Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Nowy konwerter RAWstudio

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

No i jest wersja 1.0

"This release adds a new sharpen-tool, exporting to GIMP for further editing, a nice in-window directory selector with optional recursive loading, the GUI has been spiced up to look much more modern, Rawstudio has been translated to more than 10 languages and as usual a ton of bugfixes and minor enhancements!"

Jest też język polski - do pobrania w zakładce "Translations"
    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Ukazała się wersja 1.1:

"This release adds the much needed EXIF awareness. It also adds support for a lot of new cameras, as has many bugfixes."
    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Obadałem popstrykałem... no, zaczyna to mieć jakieś tam ręce i nogi. Do obadania za pół roku

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jakoś mnie nie przekonywał wcześniej, a teraz nie chce mi się instalować, bo wymaga jakichś gnomowych kawałków :/

Szkoda, że autorzy tego softu nie zdecydowali się na np. próbę dorobienia przeglądarki itd do ufrawa... To by miało większy sens. A tak przecież do wersji 0.7 on prawie rawów nie ruszał, bo nie robił demozajkowania (chyba, że źle to rozumiem)...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dostałem taki link od użytkownika newfuntek: http://kochamfoto.pl/forum/viewtopic.php?t=59

Można tam znaleźć skrypt, który spina workflow RAWstudio z UFRawem. Efektów nie sprawdzałem, ale trochę nie wierzę w zbieżność podglądu w Rawstudio z wynikowym plikiem (nawet pomijając problem z temperaturą, kontrastem i hue).
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

awk '/<'$1'>/,/<\/'$1'>/' $2 |line | sed 's/<'$1'>//g' | sed 's/<\/'$1'>//g' | sed 's/[\ \t]*//g'

Wygląda zachęcająco
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    awk '/<'$1'>/,/<\/'$1'>/' $2 |line | sed 's/<'$1'>//g' | sed 's/<\/'$1'>//g' | sed 's/[\ \t]*//g'
    Wygląda zachęcająco
    Nie wiem co to 'line', ale zwraca uwagę nieoptymalne użycie seda

Coś już napisał

Domyślnie

Poza tym ja już się użyło awka to sed i tak jest niepotrzebny...

Tam jest więcej kwiatków :
    i=`parametr warmth .rawstudio/$1.cache.xml`
    i=`echo $i | tr , .`
    i=`echo $i+2| bc -l`
    i=`echo $i/4*5000+2000| bc -l`
    i=`echo $i | tr . ,`
    Ktoś raczej z bashem się nie lubił...

newfuntek
    Guest

Cool Dodałem nowy skrypt

Dodałem nowy skrypt na wspomnianej stronie.

Uruchamiam go w pętli w ten sposób:
    for i in *.cr2; do /usr/local/bin/mojskrypt $i;done
    W katalogu, w którym go uruchamiam, powinny być zdjęcia w raw oraz katalog .rawstudio z ustawieniami z programu rawstudio.

Jakby ktoś kiedyś miał poprawki w stylu: w rawstudio takie parametry, a w ufraw inne, ale efekt ten sam, to je obrobię, ja na razie jestem zadowolony z efektu, jak ruszam tylko exposure i white balance oraz saturation.

Zależności są logarytmiczne między parametrami programów, stąd trochę szalone funkcje w skrypcie, ale zawsze można posłużyć się językiem R, czy matlabem i dla sprawdzonych lepiej wartości parametrów wygenerować lepsze funkcje. TYLKO proszę wczytać ten sam profil Canon EOSa do obu programów i w skrypcie poprawić do niego ścieżkę oraz jego nazwę (jeśli macie innego EOS-a).

Można też poprawić składnię, nie jestem aż takim orłem, tylko tego uczę , ale nie pracuję jako administrator.

Niech żyje ufraw!

PS. Poprawa jakości o 1000% po przejściu na ufraw z odpowiednim profilem dla EOS-a i przeliczeniu ustawień z rawstudio na iluś tysiącach zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez newfuntek ; 29-11-2008 o 00:10

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Zupełnie przypadkiem ;-) włączyło mi się toto dzisiaj... ponownie, zaczyna mieć to ręce i nogi Coraz lepiej. Uwagi miałbym takie:

- balans bieli: ciągle nie mający wiele wspólnego z "camera WB" Co ciekawe, czasem nawet całkiem fajny, taki pastelowy trochę ale w ogólności wymagający poprawek w prawie każdym zdjęciu. Nawet jeśli to kwestia kliknięcia w Auto WB
    - podobnie ekspozycja - na dzień dobry dostaję wszystko 1-2EV za ciemne
    - jakość wynikowych obrazków: przy ISO100 jest OK, ale przy czymkolwiek wyżej, wyłazi niefiltrowany szum matrycy.
    - szybkość: wystarczająca... przynajmniej na Core i7 ;-) Choć jak się raz spróbowało Bibble 5 to pod tym względem nic już nie będzie dość dobre ;-)
    - bardzo dobry crop tool (dla mnie podstawowe narzędzie ), chętnie przeniósłbym go żywcem do Bibble. Podobnie prostowanie fotek.

Podsumowanie: tzw. "cztery minus na zachętę" znając życie (ewolucja programów OS) za rok-dwa będzie spokojnie do używania "produkcyjnie".

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów