Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4832

Wątek: Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez copyman Zobacz posta
    Jak wiesz coś więcej to się podziel informacjami
    Szansa żeby coś u otc_poznan kupić jest tylko pod warunkiem że nie jesteś właśnie na dole piramidy i oczywiście masz ochotę poczekać 2 miesiące na sprzęt a w tym czasie on się z kasą nie zwinie. Patrząc na historię sprzedaży w komentarzach na koncie gościa można zauważyć że swój przekręt rozkręca już ponad pół roku co jest długim okresem czasu, w sam raz do zwinięcia się. Można też policzyć sobie ile w tym czasie wygenerował straty i w związku z tym jaki musi mieć dwumiesięczny obrót żeby zaspokoić obecne roszczenia co będzie też w przybliżeniu kwotą z jaką gość się zwinie kiedy przestanie wysyłać sprzęt do klientów. Szacuję że ok 0,5mln PLN.

Jest jeszcze drugi wariant że to pralnia pieniędzy. Gość prowadzi na niby sprzedaż, która generuje stratę ale w ten sposób legalizuje kasę ją ma ze sprzedaży. Strata jaką jest różnica między jego ceną zakupu a ceną sprzedaży na Allegro jest kosztem legalizacji brudnej kasy. W takim przypadku kupując u OTC robi się świetny interes :-). Niestety długi czas oczekiwania na towar wskazuje na to że pralnia to raczej nie jest.

Na dzień dzisiejszy gość ma przed sobą od 6 miesięcy do 8 lat więzienia za zorganizowanie systemu tzw. lawinowej sprzedaży plus kilkuset kupujących którzy w momencie gdy nagle przestanie wysyłać towar staną się ofiarami wyłudzenia i wystąpią z pozwem zbiorowym o odszkodowanie. I jeszcze mały bonus czyli na karku Urząd Skarbowy, który nie da mu spokoju już przez resztę życia.

Ktoś jeszcze ma ochotę kupić coś u OTC?

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Szansa żeby coś u otc_poznan kupić jest tylko pod (...)
    (...)Na dzień dzisiejszy gość ma przed sobą od 6 miesięcy do 8 lat więzienia za (...)
    Mam bardzo podobne spostrzeżenia i tutaj ze względu na sprzedaż poniżej jakichkolwiek najbardziej okazyjnych hurtowych cen zakupu innych spostrzeżeń być nie może jak wałek / pralnia.
    Zastanawiam się jednak, czy ktokolwiek z kolegów, koleżanek poinformował o tych spostrzeżeniach Allegro... ?

MZ Allegro się też przygląda temu wałowi ale 100% pewności nie mam.
    Ciekaw jestem czy się gość wykręci, czy uda mu się zniknąć...
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    MZ Allegro się też przygląda temu wałowi ale 100% pewności nie mam.
    Ciekaw jestem czy się gość wykręci, czy uda mu się zniknąć...
    Na pierwszy rzut oka to OTC nie popełnia żadnego przestępstwa ponieważ uprzedza o czasie oczekiwania na towar, a sam towar cały czas podobno dostarcza. Przestępstwem za to jest z pewnością tzw. lawinowy system sprzedaży, jednak na to dowodów wprost żadnych nie ma. Dopiero sąd mógłby wydać nakaz wejścia na jego konto na wniosek UKS lub wydziału PG Policji i po jakiejś analizie pewnie wyszłoby że gość swojej kasy od początku nie miał a wcześniejsze zakupy realizuje z pieniędzy tych którzy kupują w tej chwili.

Ale dopóki gość płaci prowizję od sprzedaży to Allegro konta mu nie zamknie. Kiedyś walczyłem z jednym oszustem, który próbował wymusić na mnie przyjęcie z powrotem 100% zgodnego z opisem towaru i szantażował negatywem. Allegro zablokowało mu konto ale po bliższym przyjrzeniu, okazało się że miał jeszcze 6 kont, których już mu zamykać nie mieli najmniejszej ochoty więc oszust działał dalej a Allegro spokojnie kasowało sobie prowizję.
    Tak samo jest w tym przypadku. OTC ma dosyć spory obrót i płaci duże sumy prowizji. Dopóki płaci to kompletnie nic mu nie zrobią bo to nie w interesie Allegro. Takich afer już było kilka i zawsze po jakimś czasie wszyscy o tym zapominają a także od nowa znajdują się frajerzy, którzy chcą wierzyć że da się kupić aparat 20% taniej niż hurtowa cena zakupu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    EDIT:
    poprawka: sąd na wniosek prokuratora na wniosek UKS lub PG.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 06-08-2010 o 18:26 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar myu.fokeshi

Domyślnie

[QUOTE=AMMarshall;850347]
    Zastanawiam się jednak, czy ktokolwiek z kolegów, koleżanek poinformował o tych spostrzeżeniach Allegro... ?
    QUOTE]

tak ja informowalem ich o tym, ze podejrzewam tutaj przekret, na co mnie kompletnie zlali informacja zwrotna, ze nie widza tu nic podejrzanego

jak to mowia, madry polak po szkodzie...i to sie kur...nigdy w tym kraju nie zmieni

ps. zmiana taktyki OTC ? wystawia aukcje za pobraniem, tylko takie dziwne to pobranie
    http://allegro.pl/item1180102152_can..._pobranie.html

Zablokowany

Domyślnie otc

a ja sadze ze to co psizecie to tylko kaczka i wiedzac lub nie robicie gosciowi mega reklame w sieci bo tak naprawde kazdy mzoe sprawdzic sobie firme spolke dzila chyba neiwiem od 3-4 lat sprzet sprzedaje na alegro tak ich ilosciach od pazdziernika tamtego roku sa komenty wiec jak jest mozliwe tak dlugie dokladanie do interesu lub wyczekiwanie na wyjazd na wycieczke he uwazac mozna ze gosc sie przeliczyl z oferta i neidaje rady stad ma bałagan w wysylkach po komentach to widac ze inne pozytywy dostawaj w terminie a inni czekaja po 40 dni czyli poltora meisaica neiwiedziec czemu moze ci oczekujacy poprostu siedza cicho niedzownia a reszta straszy policja i wysylki sa natychmiastowe

Uprawnienia umieszczania postów