Strona 149 z 163 PierwszyPierwszy ... 4999139147148149150151159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 481 do 1 490 z 1895

Wątek: Cos nowego na horyzoncie?

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    No wlasnie... Wyobrazmy sobie, ze jest to 32MP, ale na powiedzmy
    troszke wiekszym formacie niz 36x24mm, np. ~43x29mm
    Nowe mocowanie dla szkiel obslugujacych pelna nowa matryce,
    ale... no wlasnie, od razu dostepna przejsciowka z nowego
    Super-EF do EF. Takze wszystkie istniejace szkla sa nadal
    Full Frame (w rozumieniu 36x24mm) na nowym body, tyle tylko,
    ze nie 32MP a cos kolo 22MP...
    Do tego od razu dostepne 4 nowe Super-EF obiektywy na nowy format -
    22mm f2, 35mm f1.2 i 55mm f1.0 i 75mm f1.2

Wystarczajacy bang na 25 rocznice?
    na moje oko, to albo sredni format z prawdziwego zdarzenia, albo dalej FF z nowymi ficzerami. cos posrodku to troche takie sralimuszki...

Thom Hogan wykoncypowal kiedys modulowy DSLR. no to ja za czyms takim w wydaniu Canona. niech beda Super-lensy, ale nie matryca z gory zadana, tylko do wyboru. jeden woli 6x4.5, inny kwadrat, jeszcze inny 6x7. szkla do wszystkiego na raz mozna zrobic, do tego wspolny chassis, modul zapisu danych (twardy dysk, albo gniazdo kart pamieci, albo nadajnik wifi), modul celownika, modul migawki, ...

niech i kolo obrazowania takich Super-lensow nie bedzie wielkosci zwyklego sredniego, ale dostatecznie duze, zeby oplacalo sie bawic w takie matryce.

mowimy o sprzecie, ktory nie bedzie konkurencja dla cyfrowych Hasseli (bo to nie ten typ klienta), ale ktory stanowi naturalna kontynuacje dla chocby landszafciarzy, ktorzy w tej chwili masowo porzucaja swoje Mamiyki czy Broniki dla 5D.
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    na moje oko, to albo sredni format z prawdziwego zdarzenia, albo dalej FF z nowymi ficzerami. cos posrodku to troche takie sralimuszki...

Thom Hogan wykoncypowal kiedys modulowy DSLR. no to ja za czyms takim w wydaniu Canona. niech beda Super-lensy, ale nie matryca z gory zadana, tylko do wyboru. jeden woli 6x4.5, inny kwadrat, jeszcze inny 6x7. szkla do wszystkiego na raz mozna zrobic, do tego wspolny chassis, modul zapisu danych (twardy dysk, albo gniazdo kart pamieci, albo nadajnik wifi), modul celownika, modul migawki, ...

niech i kolo obrazowania takich Super-lensow nie bedzie wielkosci zwyklego sredniego, ale dostatecznie duze, zeby oplacalo sie bawic w takie matryce.

mowimy o sprzecie, ktory nie bedzie konkurencja dla cyfrowych Hasseli (bo to nie ten typ klienta), ale ktory stanowi naturalna kontynuacje dla chocby landszafciarzy, ktorzy w tej chwili masowo porzucaja swoje Mamiyki czy Broniki dla 5D.
    Ja myślę że jednak jeśli canon zrobi średni format to być może obiektywy będą miały (albo już takie są ) pole krycia wystarczające nawet dla 70x60mm. Natomiast puszki będą sprzedawać klasyczne - bez możliwosci wymiany matrycy etc. Po prostu w ten sposób można wyciągnąć więcej zielonych od klientów.
    Po za tym taka puszka wielkości np. Mamyi ZD jest jeszcze do zaakceptowania przy krajobrazie, w podróży. Natomiat przy formacie 6x6 cm, 6x7 robi się choćby ze względu na lustro i wziernik takie bydlę, że to już tylko do studia.
    Spodziewam się też, że taki system będzie umiarkowanie drogi . Dostępny nawet dla średnio zarabiających pro i amatorów na zachodzie. Podejrzewam że tego właśnie boją się obecni producenci MF. Bo ja marzę np. o czymś takim jak Mamiya ZD ale jednak bardziej uniwersalnym głównie w kwestii matrycy i szklarni. I myślę, że to canon jest w stanie zapewnić. Gdyby wypuścili taki korpus w cenie poniżej 10k$ to byłby to nokaut dla konkurentów.

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    No wlasnie... Wyobrazmy sobie, ze jest to 32MP, ale na powiedzmy
    troszke wiekszym formacie niz 36x24mm, np. ~43x29mm
    Nowe mocowanie dla szkiel obslugujacych pelna nowa matryce,
    ale... no wlasnie, od razu dostepna przejsciowka z nowego
    Super-EF do EF. Takze wszystkie istniejace szkla sa nadal
    Full Frame (w rozumieniu 36x24mm) na nowym body, tyle tylko,
    ze nie 32MP a cos kolo 22MP...
    Do tego od razu dostepne 4 nowe Super-EF obiektywy na nowy format -
    22mm f2, 35mm f1.2 i 55mm f1.0 i 75mm f1.2
    Jest tylko mały problem. Wielkosć lustra. W tych nowych korpusach muszą zrobić większą odległość bagnetu od matrycy - 44mm nie wystarczy. Także stare szkła mogłyby być kompatybilne tylko z przejściówka z elementem optycznym, a to jak wiadomo nie jest zbyt eleganckie rozwiązanie. Bo nowe oczywiście w dół mogą być w pełni kompatybilne bez żadnego problemu.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-02-2007 o 22:08
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar scanus
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Albo zrezygnować z lustra... tylko, że to kompakt będzie.

Domyślnie

Chłopaki - ja Wam naprawdę dobrze życzę. Spełnienia tych marzeń i trelelele. Tylko że przypominam sobie, co było przed premierą 30D - te nadzieje i podobne do tych dywagacje. A potem nastąpiła premiera i chyba jako jedyny broniłem na tym forum tej puszki. Upadek tym bardziej boli, im wyżej się wejdzie.
    Wątek zapoczątkowany przez Kolekcjonera (związany z nowymi szkłami) dotyczył szkieł HD o rewelacyjnej jakości, ale mniejszych, lepszych i jaśniejszych od obecnie dostępnych. Jeżeli to prawda, to aby pasowały do MF lub nawet 35mm, Canon musiałby obejść/złamać prawa fizyki.
    Mi jakoś się nie chce wierzyćw to, że ta firma wchodzi w średni format. Pewnie - mając analityków tkwiących w temacie - być może dostrzegli, że rynek DSLR jest bliski nasycenia i należy szukać innych kierunkó ekspansji. Ale tak serio - ile jest w tym zimno skalkulowanej logiki a ile chciejstwa użytkowników?
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Pomyślmy, 22 prezentacja w PL - trzeba przygotować jakieś materiały dla gości, do prezentacji - ktoś to musiał tłumaczyć, ktoś wydrukować, ktoś przesłać, no przecież nie robili tego w WSI, bo w rozsypce. Przecieki powinny być i to konkretne, no chyba, że nie ma, o czym.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hyzop Zobacz posta
    Pomyślmy, 22 prezentacja w PL - trzeba przygotować jakieś materiały dla gości, do prezentacji - ktoś to musiał tłumaczyć, ktoś wydrukować, ktoś przesłać, no przecież nie robili tego w WSI, bo w rozsypce. Przecieki powinny być i to konkretne, no chyba, że nie ma, o czym.
    a skad. zatrudnia sie tlumacza z umowa sformulowana tak, ze "morda w kubel albo my ciebie kill him" i odsyla wynik do Kraju Wschodzacej Wisni, czy jak to tam szlo. wydrukowane paczuszki przylatuja do PL wraz z druczkami dla calej reszty regionu.

sumarycznie taniej i mniej przeciekow
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar toma20D
    Miasto
    Poland

Domyślnie

siedzialem na niemieckim forum canona i przed chwilą podano następującą wiadomosc:
    1 D Mark III ohne Crop ( 1,3er Crop gibts nicht mehr )

12,8 Mio Pixel ( Vollformat )
    Serienbilder 8,3 Bilder pro sec.
    COMS der 5 D
    Gehäuse der Mark II N
    Preis ca. 4200,-

40 D

10,2 Mio Pixel
    1,6 er Crop
    Schüttelsensor
    5 Bilder pro Sec.
    Sonst wie 30 D

ca. 1300,-

Und ein Update der 1 DS Mark II ( großer Monitor etc. )
    Ab Sebt. mit 22 Mio. Pixel.

ciekawe czy się sprawdzi ?
    pozdrawiam

Tomasz

Canon 1D Mark IV, Canon 1DsMark III , i trochę szkiełek L Gitzo 5541LS

Coś już napisał
    Miasto
    Michigan, USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toma20D Zobacz posta
    siedzialem na niemieckim forum canona i przed chwilą podano następującą wiadomosc:
    1 D Mark III ohne Crop ( 1,3er Crop gibts nicht mehr )

12,8 Mio Pixel ( Vollformat )
    Serienbilder 8,3 Bilder pro sec.
    COMS der 5 D
    Gehäuse der Mark II N
    Preis ca. 4200,-

40 D

10,2 Mio Pixel
    1,6 er Crop
    Schüttelsensor
    5 Bilder pro Sec.
    Sonst wie 30 D

ca. 1300,-

Und ein Update der 1 DS Mark II ( großer Monitor etc. )
    Ab Sebt. mit 22 Mio. Pixel.

ciekawe czy się sprawdzi ?
    Ja tez przed chwila widzialem na innym forum dokladnie taki sam zestaw + kilka szkiel, mysle ze praktycznie to juz jest pewne na 99% :-)

--
    Marnow

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    Mi jakoś się nie chce wierzyćw to, że ta firma wchodzi w średni format. Pewnie - mając analityków tkwiących w temacie - być może dostrzegli, że rynek DSLR jest bliski nasycenia i należy szukać innych kierunkó ekspansji. Ale tak serio - ile jest w tym zimno skalkulowanej logiki a ile chciejstwa użytkowników?
    W tej chwili to już bardzo ciężko powiedzieć .

Fakt jest że firma o potencjale takim jak Canon na swój jubileusz może (choć nie musi) się postarać i wypuścić coś na prawdę ciekawego .

Cytat Zamieszczone przez marnow Zobacz posta
    Ja tez przed chwila widzialem na innym forum dokladnie taki sam zestaw + kilka szkiel, mysle ze praktycznie to juz jest pewne na 99% :-)
    Tak samo jak wszystko inne .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marnow Zobacz posta

--
    Marnow
    Wrzucisz linka ?

Strona 149 z 163 PierwszyPierwszy ... 4999139147148149150151159 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów