Bo jej nie czytałem :-)Zamieszczone przez gietrzy
Daj jakiegoś linka do tego FlexSharp'a, jeśli możesz :-)
Bo jej nie czytałem :-)Zamieszczone przez gietrzy
Daj jakiegoś linka do tego FlexSharp'a, jeśli możesz :-)
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Zamieszczone przez Encor
A ja jakos mam awersje do layersow a tym bardziej masek wiec sie bawie pedzlem historii 8)
http://www.pbase.com/feharmat/1d_mkii_tests&page=allZamieszczone przez bundy
Bardzo, bardzo uważnie czytaj nazwy zdjęć![]()
the silence is deafening
Walisz pędzlem histori po samej warstwie tła?Zamieszczone przez Vitez
To co robisz jak coś spieprzysz? Nie poprawisz tego przez zmniejszenie opacity, a i samo posługiwanie się pędzlem generuje zwykle masę wpisów w historii więc i cofanie się jest ciężkie (no chyba że co chwila robisz snapshot)
350D+grip, Sigma 24-60mm f/2,8 EX DG, 420EX, Lastolite Micro Apollo
Lo, there do I see my father.
Lo, there do I see my mother and my sister and my brother
Lo, there do I see the line of my people back to the beginning.
Lo, they do call to me. They bid me take my place among them
In the halls of Valhalla where the brave may live forever.
Wyostrzenie a potem pedzelek historii to przeciez minuta robotyZamieszczone przez Encor
.
Po pierwsze - bardzo rzadko zdarza mi sie cos spiepszyc przy uzywaniu manualnych narzedzi PSa i myszka Logitech G5 @ 2000dpi @ sens 3 przy maksymalnym obciazeniu i na podkladce Func F-series 30R (rough for better control) wydatnie mi pomaga w dokladnym opanowywaniu manualnych narzedzi - chodzi jak marzenie.
Po drugie - jak jednak cos spiepsze to robie od nowa... ja nie grzebie sie godzinami przy jednym zdjeciu i wyostrzanie za pomoca pedzla historii to minuta-dwie roboty a nie punktowanie kazdego pikselka na zoomie 100%.
Jestem fotografikiem a nie grafikiem(choc tu tez definicje bywaja rozne ale nie wnikajmy).
To ja przepraszam.Zamieszczone przez Vitez
350D+grip, Sigma 24-60mm f/2,8 EX DG, 420EX, Lastolite Micro Apollo
Lo, there do I see my father.
Lo, there do I see my mother and my sister and my brother
Lo, there do I see the line of my people back to the beginning.
Lo, they do call to me. They bid me take my place among them
In the halls of Valhalla where the brave may live forever.
Zamieszczone przez Encor
Aha zeby nie bylo ... to ten sprzet do grania kupilem ale do PSa przypadkiem tez sie nadaje![]()
Hmmmm... warstwy to jedna z podstawowych technik PS. Ja też mam awersję do warstw i... korzystam z nich ile się da. Wręcz nie wyobrażam sobie leveli, krzywych, nasycenia i całej tej menażerii z kółka "create new fill or adjustment layer" w zakładce Layers robionych na backgroundzie. Ostrzenia zresztą też.Zamieszczone przez Vitez
Większość plug-inów do ostrzenia (innych też) robi to na warstwach. Dalaczego? Bo tak jest efektywniej. Zalet warstw jest tyle, że nie sposób z nich nie korzystać.
Masek też nie lubię :-) korzystam mało bo... nie potrafię sensownie ich wykorzystywać.
Pozdrawiam
Janusz
Zamieszczone przez Janusz Body
To samo mi mowili o trybie M w aparacie... a uzywam go tylko do lampy blyskowej
. Rzecz gustu, przyzwyczajen, potrzeb.
A ja jestem grafikiemZamieszczone przez Vitez
i z doświadczenia moge potwierdzić za Vitezem że nie ma dokładniejszej i najefektowniejszej metody retuszu zdjęć jak History Brush
Jeśli chodzi o prace na backgrandzie to lepiej jest pracować na jego kopi, pozatym trochę kroków w histori zostaje i zawsze można się cofnąć
![]()