Strona 143 z 190 PierwszyPierwszy ... 4393133141142143144145153 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 421 do 1 430 z 1895

Wątek: Cos nowego na horyzoncie?

Coś już napisał Awatar motoko
    Miasto
    Westquarter / Szkocja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekCi Zobacz posta
    A może możliwość SD ? Podwójne gniazdo ? Co za sens by był pakowania w 400D CF , 40D SD ... mi się wydaje, że jak ma być SD to już SD/CF i to samo w nowym 5D ...

Canon od zawsze dawał CF i musi się liczyć z tym, że większość userów Canona ma już zakupione CFy , sprzedawać tego to nijak bo za grosze ... Równie dobrze mogliby dać inne mocowanie szkieł w 40D ... co za sens ?
    No cóż, z kartami jak ze wszystkim - kiedyś trzeba zacząć! Poza tym 400D mógł mieć po prostu za małe rozmiary na upakowanie drugiego gniazda i elektroniki do niego. Wiem, że "poważne" sprzęty powinny używać "poważnych" kart, ale jak widać producenci myślą inaczej. Poza tym w realiach zachodnich kupno karty 4GB to żaden wielki wydatek. A stara CF podniesie cenę sprzedawanego zestawu o parę groszy.
    I cyfra i analog...

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mówiąc kwadrat miałem na mysli prostokąt. ;]
    moja wina.

A chodzi mi o to, że skoro obecnie niektóre szkła nie wyrabiają w rogach na full frame, to mogłoby to być jeszcze bardziej widczone w przypadku kołowej matrycy - chodzi o te miejsca, które teraz są niewidoczne przez matrycę.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    A chodzi mi o to, że skoro obecnie niektóre szkła nie wyrabiają w rogach na full frame, to mogłoby to być jeszcze bardziej widczone w przypadku...
    Błąd logiczny: skoro nie ma rogów, to nie ma gdzie się "nie wyrabiać"
    Jarek

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Błąd logiczny: skoro nie ma rogów, to nie ma gdzie się "nie wyrabiać"
    Ale Adamek chcial wpisac obecna prostokatna matryce w hipoteteyczna okragla. Znaczy sie okragla bylaby wieksza po powierzchni niz prostokata.
    To wtedy nie tyle ze by sie szklo nie wyrabialo po rogach, ale po "okregu"

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    To wtedy nie tyle ze by sie szklo nie wyrabialo po rogach, ale po "okregu"
    Marcin
    Teraz, to już siejesz defetyzm i pomówienia.
    Ja już słyszałem, że szkła nie wyrabiają się rogach. Ale skąd niby Ty masz wiedzeić, czy po okręgu też nie będą sie wyrabiały? Miałeś taki aparat? Sprawdziłeś?
    To nie gadaj.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ale to da rade sprawdzic.
    wystarczy podlaczyc obiektyw maloobrazkowy do puszki na sredni format (tylko prosze, nie pytajcie jak - nie wiem).
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Coś już napisał Awatar scanus
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Teraz, to już siejesz defetyzm i pomówienia.
    Ja już słyszałem, że szkła nie wyrabiają się rogach. Ale skąd niby Ty masz wiedzeić, czy po okręgu też nie będą sie wyrabiały? Miałeś taki aparat? Sprawdziłeś?
    To nie gadaj.
    Ale to oczywiste. Jeśli teraz masz w rogach takie plagi jak: CA, winietowanie i nieostrość to w przypadku okrągłego sensora masz to wszystko na obwodzie.

Ale to jest powrót do korzeni - pierwsze zarejestrowane obrazy były okrągłe.

Coś już napisał

Domyślnie

Matryca zbudowana w układzie radialnym? ... chyba tylko do badań fotometrycznych
    Mimo wszystko łatwiej dokonywać wszelkiej obróbki sprzętowej i programowej gdy gęstość i wzajemne relacje komórek są stałe.
    Natomiast okrągła matryca z ortogonalnym układem komórek - jak najbardziej!
    Koniec "problemów" kadrowania... toż to lepsze od kwadratu
    Można by wtedy w ustawieniach aparatu wybrać odpowiednie proporcje automatycznego kadrowania do prostokąta jeśli ktoś koniecznie chciałby uniknąć późniejszej obróbki z przycinaniem
    Canon 350D + 24-105/4 L IS + 18-55/3.5-5.6 + w odstawce Sigma 18-200/3.5-6.3

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Talking Nowa linia szkieł Canona!

No więc jeśli chodzi o najświeższe wiadomości .
    To podobno canon stworzył/tworzy nową linię szkieł o nazwie HD ??? lub coś takiego. Są to szkła o jeszcze wyższej jakości niż L-ki (swoją drogą ciekawe jak je oznakują - trzy czerwone paski, a może całe będą czerwone ).
    Ich cechą ma być min. większe pole krycia przystosowane do nowych puszek , większa rozdzielczość. Mają też posiadać więcej kontaktów elektrycznych??? I ulepszony jeszcze szybszy AF.
    Nawet nie próbuję sobie wyobrazić ile będą kosztować .

W sumie to dla mnie najciekwsze jest czy canon wreszcie zrobi jakieś fajne szerokie szkła. Dla mnie nie koniecznie musiały by być HD. Taka np. "zwykła" pospolita L-ka 20/2 L w zupełności by mi wystarczyła .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 09-02-2007 o 04:10
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

moze jak wejda nowe szkla to eLki potanieja
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Strona 143 z 190 PierwszyPierwszy ... 4393133141142143144145153 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów