-
Coś już napisał
Odp: czy czeka nas subskrybcja (pewnie głównie AI) w korpusach naszej ulubionej firmy
Zaraz, zaraz, chyba Was trochę poniosło z tymi teoriami. Subskrypcja to dobrowolny wybór. Nie musimy z tego korzystać. Oczywiście w wielu przypadkach jest łatwiej, ale czy o to nam chodzi w temacie fotografii? Piszę to oczywiście z pozycji całkowitego amatora, który na zdjęciach nie zarabia i nie zamierza zarabiać.
Z pewnością się ze mną zgodzicie, że aktualny stan techniki (elektroniki i optyki) stosowanej w aparatach, daleko przekracza potrzeby amatorów. A nasze aparaty nie przestaną nagle działać. Dlatego nikt mnie nie zmusi do korzystania z dodatkowych funkcji, jeśli nie uznam, że są one rzeczywiście mi do czegoś potrzebne.
Wystarczy pooglądać sobie obrazki wygenerowane przez AI i chwilę się nad tym zastanowić. Wszystkie odszumiacze, filtry czy powiększacze rozdzielczości oparte na AI, generują coraz lepsze obrazki. Czy to jeszcze jest fotografia, taka o jaką nam chodzi? Dla mnie granica została przekroczona. Wszystkie ładne fotki z Insta, 500px i innych serwisów są tak sterylne, że aż nierealne. Można mieć ciemny obiektyw z winetą, aberracją i trafić na nieciekawe światło, a procesor obrazu w aparacie czy w zewnętrznym sofcie, zrobi z tego złoty strzał. Dla mnie istotna jest sama zabawa w robienie zdjęć, a efekt końcowy...
Podsumowując, myślę, że subskrypcje dotkną zawodowców, a dziadki leśne, do których się z pewnością zaliczam, mogą spać spokojnie.
Uprawnienia umieszczania postów