Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: EF 50/2.5 macro

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie EF 50/2.5 macro

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z obiektywem jak w tytule?

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z mojego rekonesansu przed zakupem pierwszego szkla wyniklo, ze:
    1. w przypadku stricte makro jest super, ale Sigma jest na tym samym poziomie
    2. w przypadku uzywania jako standard 50mm Sigma jest zdecydowanie lepsza - wszyscy bez wahania oceniaja ja wyzej od 50/1.8, a niektorzy "odwazni" nawet probuja ja rownac z 50/1.4 ;-)

Jedna zasadnicza roznica, na niekorzysc Canona - ma odwzorowanie tylko 1:2, 1:1 mozna uzyskac dopiero z konwerterem Life Size (czytaj: trzeba dolozyc conajmniej drugie tyle szelestu).

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    ... w przypadku uzywania jako standard 50mm Sigma jest zdecydowanie lepsza - wszyscy bez wahania oceniaja ja wyzej od 50/1.8, a niektorzy "odwazni" nawet probuja ja rownac z 50/1.4 ;-)
    Możesz mi pomóc w poszukiwaniu tych opinii? Z góry dzięki!

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

www.photographyreview.com
    EF 50/1.8 II - 4.48 of 5
    EF 50/1.4 - 4.69 of 5
    Sigma 50/2.8 - 4.7 of 5

Zajrzyj i poczytaj opinie userow, nie jest to byle serwis wiec IMHO opinie sa wiarygodne, zwlaszcza ze ludzie oceniajacy szkla czesto maja do czynienia z duzo lepszymi szklami i sa przyzwyczajeni do wysokiej jakosci na codzien (to nie to co u nas). Poza tym jesli cos im sie nie podoba w danym szkle to pisza od razu bez sciemniania.
    Co prawda EF 50mm Macro ma 5 of 5, ale tylko 6 userow go ocenilo... wiec ocena nie jest dla mnie wiarygodna ;-)

Do tego jeszcze ranking wg www.photozone.de (top5):
    Sigma AF 2.8 50mm Macro EX 4.65 (4) = outstanding!
    (Micro-)Nikkor AF 2.8 60mm 4.63 (4) = outstanding!
    Minolta AF 2.8 50mm Macro 4.35 (3) = excellent
    Canon EF 2.5 50mm Macro 4.34 (4) = excellent
    Nikkor AF 1.8 50mm 4.19 (4) = very-good

Oczywiscie kazdy ma inne spojrzenie i inna, indywidualna wykladnie jakosci, wiec najbardziej wymierna ocena byloby porownanie szkiel przez tego, kto zamierza je kupic ;-)

Dla mnie (stawiajac sie w twojej sytuacji) sprawa jest w miare jasna:
    - jesli potrzebujesz szkla do makro, to Canon wymieka... bo nie ma 1:1
    - jesli potrzebujesz szkla do makro i jako standard, to Canon... tez wymieka - bo jako standard nie zbiera z tego co widzialem tak pochlebnych opinii ;-)

Ofcoz rozumiem, ze caly czas mowimy o szklach 50mm ;-)

Reasumujac - wyskakujesz z ~1150 zl (Allegro) i masz extra szkielko macro Sigmy z 1:1 z bardzo dobrymi mozliwosciami w kategorii szkla standard. Albo wyskakujesz z troche wiekszej kasy (nie wiem jakiej dokladnie, bo rzadko widac EF 50 Macro na Allegro) i masz przyzwoite szklo macro Canona, ale tylko z odwzorowaniem 1:2 Jesli chcesz miec 1:1, musisz wywalic pewnie z tysiaczka na LifeSize (ok. 1300 u Pstryka), wiec robi ci sie ponad 2k... czyli malutki kroczek do Canona 100/2.8 Macro USM, a to juz przeciez inna liga ;-)

