Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
Moim zdaniem wystarczą mikrofony wbudowane w aparat. Weź pod uwagę, że większość zewnętrznych mikrofonów to mikrofony monofoniczne. Żeby dobrze nagrać występ musiałbyś wpiąć się rejestratorem dźwięku w mikser albo ustawić na statywach blisko kolumn mikrofony wpięte do rejestratora dźwięku a następnie w montażu do dźwięku z rejestratora dodać ambient z aparatu. Czy gra jest warta świeczki? Sam musisz ocenić.
Podpinanie się do nie mojego sprzętu nie wchodzi w grę. Też mam takie wrażenie, że zewnętrzny mikrofon niewiele mi może dać. Myślałem ewentualnie o mikrofonie nakamerowym o charakterystyce kardioidalnej, wtedy "odgłosy publiczności" by mniej przebijały. Choć jak widziałem testy takich mikrofonów to one robiły robotę, jak rozmówca był blisko, a jak mam mocny dźwięk wszędzie, to jaki będzie efekt?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
Kup jakiegoś shotguna. Dobrze jeśli będzie miał safty chanell, czyli taki backup jeśli coś mocno huknie. Podstawa to obróbka, szumy eq i powinno być dobrze.
Jak pisałem wyżej mam mocny dźwięk wszędzie (dokładnie z kolumn, ale jest głośno w całym pomieszczeniu), a shotguny nagrywają tylko to co przed i za nimi. Czy jeśli skieruję takiego shotguna na środek sceny, a dźwięk jest z kolumn po bokach, to nie będzie jakiegoś dziwnego efektu?