Strona 14 z 190 PierwszyPierwszy ... 412131415162464114 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 1895

Wątek: Cos nowego na horyzoncie?

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie, no to jest bujda na resorach.
    Obecne obiektywy EF nie obejmą żadnej większej matrycy bo, po pierwsze, maja koło krycia ciut większe niż 43mm więc na większym sensorze będą winetować, a po drugie jeżeli bagnet EF ledwo wystarcza na oświetlenie matrycy FF przy szerokich kątach, to na pewno nie wystarczy przy większej matrycy (telecentryczność).

I jeszcze jedna sprawa z innej beczki: jeżeli gość rzeczywiście współpracował z Canonem i zna szczegóły techniczne to skąd zna informacje marketingowe (data prezentacji, wprowadzenia na rynek i cenę). Nie mówiąc o tym że byłby idiotą, gdyby takie informacje w ten sposób ujawniał.
    Ostatnio edytowane przez Cyborg ; 05-08-2006 o 21:44

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg
    Nie, no to jest bujda na resorach.
    Obecne obiektywy EF nie obejmą żadnej większej matrycy bo, po pierwsze, maja koło krycia ciut większe niż 43mm więc na większym sensorze będą winetować, a po drugie jeżeli bagnet EF ledwo wystarcza na oświetlenie matrycy FF przy szerokich kątach, to na pewno nie wystarczy przy większej matrycy (telecentryzność).
    Kto powiedział, że to będzie EF? Przecież facio pisze, że będzie coś co nazywa EF-Ls or EF-Ds
    the silence is deafening

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Kto powiedział, że to będzie EF? Przecież facio pisze, że będzie coś co nazywa EF-Ls or EF-Ds
    No przecież pisze że EF będzie miał przelicznik dzielony :-D a nowe szkła za 2 lata... Szkoda gadać.

A tak na poważnie, to sądzę, że prędzej czy później należy się spodziewać że Canon połączy linie 1D i 1Ds, czyli "szybkie i dokładne w jednym". Technicznie jest to IMHO już możliwe.
    Co do 3D jako następcy 5D to jeszcze nie teraz. Jeżeli konsumenckie modele, takie jak x0D czy xx0D mają cykl życia 18 m-cy, to 5D, było nie było, niszowy model powinien mieć dłuższy cykl, 24 m-ce, albo więcej?

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Ale sie super fajoski watek z tego zrobil! Wlasnie poczytalem sobie te rewelacje na dpreview:

...Grenlandczyk pracujacy w Niemczech, buehehe...

...sensor 2x FF wspolpracujacy ze szklami EF (ale bylaby winieta!), buehehe...

...koles ujawnia wszystko co wie bo go nie dotyczy zadne NDA (non-disclosure agreement), jaaasne...

...jest tylko beta-testerem ale dokladna date prezentacji i cene zna...

...ludzie w Niemczech i Holandii nie mowia po angielsku - pewnie mowia po "grenlandzku"

Dawno sie tak nie ubawilem.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Ale sie super fajoski watek z tego zrobil! Wlasnie poczytalem sobie te rewelacje na dpreview:

...Grenlandczyk pracujacy w Niemczech, buehehe...

...sensor 2x FF wspolpracujacy ze szklami EF (ale bylaby winieta!), buehehe...

...koles ujawnia wszystko co wie bo go nie dotyczy zadne NDA (non-disclosure agreement), jaaasne...

...jest tylko beta-testerem ale dokladna date prezentacji i cene zna...

...ludzie w Niemczech i Holandii nie mowia po angielsku - pewnie mowia po "grenlandzku"

Wiesz nie jesteś odoosobniony dla mnie to też wszystko mocno naciągane.

gietrzy dzięki za te wszystkie wycinki robisz super robotę:grin: , ile bym musiał się naprzedzierać przez to wszystko żeby dojść do sedna:grin:.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 05-08-2006 o 23:27
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Dlatego tez zapytalem sie o to ile lat ma gietrzy ;-) Bo ja juz w wieku 10 lat nie wierzylem w bociana, chodzenie po wodzie i inne glupoty ;-)

Nie winietujace szkla EF z 2x wiekszym powierzchniowo sensorem zaprojektowanym do nowej linii obiektywow To jest - nie przymierzajac - dowcip roku, bawie sie conajmniej rownie dobrze jak ty

BTW - sensor 48x36mm ma Mamiya ZD za prawie 50 tysiecy zlotych... a nawet w polowie nie jest tak bogata w mozliwosci AF i innych podzespolow jak obecne "jedynki". O nowych mozliwosciach prezentowanych przez gietrzy nawet nie wspominajac

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie jest też wykluczone, że to przebitka prawdziwej informacji o tym, że Canon chce wejść na rynek średniego formatu. Co wcale ni musi oznaczać kompatybilności z EF. Zwyczajnie nowa linia sprzętu. Oni jak najbardziej mogą sobie na to pozwolić. Stąd też może od czasu do czasu ten rumor o systemie modularnym? Ale wtedy to firmy które już są na rynku średniego formatu mają przekichane.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 05-08-2006 o 23:49
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No.
    TO byłby prawdziwy strzał w plecy.
    Musieli by zbudować od nowa cały system... którego nie posiadają.
    A taka mamiya, czy rollei, czy hassel posiada.
    Musieliby dostać się do grona ludzi którzy fotografują cyfrowym średnim formatem (achh, te tłumy. ) i przekonać ich że szkła canona dadzą lepszą plastykę niż szkła hassla.

No i pewnie by chcieli na tym jeszcze zarobić.

Moim zdaniem - nie ma szansy.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    No.
    TO byłby prawdziwy strzał w plecy.
    Musieli by zbudować od nowa cały system... którego nie posiadają.
    A taka mamiya, czy rollei, czy hassel posiada.
    Musieliby dostać się do grona ludzi którzy fotografują cyfrowym średnim formatem (achh, te tłumy. ) i przekonać ich że szkła canona dadzą lepszą plastykę niż szkła hassla.

No i pewnie by chcieli na tym jeszcze zarobić.

Moim zdaniem - nie ma szansy.
    Wiesz przy ich potencjale to nie jest takie znów niemożliwe. A dostać się do grona nie będzie trudno jak się odpowiednio ukształtuje ceny.
    Firmy które wymieniłeś to praktycznie (może po za hasselem - choć też już sprzedany) trupy.
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Ten pomysl ma jak najbardziej sens.
    Wyobrazcie sobie, ze Canon chce wejsc w rynek wyzszych
    formatow. Ma do wyboru - zbudowac calkowicie nowy system
    i w sumie zupelnie nie skorzystac z bazy uzytkownikow, albo...
    No wlasnie. Wprowadzic nowy aparat o super rozdzielczosci
    i nowym, wiekszym sensorze OPARTY o 1Ds. W dniu premiery
    odslonic powiedzmy 4 podstawowe szkla wspolpracujace
    z nowym formatem, zabojcza optyka, ostrosc i brak CA od
    brzegu do brzegu, po prostu bajka. A istniejace szkla sa jak
    najbardziej do uzytku z nowym systemem, ale w funkcji cropu.
    Czyli jesli np. nowy format to 40MP 36x48, to stare szkla
    dzialaja w cropie na 24x36 (w pelnym formacie winietuja).
    W pelnym "double FF" aparat zapisuje 2 klatki/s, w cropie czyli FF
    5-6 klatek/s... Nowy sensor to zdecydowany krok na przod...
    Digic III spokojnie radzi sobie z przerobem danych.

Strona 14 z 190 PierwszyPierwszy ... 412131415162464114 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów