Czy ktoś posiada ten obiektyw i mógłby się podzielić jak chodzi ze współczesnymi bezlustrami typu r5 r6 II w porównaniu do obiektywów tele R ?
Chodzi mi głównie o AF i stabilizację.
Pozdrówka
Czy ktoś posiada ten obiektyw i mógłby się podzielić jak chodzi ze współczesnymi bezlustrami typu r5 r6 II w porównaniu do obiektywów tele R ?
Chodzi mi głównie o AF i stabilizację.
Pozdrówka
Sam nie chodzi, trzeba go nosić![]()
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Mam ten obiektyw kilka lat, używam z R5 i 1DX II, działa to przyzwoicie z R5, u mnie praktycznie jest prawie przyspawany do tego korpusu. Co do działania autofocusa, ja mam wrażenie, że jest wolniejszy niż z jedynką. Nie mam niestety odniesienia do tele w mocowaniu R. Kolega mówił o porównaniu 400 RF z EF w wersji trzeciej na R5 i twierdził, że EF przez przejściówkę jest trochę wolniejszy. W przypadku tej pięćsetki cos podobnego obserwowałem. Przy pracy z jedynką, zaczynał ostrzyc błyskawicznie, z R5 jest tak jakby wolniej startował, łapał ostrość.
Ot takie subiektywne odczucia z użytkowania tego zestawu.
Dzięki wielkie. Tak podejrzewałem, że C go wykastrował przy współpracy z R. Po to aby sprzedać i kupić podobny za 100 koła.
A jak ze stabilizacją ?
Różnice w szybkości pracy długich obiektywów przy użyciu różnych korpusów są znane w środowisku Canona.
W przypadku korpusów zasilanych większymi bateriami (takimi jak w serii EOS-1D i EOS-R3) obiektywy włączają "drugi bieg".
Podobno wyjątkiem był EOS 7D który mimo mniejszej baterii też włączał "drugi bieg"
Trzeba by zapytać posiadaczy R3 (bo R1 jeszcze nie ma) czy przy obiektywach supertele EF jest różnica w stosunku do R5/R6
R3 + RF85LDS