Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Monitory, stanowiska z monitorami - luźne rozmowy

Widok wątkowy

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Monitory, stanowiska z monitorami - luźne rozmowy

#Leon - ja miałem wcześniej zakrzywionego Acera 27 cali i było bardzo przyjemnie przy normalnym użytkowaniu, nawet bym rzekł, że lepiej (pewnie też wszystko zależy od tego jak blisko masz monitor od oczu, ja mam tak na wyciągnięcie ręki (bark w linii prostej do pleców). W międzyczasie zmieniłem na płaski Legion Lenovo R27Q-30 (również 27 cali) i nie jest źle, ale wydaje mi się, że nieco lepiej oglądało się filmy, internet itd. na zakrzywionym (przy tej rozdzielczości i w górę, przy np 24 calach nie ma sensu płaskiego moim zdaniem). Natomiast kiedy pracowałem w Photoshop i np równałem do horyzontu, to miałem jakieś "omamy", czy na pewno jest prosto . W takich sytuacjach trzeba mieć niemal idealnie równo monitor do oczu, żeby nie łapać jakiś dziwnych krzywizn (tj żeby mózg się nie gubił).

Co do samej zmiany monitorów (Przechodziłem kolejno LG 24' FHD IPS -> Acer 27' Full HD VA -> Lenovo 27' QHD IPS aktualnie) to LG miało zbyt cukierkowe kolory w IPSie i zmiana na Acera na początku była dziwna (matryca VA jednak inaczej oddaje kolory), ale bardziej przypasowała mi do gustu, tj kolory były bardziej "wypłaszczone", neutralne. Natomiast przesiadka ponownie na IPS (nie wiem czy tak technologia poszła do góry, czy po prostu taka charakterystyka monitora po prostu) i zdecydowanie nie wróciłbym do Acera VA. Tu kolory są bardzo żywe, nasycone, ale nie jakieś cukierkowe, sztuczne, no i głębia czerni jest zdecydowanie inna, ma ona wiele odcieni.
    Ostatnio edytowane przez mystek ; 24-03-2024 o 12:10

Uprawnienia umieszczania postów