[ Dodano: 27-10-2004 ]
    Acha - zawsze mozna jeszcze zerknac na www.pbase.com/cameras/ i poogladac sample robione szklami ktore cie interesuja. Do wielu jest dolaczony exif, wiec mozna dokladnie sprawdzic jak sie wyrabiaja przy konkretnej wartosci przyslony.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    ...Dla mnie (stawiajac sie w twojej sytuacji) sprawa jest w miare jasna:
    - jesli potrzebujesz szkla do makro, to Canon wymieka... bo nie ma 1:1
    - jesli potrzebujesz szkla do makro i jako standard, to Canon... tez wymieka - bo jako standard nie zbiera z tego co widzialem tak pochlebnych opinii ;-) ...
    ...Ofcoz rozumiem, ze caly czas mowimy o szklach 50mm ;-)
    Wielkie dzięki za wyczerpujący i dokładny (jak zawsze u Ciebie!) wykład. Sprawa wygląda u mnie tak, że oprócz innych obiektywów mam już canonowski standard EF 50/1.8. To tak bardziej dla miecia, bo rzadko zeń korzystam, a być może to błąd. Potrzebne jest mi macro, ale nie do robaczków, bo te póki co jeszcze mnie nie interesują, lecz do nieprzesadnie małej biżuterii. Z tego powodu skala 1:1 wcale nie jest mi potrzebna, bo ta biżuteria to coś bardziej naszyjnik aniżeli pierścionek :wink: Z tego powodu w tym momencie taka idea mi zaświtała że być może wcale nie ma sensu angażowanie się w jakies nowe szkła, a zwykły pojedyńczy pierścień ok. 15 mm byłby OK... Jak to widzisz?

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Z tego powodu w tym momencie taka idea mi zaświtała że być może wcale nie ma sensu angażowanie się w jakies nowe szkła, a zwykły pojedyńczy pierścień ok. 15 mm byłby OK... Jak to widzisz?
    Nie mam zielonego pojecia na temat pierscieni i ich dzialania niestety, poza tym to mozna w specyfikacji przeczytac

Obiektyw macro to zawsze obiektyw macro... tak zwanym "mojem skromnem" zdaniem ;-) Wydaje mi sie, ze zaden pierscien czy soczewka nie zastapia szkla dedykowanego do makrofotografii.
    Jesli uwazasz, ze skali 1:1 nie bedziesz potrzebowal, to... w sumie nie ma wiekszej roznicy co kupisz Ceny Canona i Sigmy sa porownywalne, wiec... w sumie mozna decydowac na zasadzie "ktory ladniejszy" ;-)
    Gorzej, jesli ktoregos dnia przyjdzie ci sfocic cos mniejszego niz naszyjnik i bedzie potrzebne powiekszenie wieksze niz x0.5... co wtedy? ;-) Kupno nowego szkla, czy pozyczka? ;-)

PiZetJu... czyli przezorny zawsze ubezpieczony ;-)

Acha - zeby nie bylo, ze tylko zachwalam ta Sigme ;-) Ma swoje wady... nie ma HSM wiec jest glosna (ale i tak przy macro MF to podstawa), no i przy slabszym swietle lubi polowac. Ale chyba wszystkie szkla makro maja tendencje do polowania przy marnym swietle zastanym, nawet uzytkownicy EF 100/2.8 sie na to skarza (o "eLce" nie czytalem, az tak dlugiego makro nie planuje wiec interesuje mnie ona tyle, co zeszloroczny snieg).

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Czy widział ktoś z Was jakieś testy tej Sigmy 50/2.8 EX? Najlepiej tego typu jak na Photozone.
    Chodziłoby mi przede wszystkim o kwestię rozdzielczości szkła i zniekształceń.
    Planuję zakup stałki do fotografowania m.in. obrazów i interesowałoby mnie bardzo porównanie tego szkła do obiektywów Canona (1,4 i 1,8 ).
    Najważniejsza byłaby dla mnie optyka. Ergonomia i prędkość AF - na drugim planie.
    Z góry dzięki za pomoc!

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Miałem taką Sigmę, była fajna ale wolna i głośna, poza tym o.k. No i jeszcze jedno w USA kosztowała tylko 250 USD.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

A jak Twoim zdaniem wypadała w porónaniu do canona 50/1,8?
    Chodzi mi przede wszystkim o ostrość.

Domyślnie Canon 50/2.5 macro - opinie?

Czy ktoś posiada ww. szkło? poproszę o opinie dotyczące jakości obrazu i działania AF. Jak się ma ta pięćdziesiątka do 50/1.4 jeżeli chodzi o rozdzielczość w okolicach f/2.8?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów