Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: EF 50/2.5 macro

Dopiero zaczyna Awatar said1
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Osobiście używam 60mm f/2.8 macro i z tego co czytałem to jest bezkonkurencyjnie lepsza od 50mm f/2.5 macro
    W kwestii AF to 60mm jest rewelacyjne a co do ostrości to już minimalne przymknięcie zmienia go w demona ostrości... oczywiście na 2.8 jest równie dobrze, a potem już tylko lepiej;-)
    Canon EOS 60D | EF-S 17-55 mm f/2,8 IS USM | EF-S 60 mm f/2,8 macro USM | EF 35-135 mm f/4-5,6 USM | EF 70-300 f/4-5,6 IS USM

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

taaaa tylko 50mm w przeciwieństwie do 60mm jest na FF

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Myślę że ta 50tka macro będzie bardzo ostra, jak to szkło macro. Ale jako alternatywę mogę polecić Sigmę 50/2.8 macro - to obiektyw tani i wybitnie ostry a ma przydatne czasami 1:1. Używam go od wielu lat do packshotów, czasem portretów itp i to jedyna sigma jaką zaakceptowałem w moim zestawie
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    Jak się ma ta pięćdziesiątka do 50/1.4 jeżeli chodzi o rozdzielczość w okolicach f/2.8?
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=13723
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

chciałbym zobaczyć zdjęcie z tytułowego obiektywu wykonane jak zwykłą wersją ,czyli ludzi z 2-5m oraz jakiegoś przedmiotu z minimalnej odległości ostrzenia. W tej chwili mam w domu 100mm macro i kompletnie mi nie leży.

Domyślnie

a ja właśnie mam 100 macro USM i bardzo mi leży stąd pytanie o 50mm. Ogólnie ogniskowa 50mm jest bardzo OK jak dla mnie, tylko że jakoś obrazu z 50/1.4 jest ogólnie dyskusyjna. Gdyby tak owa 50/2.5 macro miała takie właściwości jak 100macro, to bym chyba sobie wymienił, bo i tak nie używam otworu poniżej f/2.2, stratę światła bym przebolał. problem jest taki że 50macro to stara strasznie konstrukcja. 60macro jest na kropa, więc na moim 5d się nie sprawdzi

Coś już napisał
    Miasto
    GOP

Domyślnie

Przez jeden dzień miałem do czynienia z tym szkłem i powiem tak. Optycznie nie jest źle, ale AF w moich oczach dyskwalifikuje to szklo, chociaż w statycznych scenach macro AF nie zawsze jest potrzebny
    Jakaś puszka, trzy słoiki i lampka

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

Co do 50/2.5 macro- Ken Rockwell rozpływał się nad tym szkłem. Warto przeczytać, pamiętając oczywiście o jego dziwnych czasami wyborach. Pozdr.

Coś już napisał

Domyślnie

Ja z kolei tez mialem ten dylemat i poszlem w Sigme 50mm i uwazam ze swietna optycznie(Af w macro dziala bardzo chimerycznie)uzywalem ja tez do pejzazy i sadze ze pokazala sie z dobrej strony.Ogolnie b.dobre szklo za niewielkie pieniadze

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

To może ja się odezwę, jako posiadacz tego szkła z cropem 50D.
    Gdybym dziś miał kupić szkło, wybrałbym 60 macro Canona ze światłem 2.8 ale że kupowałem dawno temu, to ten dylemat mnie wówczas nie dotyczył

Ja kupowałem używkę i wydałem na nią 650 zł co w tych pieniądzach uważam na doskonały wybór, bo było to zaledwie 200 zł więcej niż wydmuszka 50 f1.8 mark II, a oferuje funkcję macro, skalę odległości, metalową obudowę i lepszy AF.
    Z racji, że recenzji tego szkła nie ma za wiele w sieci a tym bardziej zdjęć kupowałem ciut w ciemno.
    Kilka faktów:
    -Szkło ostre od pełnej dziury, ostrością na 2.5 miażdży moją 85 f1.8
    -Domknięte do 4 lub 5.6 może pociąć jak miecz japoński
    -Autofokus nie powala, wolny i bez ograniczeń zanim ustawi ostrość to mija wieczność. Potrafi się również solidnie pomylić. Dodam, że punkt krzyżowy z 50D NIE wspiera Canona 50mm Compact Macro...
    -W swoim egzemplarzu musiałem używać MicroAdjustment AF żeby pozbyć się front focusa,
    -Zdjęcia z małej odległości (minimalna odległość ogniskowania) na pełnej dziurze są bezużyteczne z uwagi na fringe

Dla porównania podaję linki do 2 Rawów prosto z puszki bez jakiejkolwiek obróbki:
    pierwszy to 85mm 1.8 domknięta do 2.2
    druga to właśnie 50 Compact macro na pełnej dziurze

http://94.230.18.17/sample/50mm.CR2
    http://94.230.18.17/sample/85mm.CR2

Wiem, że ten topic to odgrzany kotlet, ale naprawdę mało jest w necie informacji na temat tego szkła. O ile do np 85 1.8 jest dużo zdjęć, choćby na tym forum, to do 50 macro praktycznie nie ma...
    Canon 50D, C50/2.5 Compact Macro, C24-105/4, C80/1.8, Metz 48AF

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów