Strona 430 z 484 PierwszyPierwszy ... 330380420428429430431432440480 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 291 do 4 300 z 4832

Wątek: Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Brak pudelka to jedna sprawa, natomiast brak dokumentow zakupu to juz zupelnie cos innego. Zawsze warto posiadac takie rzeczy przez wzglad na gwarancje, czy tez ubezpieczenie - osobiscie nie trafiaja do mnie opisy z zapodzianymi dokumentami. Sprawe zalatwia wielkie plastikowe pudlo w ktorym zbieram wszystkie wazniejsze dowody zakupu.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    Brak pudelka to jedna sprawa, natomiast brak dokumentow zakupu to juz zupelnie cos innego.
    Jaki dokument zakupu możesz mieć, jeśli sprzęt kupiłeś używany na Allegro albo na forum? Potwierdzenie przelewu? Paragon/faktura traci na znaczeniu po upływie gwarancji.
    Rozumiem wasze obawy, ale bez przesady - dla mnie podejrzane jest sprzedawanie np. body bez ładowarki, ale pudełka czy nawet instrukcja obsługi to są rzeczy które się wyrzuca (to pierwsze) albo gubi.
    Ja po dwóch przeprowadzkach mam już tylko pudełko z matówki i EF 35/2 (chociaż wszystko kupiłem z pudłami), a płytki i instrukcja są... gdzieś tam na pewno są, pytanie tylko czy bym je znalazł przy sprzedaży? To nie są rzeczy które się używa na co dzień, więc mają prawo się zawieruszyć.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

jak body będzie bez ładowarki i paru innych drobiazgów to kto wie... może i trafi do wątku

Domyślnie

Merde dobrze pisze - pudełka papiery to często rzeczy które właśnie się wyrzuca - przeważnie jak ktoś nie ma miejsca w mieszkaniu. Poza tym są jeszcze inne powody.
    Mnie się kiedyś zdarzyło schować przed żoną paragon za aparat. Wrzuciłem go gdzieś do którejś książki na półce. Przypomniałem sobie o nim jak książki poszły na makulaturę. I tak zostałem bez dowodu zakupu ale za to z pudełkiem i papierami.
    Marcin

Miasto
    St-ce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Jaki dokument zakupu możesz mieć, jeśli sprzęt kupiłeś używany na Allegro albo na forum?
    Swoje twierdznie odnoszę do sprzętu nowego lub prawie nowego - gdyż tego segmentu trzyma się większość oszustów - w mojej opinii zaginięcie dowodu zakupu w pierwszym roku użytkowania jest mało prawdopodobne.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    opinii zaginięcie dowodu zakupu w pierwszym roku użytkowania jest mało prawdopodobne.
    A w mojej praktyce zagubienie dowodu zakupu w pierwszym tygodniu użytkowania się zdarzyło
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    St-ce

Domyślnie

A w mojej praktyce zagubienie dowodu zakupu w pierwszym tygodniu użytkowania się zdarzyło
    Mało prawdopodobne nie znaczy niemożliwe :]

Poza tym podejrzewam, że dałoby się uzyskać jakieś duplikat zakupu.
    Ostatnio edytowane przez OrzelPiotr ; 06-10-2011 o 10:25

Bywalec
    Miasto
    DG
    C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Po prostu nie przywiązujesz wagi do takich rzeczy choć w ten sposób pozbywasz się gwarancji niektórzy tak mają, inni nie i tyle.
    Ja wychodzę z założenia, że choć mi to w zasadzie niepotrzebne, to jednak bardzo pomocne będzie przy odsprzedaży i ma też wpływ na cenę. Stosunkowo często wymieniam graty i bardzo łatwo pozbywam się ich za rozsądną cenę.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

często sprzęt przywożony zza oceanu nie ma pudełek - sam kupiłem tak swoją drugą "5"
    cena rekompensowała ew. brak gwarancji (i inny zasilacz do ładowarki)...
    ale odbiór osobisty i sprawdzenie sprzętu - bez problemu!

Strona 430 z 484 PierwszyPierwszy ... 330380420428429430431432440480 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów