Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
Z calym szacunkiem (w sumie nie wiem czemu, bo dosc ordynarnie mnie
tu obrazasz), ale ty na serio nie zauwazyles, ze moja odpowiedz byla
z przymruzeniem oka?! Nic dziwnego, ze taki smetny to narod,
chyba resztki poczucia humoru wyginely wraz z nastaniem IV RP...
Smutne to.

A wracajac do tematu, najswiezsze wiesci tragiczne.
Podobno jedyny nowy aparat to 10MP 10fps 1.3crop...
Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
Mimo wszystko 1.3 mialo nie byc. Dynamiczny to jest jedyny crop jaki powinien teraz byc w puszkach tego typu jesli chca byc zgodni sami ze soba
Właśnie sobie rozmyślałem o cropie 1,3.

MSZ crop 1,3 (w aparacie XXD) to najlepsze, co Canon mógłby zrobić dla trochę bardziej zaawansowanych fotoamatorów. Dlaczego? Ponieważ 24mm to 32 mm na tym cropie, a Canon ma 3 obiektywy (w tym jeden nie L, ale całkiem niezły) zaczynające się od tej ogniskowej. I skończyłby się problem, że aby mieć jednocześnie szeroki kąt i lekkie tele (portret) w amatorskiej cyfrze, przy jednocześnie niezłej jakości, to trzeba mieć 2 obiektywy. A 17-40 zostałby dalej UWA lensem, a nie "protezą" standardowego zooma.

Przy okazji Canon na długie lata uciekłby konkurencji (przecież są "wafle" do produkcji matryc z 350D/20D, wystarczyłoby je wykrajać większe, więc byłoby więcej MPix) i nie musiałby martwić się o "ficzery" i mógłby dalej sobie odcinać kupony.

Dla mnie 30D z matrycą o wielkości matrycy z 1D MkII starczyłaby na długo, a przy okazji taka matryca ma same zalety: lepsze przejścia tonalne, plastyka obrazu itp. jeszcze do tego DIGIC III i Nikon miałby problem, bo sam nie robi matryc, musiałby poprosić Sony, a Sony niekoniecznie będzie chciało się zgodzić, bo sami mogą coś takiego chcieć zrobić.

A swoją drogą taka wielkość matrycy byłaby dla Nikona rozwiązaniem przy trudnościach z FF. Przecież ma w ofercie dwa fajne Nikkory: 24-120VR i 24-85 pod pełną klatkę. Do tego zrobiliby 24-70/2.8 i już. A obraz z takiego aparatu przy marycy CCD wykorzystywanej dotychczas też zyskałby na jakości.