Strona 332 z 484 PierwszyPierwszy ... 232282322330331332333334342382432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 311 do 3 320 z 4832

Wątek: Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Mam odmienne zdanie.
    Jeśli reszta by się nie zgadzała o kilka groszy - pewnie bym nie zauważył.
    Ale jeśli byłaby rażąco zbyt mała lub rażąco zawyżona - co byłoby widać na pierwszy rzut oka jak w tej sprawie - z całą pewnością bym interweniował. Bo każdy popełnia błędy. Ja też w swojej pracy. Moje na szczęście można zazwyczaj cofnąć w terminie 7 dni (choć nie zawsze).
    I ze świadomością, że sprzedawca będzie musiał dopłacać ze swojej kieszeni jakoś by mi humoru nie poprawiła.

Ty możesz traktować to inaczej. Twój wybór, Twoje sumienie.

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Ja piszę o pomyłce przy sprzedaży obiektywów 50/1.4
    To jest oczywista oczywistość , nie ma o czym pisać.

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Widzę, że kulturą się wspaniale popisujesz.
    Staram się, ale i ty się postaraj aby nie prowokować. Rozumiem, że nie świadomie i nie mam urazu , ale czuj bluesa.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Panowie - spokojnie . Nie ma co zaostrzać niepotrzebnie dyskusji. Kwestie o których mowa to bardziej sprawa sumienia każdego z nas. Nie ma sensu się licytować na uczciwość.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

W grudniu odwiedził mnie serdeczny kolega z lat szkolnych, który w 80-roku wyjechał do USA. Pooglądał "dyskusje" naszych polityków w telewizji. Zalogował sie na portalach społecznościowych. Odwiedził strony Nikoniarze i Canon-board poczytał westchnął i powiedział: Teraz rozumiem dlaczego Polska będzie niedługo jedynym krajem, którego obywatele będą musieli ubiegać sie o wizy do USA.
    Przepraszam, że może nie na temat ale nie mogłem się powstrzymać od przytoczenia jego wypowiedzi.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Jeżeli chodzi o sprawę 50-tek to jak bym zobaczył taką cenę to oczywiście od razu bym zalicytował... Jednak jeżeli sprzedawca potem napisałby mi, że zaszła pomyłka, że nie napisał "1" przed kwotą 399 i pokazał na dowód inną poprawną aukcję to bym na pewno się wycofał z transakcji... Ale to już kwestia indywidualna człowieka.

Natomiast inną zupełnie sprawą jest ta która się przytrafiła koledze "rzewus"
    Tu jest ewidentne chamstwo sprzedającego! Popełnił błąd, ale taki, że pomylił się przy próbie OSZUSTWA. Tak bo wg. regulaminu allegro popełnił oszustwo bo odwołał aukcje i sprzedał "fanta" poza serwisem. Tylko, że zamiast odwołać z wycofaniem ofert odwołał bez tej opcji i tu popełnił błąd.
    Ba ordynarnie się do tego przyznał w mailu. Pierwsze co bym zrobił przesłałbym link do aukcji i korespondencję ze sprzedawcą do allegro. Tym bardziej jeżeli sprzedawca otrzymał zwrot prowizji. Allegro też na pewno tego płazem nie puści. A jeżeli sami tej kobiecie założą sprawę(a mogą - za oszustwo i wyłudzenie(prowizji)) to tym lepiej dla oszukanego kupującego. Jak zapadnie wyrok będzie miał wsparcie.
    Rzewus sprawę w sądzie raczej wygrasz. Żyjemy w takich czasach, gdzie mail czy sms jest pełnoprawnym dowodem sądowym. I bardzo dobrze! Buractwo i chamstwo trzeba zwalczać. Niech ludzie nie myślą, że mogą drugich walić w trąbę i im to ujdzie płazem.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Jeżeli chodzi o sprawę 50-tek to jak bym zobaczył taką cenę to oczywiście od razu bym zalicytował... Jednak jeżeli sprzedawca potem napisałby mi, że zaszła pomyłka, że nie napisał "1" przed kwotą 399
    tak w nawiązaniu do powyższego to nie wiem czy pamiętacie ale jakiś czas temu było głośno o sprawie w sądzie - chodziło o to, że sprzedający samochód w Allegro pomylił się i zamiast kilkudziesięciu tysięcy PLN cena za pojazd była kilkanaście tysięcy PLN - niestety przegrał tą sprawę...

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    ...jakiś czas temu było głośno o sprawie w sądzie - chodziło o to, że sprzedający samochód w Allegro pomylił się i zamiast kilkudziesięciu tysięcy PLN cena za pojazd była kilkanaście tysięcy PLN - niestety przegrał tą sprawę...
    Wspomniałem o tym kilkanaście postów wcześniej.
    EOS + Speedlite

Dopiero zaczyna Awatar rzewus
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Za MC_ i Goomis, widząc maila od Sprzedającego, że przy aukcji zabrakło "1" a początku, od razu bym odpuścił. W końcu każdy może się pomylić.

Jeśli chodzi o moją sprawę, to dzięki Goomis za podsunięcie pomysłu. Napiszę do Allegro skargę na użytkownika, bo po tym jak zwrócono jej prowizję czuję się jakbym dostał kuksańca. Oby sprawdziło się powiedzenie "ten się śmieje, kto się śmieje ostatni".

Wydaje mi się, że nieświadome błędy Sprzedających traktowane są przez sądy zupełnie inaczej.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Wspomniałem o tym kilkanaście postów wcześniej.
    nie sięgnąłem aż tak daleko w tył

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rzewus Zobacz posta
    Za MC_ i Goomis, widząc maila od Sprzedającego, że przy aukcji zabrakło "1" a początku, od razu bym odpuścił. W końcu każdy może się pomylić.

Jeśli chodzi o moją sprawę, to dzięki Goomis za podsunięcie pomysłu. Napiszę do Allegro skargę na użytkownika, bo po tym jak zwrócono jej prowizję czuję się jakbym dostał kuksańca. Oby sprawdziło się powiedzenie "ten się śmieje, kto się śmieje ostatni".

Wydaje mi się, że nieświadome błędy Sprzedających traktowane są przez sądy zupełnie inaczej.
    Najlepiej "przekaż dalej" czyli zrób fwd tej wiadomości od sprzedawczyni pod adres allegro do zgłaszania nieprawidłowości. Opisz całą sytuację i zaznacz wyraźnie, że to jest dowód na złamanie regulaminu allegro a ponadto, że sprzedawca otrzymał zwrot prowizji.

Swoją drogą, żeby otrzymać zwrot prowizji to musiałeś dostać wiadomość od allegro, że sprzedawca ubiega się o zwrot i wymaga to Twojego potwierdzenia i to chyba nawet z zaznaczeniem opcji z czyjej winy transakcja nie doszła do skutku(to już nie jestem pewien...)Ale na pewno musisz potwierdzić allegro, że transakcja nie doszła do skutku i zwrot prowizji przysługuje sprzedającemu!
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 332 z 484 PierwszyPierwszy ... 232282322330331332333334342382432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów