Strona 222 z 484 PierwszyPierwszy ... 122172212220221222223224232272322 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 211 do 2 220 z 4832

Wątek: Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Domyślnie

Aukcja już zakończona. Ktoś jednak kupił. Wszyscy wiemy w jakich granicach mogą się zawierać dodatkowe koszty związane z pakowaniem i wysyłką.
    Jak się chce uniknąć opłat allegro to mamy np. giełdę na CB czy na OC. Sam sporo sprzętu foto przez forum kupiłem/sprzedałem.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zieli33 Zobacz posta
    A niektórzy sprzedawcy korzystają z najdroższych usług kurierskich.
    Wysyłka za 3750zł.
    http://allegro.pl/item994687451_35_1_4.html
    Moim zdaniem to była "aukcja prywatna" wystawiona pod konkretnego użytkownika ( możliwe że z naszego forum bo sprzęt wystawiony jest również na giełdzie CB http://canon-board.info/showthread.php?t=61639) ale oczywiście mogę się mylić:-|

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak sie skłąda ze sam zalicytowałem ten obiektyw - jednak moja wyższa oferta została odwołana. Tylko moja. Z przyczyną "sprzedany". Ciekawe co powie na to sąd...
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Bywalec Awatar bernard78
    Miasto
    Łask

Domyślnie

oj!

to jeżeli odwołał Twoją ofertę, do tego wyższą....

TO JEST JUŻ OSZUSTWO!!!
    Canon 7D mk II + TAMRON 17-50 2.8 VC + C24-105 4 L IS + C70-200 2.8LIS + SIGMA 100-300/4 DG + SIGMA 50/1.4 EX DG + 50/1.8II + SIGMA x1.4 APO + Manfrotto 055XPROB + Manfrotto 804RC2
    SZUKAJKA Canon-Board

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Dokładnie, jeśli obliczysz, że cena wysyłki + reszta kosztów sprzedającego dotyczących przesyłki wynosi 20 zł, a on żąda sobie za to 30 to taka sama kradzież jak i te 3750 tyle, że skala jest inna.
    Nie bronię tego sprzedającego, który wysyłkę ustalił na 3750 - bo to jest już ewidentnie śmieszne.

Ale powiedz mi taką jedną rzecz. Wolisz kupić u "oszusta", który sprzedaje coś po 20 zł + 15 zł koszt wysyłki (gdzie na poczcie płaci załóżmy 8 zł + 1,76 zł VAT + powiedzmy 1 zł za kopertę), czy u kogoś kto sprzedaje po 28 zł + 10 zł wysyłka?

Ludzie! Nie dajmy się zwariować! Według regulaminu Allegro:
    "Do ceny ustalonej zgodnie z niniejszym artykułem Sprzedający może doliczyć jedynie koszty związane z dostarczeniem Towaru Kupującemu, w tym koszty związane z przygotowaniem Towaru do wysyłki oraz koszty przesyłki bądź transportu"
    Czyli doliczenie pewnej - w granicach rozsądku - kwoty za np. paliwo na dojazd na pocztę - jest całkowicie zgodne z regulaminem Allegro.
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djcargo Zobacz posta
    Nie bronię tego sprzedającego, który wysyłkę ustalił na 3750 - bo to jest już ewidentnie śmieszne.

Ale powiedz mi taką jedną rzecz. Wolisz kupić u "oszusta", który sprzedaje coś po 20 zł + 15 zł koszt wysyłki (gdzie na poczcie płaci załóżmy 8 zł + 1,76 zł VAT + powiedzmy 1 zł za kopertę), czy u kogoś kto sprzedaje po 28 zł + 10 zł wysyłka?
    Często jest też na przykład tak, że waga się różni od tej przez nas oczekiwanej i trzeba zapłacić mniej/więcej.
    Ja na przykład ostatnio oddawałem jednemu kupującemu 30zł, bo kurier z jakiegoś niezrozumiałego powodu policzył prawie połowę mniej za przesyłkę...
    Poza tym tak jak pisałeś - dojazd na pocztę też kosztuje, czas kosztuje...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    dojazd na pocztę też kosztuje, czas kosztuje...
    z tym to się akurat nie zgadzam (dla jasności, nie z tym że "czas to pieniądz" ale z tym żeby brac za to dodatkwą kasę) , uważam ze to należy uwzglednic w cenie oferowanego przedmiotu.
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    z tym to się akurat nie zgadzam (dla jasności, nie z tym że "czas to pieniądz" ale z tym żeby brac za to dodatkwą kasę) , uważam ze to należy uwzglednic w cenie oferowanego przedmiotu.
    Ale ja nie pisałem gdzie te koszty powinny być uwzględnione, tylko że są.
    I skoro np. ktoś preferuje odbiór osobisty i do mnie przyjeżdza, to nie rozumiem dlaczego mam od niego brać ekstra opłatę w cenie przedmiotu?
    W Polsce się niestety utarło że sporo "usług" jest darmowych (dojazd tu, dojazd tam, czas spędzony na poczcie, w korkach itp.)

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    dojazd na pocztę też kosztuje, czas kosztuje...
    a może by tak doliczac kase za czas poświęcony na zrobienie fotek i wystawienie aukcji?
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    a może by tak doliczac kase za czas poświęcony na zrobienie fotek i wystawienie aukcji?
    To akurat jest niezależne od wysyłki przedmiotu, bądź nie i powinno być zawarte w cenie przedmiotu.
    I tak - czas kosztuje, nawet jeśli spora część polskiego społeczeństwa uważa inaczej.

Strona 222 z 484 PierwszyPierwszy ... 122172212220221222223224232272322 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów