzy, ktorzy w tej chwili masowo porzucaja swoje Mamiyki czy Broniki dla 5D.
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    na moje oko, to albo sredni format z prawdziwego zdarzenia, albo dalej FF z nowymi ficzerami. cos posrodku to troche takie sralimuszki...

Thom Hogan wykoncypowal kiedys modulowy DSLR. no to ja za czyms takim w wydaniu Canona. niech beda Super-lensy, ale nie matryca z gory zadana, tylko do wyboru. jeden woli 6x4.5, inny kwadrat, jeszcze inny 6x7. szkla do wszystkiego na raz mozna zrobic, do tego wspolny chassis, modul zapisu danych (twardy dysk, albo gniazdo kart pamieci, albo nadajnik wifi), modul celownika, modul migawki, ...

niech i kolo obrazowania takich Super-lensow nie bedzie wielkosci zwyklego sredniego, ale dostatecznie duze, zeby oplacalo sie bawic w takie matryce.

mowimy o sprzecie, ktory nie bedzie konkurencja dla cyfrowych Hasseli (bo to nie ten typ klienta), ale ktory stanowi naturalna kontynuacje dla chocby landszafciarzy, ktorzy w tej chwili masowo porzucaja swoje Mamiyki czy Broniki dla 5D.
    Ja myślę że jednak jeśli canon zrobi średni format to być może obiektywy będą miały (albo już takie są ) pole krycia wystarczające nawet dla 70x60mm. Natomiast puszki będą sprzedawać klasyczne - bez możliwosci wymiany matrycy etc. Po prostu w ten sposób można wyciągnąć więcej zielonych od klientów.
    Po za tym taka puszka wielkości np. Mamyi ZD jest jeszcze do zaakceptowania przy krajobrazie, w podróży. Natomiat przy formacie 6x6 cm, 6x7 robi się choćby ze względu na lustro i wziernik takie bydlę, że to już tylko do studia.
    Spodziewam się też, że taki system będzie umiarkowanie drogi . Dostępny nawet dla średnio zarabiających pro i amatorów na zachodzie. Podejrzewam że tego właśnie boją się obecni producenci MF. Bo ja marzę np. o czymś takim jak Mamiya ZD ale jednak bardziej uniwersalnym głównie w kwestii matrycy i szklarni. I myślę, że to canon jest w stanie zapewnić. Gdyby wypuścili taki korpus w cenie poniżej 10k$ to byłby to nokaut dla konkurentów.

Jest tylko mały problem. Wielkosć lustra. W tych nowych korpusach muszą zrobić większą odległość bagnetu od matrycy - 44mm nie wystarczy. Także stare szkła mogłyby być kompatybilne tylko z przejściówka z elementem optycznym, a to jak wiadomo nie jest zbyt eleganckie rozwiązanie. Bo nowe oczywiście w dół mogą być w pełni kompatybilne bez żadnego problemu.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-02-2007 o 22:08
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Chłopaki - ja Wam naprawdę dobrze życzę. Spełnienia tych marzeń i trelelele. Tylko że przypominam sobie, co było przed premierą 30D - te nadzieje i podobne do tych dywagacje. A potem nastąpiła premiera i chyba jako jedyny broniłem na tym forum tej puszki. Upadek tym bardziej boli, im wyżej się wejdzie.
    Wątek zapoczątkowany przez Kolekcjonera (związany z nowymi szkłami) dotyczył szkieł HD o rewelacyjnej jakości, ale mniejszych, lepszych i jaśniejszych od obecnie dostępnych. Jeżeli to prawda, to aby pasowały do MF lub nawet 35mm, Canon musiałby obejść/złamać prawa fizyki.
    Mi jakoś się nie chce wierzyćw to, że ta firma wchodzi w średni format. Pewnie - mając analityków tkwiących w temacie - być może dostrzegli, że rynek DSLR jest bliski nasycenia i należy szukać innych kierunkó ekspansji. Ale tak serio - ile jest w tym zimno skalkulowanej logiki a ile chciejstwa użytkowników?
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Strona 173 z 190 PierwszyPierwszy ... 73123163171172173174175183 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów