Czy ktoś posiada ten obiektyw i mógłby się podzielić jak chodzi ze współczesnymi bezlustrami typu r5 r6 II w porównaniu do obiektywów tele R ?
Chodzi mi głównie o AF i stabilizację.
Pozdrówka
Czy ktoś posiada ten obiektyw i mógłby się podzielić jak chodzi ze współczesnymi bezlustrami typu r5 r6 II w porównaniu do obiektywów tele R ?
Chodzi mi głównie o AF i stabilizację.
Pozdrówka
Sam nie chodzi, trzeba go nosić![]()
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Mam ten obiektyw kilka lat, używam z R5 i 1DX II, działa to przyzwoicie z R5, u mnie praktycznie jest prawie przyspawany do tego korpusu. Co do działania autofocusa, ja mam wrażenie, że jest wolniejszy niż z jedynką. Nie mam niestety odniesienia do tele w mocowaniu R. Kolega mówił o porównaniu 400 RF z EF w wersji trzeciej na R5 i twierdził, że EF przez przejściówkę jest trochę wolniejszy. W przypadku tej pięćsetki cos podobnego obserwowałem. Przy pracy z jedynką, zaczynał ostrzyc błyskawicznie, z R5 jest tak jakby wolniej startował, łapał ostrość.
Ot takie subiektywne odczucia z użytkowania tego zestawu.
Dzięki wielkie. Tak podejrzewałem, że C go wykastrował przy współpracy z R. Po to aby sprzedać i kupić podobny za 100 koła.
A jak ze stabilizacją ?
Cześć,
Obiektyw, o którym piszesz oraz ogniskowe wszystkie pozostałe z super-tele (szczególnie w wersji II) działają idealnie zarówno z lustrzankami, jaki bezlustrami. A nawet lepiej. Posiadałem zarówno 500/4 II jak i 600/4II i wraz z Canon R5 i R6 działało to absolutnie rewelacyjnie. Wrećz, można powiedzieć, że bezlustra nadały tym obiektywom nowe życie. Dodatkowo adapter EOS R - EF nie ogranicza w zaden sposób zarówno jakości obrazu, jak i prędkości AF. Nie ma żadnej różnicy między wersjami najnowszymi z bagnetem RF, a tymi z eF. Możesz się zatem nie martwić.