Strona 137 z 190 PierwszyPierwszy ... 3787127135136137138139147187 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 361 do 1 370 z 1895

Wątek: Cos nowego na horyzoncie?

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    moze sie myle, ale ani logika, ani tym bardziej poprzednie dzialania Canona, wybitnie obliczone na wyciskanie szmalu, nie daja tu podstaw do innego myslenia
    Jest to koncern japoński (podatność na sugestie odbiorców może być porównana do zwrotności tankowca), zupełnie inna mentalność - jednakże biorąc pod uwagę jubileusz, można spodziewać się zmian podnoszących prestiż firmy. Osobiście mam nadzieje, że zmiany w 40D będą przedsmakiem tego, co zobaczymy w następcy 5D.

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    nie zrobi. 5D nadal bedzie tanim FF-ejmem.
    40D byloby wyborem fotografow ptakow ale wiele osob nadal
    wybierze 5D dla FF...
    Moim zdaniem "nasycona" linia Canona moglaby miec jednoczesnie
    super aparat z cropem, konkurujacy praktycznie z D200/D2x i tani aparat
    z FF - oba w identycznej cenie. Wtedy bys mial prawdziwy wybor -
    predkosc i crop badz FF... Bylyby to jakby tansze odpowiedniki
    1D i 1Ds.
    A gdyby Canon wypuscil 40D z dobrym AF, mocna puszka i super
    jakoscia zdjec, to juz teraz D2x nie mialby praktycznie nad nim zalet...
    A D200 wymieklby jeszcze bardziej roznica jakosci zdjec...
    Aktualnie wydaje mi sie, ze wielu zaawansowanych fotografow
    ptakow zaczyna myslec o Nikonie, bo Canon wydaje sie nie traktowac
    cropa powaznie, lecz jako amatorski krok w kierunku FF.
    A wielu lubi crop i chce dobra puszke 1.6x. Plus 200-400 f4VR
    jest mocnym argumentem... A na marginesie, obserwacja i fotorafowanie
    ptakow to najdynamiczniej rozwijajace sie hobby w USA.
    Ludzie ci wydaja ogromne pieniadze na swoja pasje...
    Idealem posylajacym Nikona do piachu to by byla taka linia aparatow:
    - trabant (jaki jest kazdy widzi)
    - 40D z normalnym(!) AF tak na poziomie D200 lub chociaz D80, moze troszke pouszczelnianym zeby wszyscy szczali z radosci, 5kl/s, itp. Aparat, ktory by zjadl D80.
    - tanie FF (5D), taki FF trabant, w cenie ciut wyzszej niz 40D, tak np: 1800$, cos czego w Nikonie po prostu nie ma, i chocby skaly sraly, takiej jakosci obrazu w Nikonie nie dostaniesz.
    - 3D, czyli takie 40D, tylko FF, moze jeszcze szybsze niz 40D, moze EC, itp, czyli cos co pobije D200, i bedzie smialo konkurowac z D2
    - i potem 1 lub 2 jedynki, jak kto tam woli.

Canon to moglby zrobic z palcem nie powiem gdzie. Wszystko zalezy tylko od tego czy chce/musi. A po wynikach finansowych widac ponoc, ze nie musi :-(
    Bo Canon to firma ktor ma zarabiac pieniazki, a nie dawac uzytkownikom 2x lepsze body za te same pieniadze, tylko dlatego ze rocznica jakas.....

Swoja droga, z racji pozycjonowania apratow przez Canon wedlug jakosci AF, to ta trojka sie prosi ze hej. Bo jednak 20/30D do jedynek to podobniez przepasc.

Marcin
    Ostatnio edytowane przez mjastrzebski ; 06-02-2007 o 17:38
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sandr Zobacz posta
    Jest to koncern japoński (podatność na sugestie odbiorców może być porównana do zwrotności tankowca),
    no z tym bym, dla odmiany, polemizowal 70-200/4 L IS, 24-105 L IS czy 50/1.2 L to najprostsze przyklady szkiel "skrojonych" na miare odbiorcow i wedlug ich zyczen.
    jesli o to chodzi to Canonowi nie mozna zarzucic takiej nonszalancji na jaka sobie pozwala Nikon. ta firma slucha zyczen uzytkownikow, a nie wciska kit o wyzszosci DX nad FF
    Canon co najwyzej spelnia marzenia je z "lekkim opoznieniem" (aaaa.... no nie odpuszcze sobie: rozwiazanie problemu MLU udalo im sie zrobic po... 15 latach blagan uzytkownikow ). a ze te realizacje sa czesto pieronsko drogie to inna bajka

zupełnie inna mentalność - jednakże biorąc pod uwagę jubileusz, można spodziewać się zmian podnoszących prestiż firmy. Osobiście mam nadzieje, że zmiany w 40D będą przedsmakiem tego, co zobaczymy w następcy 5D.
    dlugofalowa prognoza? tania linia FF idzie w kierunku realizacji zyczen landszafciarzy. dosc zaniedbywanej przez Canona dlugie lata grupy fotografow, dla ktorej nieduzy gabarytowo i mobilny (w odroznieniu od MF) aparat dajacy druki jakosci niegdys osiagalnej od 645 wzwyz jest manna z nieba (no dobra, niezbyt tania manna ). dla ktorych celownik ma znaczenie (sorry Winnetou, ale APS-C to jest dziurka od klucza, chocby skaly sraly)
    poniekad widzialbym bardziej tutaj ewentualne uszczelki.
    bardzo dlugofalowe wrozenie z fusow? modulowy nastepca 5-tki. z wymiennymi kopulkami (jak w srednim), sciankami, modulami rejestrowania obrazu (karty pamieci lub inne nosniki / transmitery bezprzewodowe). poniekad, landszafciarz ma na to czas, a i moze sobie pozwolic na rozstawienie laptopa i przerzucanie zrobionych zdjec od razu na dysk przez 802.11g.
    powstaje oczywiscie pytanie kiedy to byloby mozliwe? moja odruchowa odpowiedz: jak Nikon czy Sony zrobia w koncu FF i bedzie to mialo rece i nogi. czyli obawiam sie, ze raczej niezbyt szybko.

a linia 30D zostaje dla ptaszarzy i szybkostrzelcow, ktorzy nie potrzebuja (lub nie maja kasy) na jedynki
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 06-02-2007 o 17:51
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Pokazanie 40D z jakimkolwiek zmienionym sensorem APS-C bez choćby niektórych ficzerów takich jak konfigurowalna automatyka ISO, powiększony wizjer (0,95x) najlepiej z siatką trójpodziału, kontrola flashy systemowych nie będzie dla mnie żadnym wydarzeniem...
    Gwozdzt ja bym się niespodziewał nic przełomowego w tym segmencie. Tu zgadzam się całkowicie z akustykiem. Oni po prostu nie mają żadnego powodu żeby coś nadzwyczajnego wypuszczać. Pewnikiem dadzą kilka ficzerów żeby podgryźć konkurentów z tego segmentu. U canona po prostu jak chcesz mieć to wszystko w body to musisz wybecalować i nie ma na to rady.
    Z tym DX-em i brakiem (u canona) profesjonalnej puszki w tym segmencie to prawda. Pytanie czy rzeczywiście jest na to rynek o który warto się bić? Zresztą ich przywiązanie do tego segmentu widać choćby po ilości i jakości canonowych szkieł pod cropa.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

wg najświeższych danych canon zrobi totalna rewolucje w puszkach pod hasłem "sam zrób sobie puszkę"
    kazdy klient sam bedzie skladal swoj aparat i tak:
    bedzie sobie mogl wziac np. uklad AF z jedynki, LCD z np. z dwudziestki i wszystko wrzucic do puszki trabanta
    albo odwrotnie
    jak ktos bedzie chcial uszczelnienia to dodadzą do body opakowanie silikonu

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no z tym bym, dla odmiany, polemizowal 70-200/4 L IS, 24-105 L IS czy 50/1.2 L to najprostsze przyklady szkiel "skrojonych" na miare odbiorcow i wedlug ich zyczen.
    Nie, no - z tej grupy jedynie 70-200/4 L IS zaliczyłbym do tych "wysłuchanych", 24-105 L IS wyszedł jako "KIT" do 5D, a brak 50/1.2 L mało kogo bolał...

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bopp Zobacz posta
    Nie wiem czy byl juz ten link, ale moze nie o 40D
    To zdanie z podaj strony mnie zabiło:
    "(...) Canon i jego model 30D traci dystans do konkurencji Nikona D80 i Sony Alpha, a nawet do własnego produktu, 400D(...)"
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Nie, no - z tej grupy jedynie 70-200/4 L IS zaliczyłbym do tych "wysłuchanych", 24-105 L IS wyszedł jako "KIT" do 5D, a brak 50/1.2 L mało kogo bolał...
    Dokladnie. A ile narodu prosi o przyzwoite, szerokie stalki?? Chocby poprawione 35 F2, 28mm/24 i cos kolo lub ponizej 20mm.??

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

co do 24-105 mozemy podyskutowac, czy to byla odpowiedz na zadane czy niezadane pytanie praktyka pokazuje, ze lens jest swietnym uzupelnieniem 5D i mimo niemalej ceny sprzedaje sie dobrze. przypuszczam, ze Canon poszedl tu po analogi do 28-135 IS, ktory kiedys tez byl bardzo chodliwym towarem i zrobil od razu produkt, ktory moglby sie pojawic w zadaniach uzytkownikow. w koncu wiele osob wydalo te 8k za korpus i pewnie chcialoby porzadny obiektyw all-around (nawet za te 4k zlotych) zamiast mooocno przecietnego w cyfrze 28-135 IS

co do 50/1.2 - mysle, ze dla docelowego grona odiorcow (a nie jest to przecietny Kowalski) jednak jest to obiektyw wyczekany. zwlaszcza przy korpusie FF
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 06-02-2007 o 18:20
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Proszem Pani a Oskarkowy to narobił wszystkim apetytu a teraz milczy

Strona 137 z 190 PierwszyPierwszy ... 3787127135136137138139147187 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów