Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1895

Wątek: Cos nowego na horyzoncie?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

o 4d kiedys bylo. Nie bedzie. tak jak nie ma Fuji S4 pro i zadnego nikona w wersji 4. Podbno dla japoncow to jakas pechowa/szczegolna liczba i przsynosi chyba pecha
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Dopiero zaczyna
    Miasto
    KRK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    o 4d kiedys bylo. Nie bedzie. tak jak nie ma Fuji S4 pro i zadnego nikona w wersji 4. Podbno dla japoncow to jakas pechowa/szczegolna liczba i przsynosi chyba pecha
    nom, tak jak z seria G Canona: byly wszystkie numerki 1-7, poza G4

EOS 350D :: PowerShot G3
    EF-S 10-22mm :: EF-S 17-85mm :: EF 70-200mm f4L :: EF 50mm 1.8 II :: Tamron 19-35mm :: EF-S 18-55mm II
    420EX + StoFen :: Velbon Sherpa 750R
    waflar.deviantart.com

Coś już napisał

Domyślnie

Akustyk,

tamron 17-50 jest prawie 2 razy drozszy od 18-70 (co prawda cenowo 400d+17-50 wyjdzie podobnie do d80+18-70) .
    Jak dla mnie nikon w segmencie amatorskim ma przewage. Bo co tutaj canon oferuje? 400d - robi dobrej jakosci zdjęcia, ale ergonomii brak.

A w nikonie?, wczesniej d50 i d70s a teraz d40 (odpowiednik wydmuszki 400d tyle ze sporo tanszy) i d80. Nowe d70s kupisz w granicach 1700zł. Szkła podobnie - kitowiec 18-55, 18-70 (cyfrowy odpowiednik 28-105), całkiem przyzwoite tele 70-300g. W canonie? kit 18-55 albo elki.
    W dodatku af w nikonie z szklami innych producentow dziala zdecydowanie lepiej
    To samo w przypadku d200 - swietna puszka, ale matryca do kitu.

PS. zdaje się, że fotografujesz krajobrazy. Co Cie powstrzymalo od zakupu jakiegos nikona wlasnie z tym nikkorem 12-24/f4?
    Ostatnio edytowane przez GrzesiekK ; 13-02-2007 o 01:34
    350d+grip, tamron 28-75/2.8

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GrzesiekK Zobacz posta
    tamron 17-50 jest prawie 2 razy drozszy od 18-70
    Nie no, zaraz, Nikon 18-70 kosztuje 1200 ~ 1450 zł, Tamron 17-50 około 1500 (ceny ze sklepów internetowych), jak by tego nie porównywać to nie jest to dwukrotna różnica
    W canonie? kit 18-55 albo elki.
    Jest jeszcze 17-85 IS po drodze za około 2000 zł. Fakt że drogi, może nawet za drogi, ale od eLek tańszy a nad wymienionymi wyżej ma tę przewagę że jest dłuższy i stabilizowany.

18-70 w ofercie stanowi niewątpliwą przewagę systemu Nikona ale nie ma też co przeginać w drugą stronę.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 13-02-2007 o 02:03
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Nie no, zaraz, Nikon 18-70 kosztuje 1200 ~ 1450 zł, Tamron 17-50 około 1500 (ceny ze sklepów internetowych), jak by tego nie porównywać to nie jest to dwukrotna różnica

Jest jeszcze 17-85 IS po drodze za około 2000 zł. Fakt że drogi, może nawet za drogi, ale od eLek tańszy a nad wymienionymi wyżej ma tę przewagę że jest dłuższy i stabilizowany.

18-70 w ofercie stanowi niewątpliwą przewagę systemu Nikona ale nie ma też co przeginać w drugą stronę.
    18-70 mozna kupic na allegro (ceny wachają się od 700 do 1000zł - kolega ostatnio kupił za 700zł z groszami) - stąd moje stwierdzenie, że jest dwa razy tańszy.
    17-85 IS optycznie to dziadostwo (wiem bo miałem przez pewien czas)

W sumie canon mógłby wprowadzic takie 17-85 bez IS jako kitowy obiektyw do 40d/tego co bedzie nowoscia w semipro pod cropa. Dosyc czesto w tym watku pojawiaja sie przypuszczenai ze canon bedzie rozwijac linię szkieł pod cropa.

Z mojej strony EOT, za dużo tutaj o nikonie
    350d+grip, tamron 28-75/2.8

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A w nikonie?, wczesniej d50 i d70s a teraz d40 (odpowiednik wydmuszki 400d tyle ze sporo tanszy) i d80.
    No nie nie tu troszkę przesadzasz D40 z 400D ma tylko tyle wspólnego, że są podobnej wielkości i mają w nazwie "D" i "4". Tak na prawdę 400D to aparat o sporo większych możliwościach niż wykastrowany D40.

(...)
    W sumie canon mógłby wprowadzic takie 17-85 bez IS jako kitowy obiektyw do 40d/tego co bedzie nowoscia w semipro pod cropa. Dosyc czesto w tym watku pojawiaja sie przypuszczenai ze canon bedzie rozwijac linię szkieł pod cropa.

Z mojej strony EOT, za dużo tutaj o nikonie
    Wątpię że canon będzie rozwijał linię szkieł pod cropa. Nawet bardzo. Może dadzą jakieś 18- 200 IS. Na cuda optyki bym w tym segmencie nie liczył. To już prędzej uwierzę w przepowiednie, że dadzą jakąś linię szkieł o parametrach lepszych niż L-ki (zawsze znajdą się snoby chętne wydać majątek po to żeby mieć coś "ekstra"). Co do nikona to należy się modlić żeby podgryzał canona ile wlezie. W naszym dobrze pojętym interesie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wątpię że canon będzie rozwijał linię szkieł pod cropa. Nawet bardzo. Może dadzą jakieś 18- 200 IS. Na cuda optyki bym w tym segmencie nie liczył. To już prędzej uwierzę w przepowiednie, że dadzą jakąś linię szkieł o parametrach lepszych niż L-ki (zawsze znajdą się snoby chętne wydać majątek po to żeby mieć coś "ekstra").
    Ja tam się nie znam, ale dodanie lini szkieł do cropa jest bardziej opłacalne - z pewnościąwięcej tegoi typu szkieł by się sprzedało a i zapewne w produkcji prostrze toto i łatwiejsze niż to, o czym piszesz. Był by to po prostu kolejny sposób na wyciągnięcie kasy. Poza tym, z tego co zauważyłem, to jednak więcej osób narzeka właśnie na brak szkieł do x1,6 niż czegoś powyżej "L". Choć w związku z rcznicami może Canon zaszaleć - tego też nie należy wykluczyć...
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

...
    Biorąc pod uwagę opinie o 17-85 IS to pewnie niedługo cena spadnie do takiego poziomu, jakby nie miał IS, a wtedy nowy KIT do 30/40D nie będzie mieć raczej racji bytu. W tej chwili można go już dostać na allegro za 1650 zł, czyli cena powoli staje się rozsądna.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Sorry za OT.

Wszyscy narzekający na ten obiektyw zapominają, dla kogo i po co był skonstruowany. To ma być uniwersalny (trochę szeroki, trochę portret) "słoik" dla amatora, który trzaska fotki dla przyjemności, do "rodzinnego" kotleta, zlecający odbitki 10*15 (góra 20*30) do rodzinnego albumu, który nie zastanawia się, co to aberracja, dystorsja i winieta, i nie patrzy na zdjęcie na ekranie monitora z powiększeniem 100%, w dodatku na brzeg kadru.

Mam taki obiektyw od niedawna. Oczywiście, tak jak napisałem wyżej, eLka to to nie jest (miałem obiektyw z tej serii i mam skalę porównawczą). Pstrykałem nim przez cały wyjazd na narty do Włoch i porównując moje odbitki z "kompakcikami" to było to niebo a ziemia.

Inna sprawa, że Canon nie ma nic do zaoferowania, jeżeli chodzi o standardowe zoomy (coś jak 24-85), dla "zaawasowanych amatorów" pod cropa. Trzeba po prostu ciułać na 5D albo czekać aż Canon się zlituje i obniży ceny na FF. Albo zmienić system.

Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem swoją wypowiedzią. Jeżeli tak, to przepraszam, nie miałem takiego zamiaru.

Jeszcze raz przepraszam za OT.

Zablokowany

Domyślnie

To samo w przypadku d200 - swietna puszka, ale matryca do kitu.
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos30d/page26.asp
    konia z rzędem temu, kto wyjaśni mi na czym polega "kitowość" tej matrycy. Nie mówię oczywiście o szumach ... choć różnica najbardziej widoczna jest w jpg. Jak już pisałem, ja nie widzę większych różnic w jakości obrazowania pomiędzy dwoma systemami.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów