Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: obiektyw canon czy inny?

Bywalec Awatar Encor
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Gdybym miał wybrać tylko jeden obiektyw, do tego taki, który ma być zamiast kitowego zooma to wziąłbym (w kolejności zależnej od dostępnej kasy) EF 24-105/4 L IS USM, EF 17-85/4-5,6 IS USM, Sigmę 17-70/2,8-4,5 DC Macro. Jednak gdybym rozważał dokupienie innych szkieł, to wtedy trzeba by rozważyć również EF 24-70/2,8 L, Sigmę 18-50/2,8, Tamrona 17-50/2,8 lub niedługo wchodzącą na rynek Tokinę 16-50/2,8.
    350D+grip, Sigma 24-60mm f/2,8 EX DG, 420EX, Lastolite Micro Apollo

Lo, there do I see my father.
    Lo, there do I see my mother and my sister and my brother
    Lo, there do I see the line of my people back to the beginning.
    Lo, they do call to me. They bid me take my place among them
    In the halls of Valhalla where the brave may live forever.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Repsol
    swiatlo 4,0 mnie troche niepokoi
    Niepotrzebnie, przy cyfrze f/2,8 i mniej potrzebne profesjonalistom i do portretu, do którego i tak się ten obiektyw niezbyt nadaje. Radzę dokupić EF 50 1,8 II.

Sławek

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

no tak, do wszystkiego
    przewaznie przyroda, krajobrazy,makro, architektura,sporadycznie fotki w pomieszczeniach, czasami jakis portrecik,
    Na początek to by było mniej/więcej tak:
    przyroda, macro - Sigma 70-300 APO DG
    krajobrazy, architektura, ciasne pomieszczenia - Canon 10-22 lub Tokina 12-24 lub Sigma 10-20
    portrecik, ciemne pomieszczenia - EF 50/1,8
    pomieszczenia ogólnie - statyw, lampa błysk.

a jesli canony to z tych dwoch ktory lepiej?
    Jeśli chcesz się pozbyć 18-55 i zamiast niego kupić któryś ze wspomianych dwóch, to zdecydowanie lepiej 17-85.
    Przeanalizuj jednak dobrze swoje potrzeby, bo może lepiej będzie nie pozbywać się 18-55 i uzupełnić go w najbardziej potrzebnym zakresie.

aaaa zapomnialem dodac ze posiadam obiektyw kitowy ktory zakupilem razem z body w komplecie czyli EFS 18-55:smile:
    I własnie w tym miejscu zastanów się czego Ci u niego najbardziej brakuje?
    długości? szerokości? jasności? jakości?

Gdy sobie na powyższe pytania odpowiesz, to powinieneś już wiedzeć, czy dokupić dłuższy, krótszy czy moze jaśniejszy obiektyw.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 23-06-2006 o 09:54
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał Awatar sensitive
    Miasto
    Warszawa, Ochota

Domyślnie re: gwozdzt

Tomek,

tak chyba musi być na początku (bez urazy dla autora wątku), że każdy z Nas kupuje na ilość obiektywy aby mieć a nie ze względu na potrzeby - nie jestem wyjątkiem :wink: - sam miałem KITa + T28-75 + 50/1.8 + T70-300 + Raynox'a DCR250 + ....
    I co ... po zrobieniu 5k fotek sprzedałem wszystko ze stratą i kupiłem na bazie doświadczeń i spostrzeżeń po przeglądnięciu exifów jeden pożądny (IMO) + mam w zamyśle drugi pożądny (tez IMO). To czego od jakiegoś czasu mi brakuje to portretu więc ... ale biorąc pod uwage swoje poprzednie doświadczenie jeszcze chwilke się zastanowię.

I tak dziwne, że nie pisze się tu o lampie.

Pozdrawiam, sens...
    Ostatnio edytowane przez sensitive ; 23-06-2006 o 09:58
    ... bez info, IMO nieważne

i pierwsze zdjęcia w galerii

Coś już napisał

Domyślnie

po tych kilku kolejnych postach troche mi lzej
    mysle ze na poczatek zdecyduje sie na canonowski 17-85 IS choc na www.optycznych strasznie go jak na moj niefachowy gust objechali
    stac mnie na jeden tylko obiektyw wiec na zapas niestety nie jestem w stanie ich nakupowac hehe a o L-ce moge tylko pomarzyc, choc znajomy ma przy 30D i wspolnie sie przy nim wzruszamy
    kita pewnie jednak zostawie, a czego mi przy nim brakuje hmmm, jakosci, ostrosci...a pozniej jak juz wspominal Marantz dokupie pierscienie do macro bo mnie niezle do niego sciagnie i mysle ze nie bedzie najgorzej
    o lampie na razie nie mysle, fotki w pomieszczeniach jakos najmniej mi leza, zdazyly mi sie dwie propozycje zablysniecia na weselach wiec lampa wtedy jak znalazl ale hmmm chyba jeszcze nie te umiejetnosci choc szybko sie ucze haha

a co myslicie o obiektywach uzywanych? gdyby cos to na co zwracac uwage przy zakupie takowych?
    bardzo wszystkim dziekuje za rady i chetnie wyslucham kolejnych

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

... zdecyduje sie na canonowski 17-85 IS choc na www.optycznych strasznie go jak na moj niefachowy gust objechali...
    I słusznie go Arek objechał, bo Canon kombinuje jak koń pod górkę i tworzy te coraz większe kobyły z IS (najpierw 17-85, potem 17-55) a nie potrafi zrobić dla nieco zaawansowanych amatorów jakiegoś małego, prostego i przyzwoitego optycznie 15-60/3,5-4,5 USM non_IS w cenie <2kPLN
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał

Domyślnie

no, pewnie masz racje, ja z canonem "wspolzyje" od niedawna wiec nie moge sie wypowiedziec
    do tej pory uzywalem szkielek zenitowskich znaczy sie jupiterkow i zeiss'ow a w pozniejszym czasie "jechalem" na analogu nikona, w sumie to nie narzekalem na nikkorka
    a wracajac do tematu odradzal bys za kwote ok 2 tys tego obiektywa i polecal innego?

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

To ze nasz kochany Canon postepuje wbrew logice wiadomo od dawna. Nie mam zamiaru objezdzac 17-55 IS. Nawet nie mialem w rece, a patrzac na test Arka kawalek fajnego szkla. Zastanawia mnie tylko sens jego zakupu. Za 1/3 ceny mamy Tamiego z tym samym swiatlem bez IS. Z drugiej strony za 4,5k spodziewalbym sie L-ki ktora nie abberuje jak 17-85 i nie winietuje jak cholera na 17 mm. Jak mi bedzie brakowac szerokiego konta na moim Tammy'm 28-75 to doloze 3 tysiace i kupie 5D.
    Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów