Strona 427 z 484 PierwszyPierwszy ... 327377417425426427428429437477 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 261 do 4 270 z 4832

Wątek: Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Właśnie o to mi chodzi.
    W artykule napisano: "paserstwo to tzw. przestępstwo umyślne. By postawić zarzut, prokuratura musi udowodnić, że podejrzany był świadomy, że kupuje kradzioną rzecz".

I tak nie jest. Podejrzany nie musi wiedzieć na 100%, że towar jest kradziony. Wystarczy, że z towarzyszących okoliczności mógł przypuszczać, że towar jest kradziony.
    W tym konkretnym przypadku - nie będę oceniał jak było, ale widząc na alledrogo aparat będący nietrafionym prezentem, bez kartonu, pudełka, nówkę, za cenę wyraźnie niższą włącza mi się światełko ostrzegawcze.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Panowie ! Szkoda czasu na spory doktrynalne
    Gdzie dwóch prawników tam trzy opinie... :cool: - cz Ktoś rozwiąże tą zagadkę. Przepaszam za OT, ale to tak na rozluźnienie atmosfery

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Jeśli ma z tego wyjść jakaś nauka dla użytkowników forum to czemu nie?

A do czasu gdy spory są na poziomie i merytoryczne to chyba nie ma w nich nic złego?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Właśnie o to mi chodzi.
    W artykule napisano: "paserstwo to tzw. przestępstwo umyślne.
    a ok, co do tego zgoda. rozumiałem, że odnosisz się do tej konkretnie sprawy w której ciężko nawet prokuraturze udowodnić choćby cień pas. nieumyślnego.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeśli ma z tego wyjść jakaś nauka dla użytkowników forum to czemu nie?
    Na to to bym jednak nie liczył ...
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 04-10-2011 o 13:33 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Do tej konkretnej sprawy, jak pisałem, staram się nie odnosić, bo akt na oczy nie widziałem, a dziennikarzom nie ufam
    Wiesz, telewizja kłamie, spisek masoński itp.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Panowie - proszę o powrót do tematu. Jeśli macie ochotę na "ogólnoprawniczą" dyskusję zapraszam do Hydeparku .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W tym konkretnym przypadku - nie będę oceniał jak było, ale widząc na alledrogo aparat będący nietrafionym prezentem, bez kartonu, pudełka, nówkę, za cenę wyraźnie niższą włącza mi się światełko ostrzegawcze.
    Jak wogóle można wpaść na pomysł, aby kupić nowy aparat za taką kasę bez opakowania i żadnych papierów ?????? Litości ........
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

zawiadomienie na policji złożone. Teraz papiery powędrują na posterunek gdzie mieszka delikwent. Ja niestety czekam na to by na allegro to też załatwić. Co do papierów o których w tym przypadku jest mowa to była faktura i podobno istnieje też gwarancja - niestety przepływ informacji w tej aukcji był "pod psem".
    System FD, System EOS, 2 lampy, smiena 8, Jupiter 9 M42.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafalk75 Zobacz posta
    zawiadomienie na policji złożone. Teraz papiery powędrują na posterunek gdzie mieszka delikwent. Ja niestety czekam na to by na allegro to też załatwić. Co do papierów o których w tym przypadku jest mowa to była faktura i podobno istnieje też gwarancja - niestety przepływ informacji w tej aukcji był "pod psem".
    To jak to w końcu jest - są papiery, jest faktura i gwarancja tylko nie ma sprzętu.
    Będziesz sie musiał Kolego uzbroić w cierpliwość, bo Allegro się nie spieszy ( 2-3 m-ce ).
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 04-10-2011 o 20:13
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Na to wygląda że prawie wszystko jest oprócz wykonanego przelewu pomiędzy sprzedawcą i właścicielem aparatu. Tak dla przypomnienia Sprzedawca allegro i właściciel aparatu to dwie różne osoby. niestety pośrednik przywłaszczył sobie kasę. Co mi potwierdzono to to że jest gwarancja (nie okreslona czy sklepowa czy canon polska), jest faktura - mam skan. Niestety nieznane są nadal zdjęcia i numer seryjny (na fakturze te numery nie występują a sprzedawca ani właściciel nie dostarczył tych danych). Zaś zdjęcia przedstawione przez sprzedawcę chyba jednak nie przedstawiają tego egzemplarza który był sprzedawany. Przesłano mi 3 zdjęcia. Na dwóch z nich występują dwa różniące się kartoniki. Jeden z info że ma 24-105 jako kita, na drugim bez tej informacji choć zrobione zdjęcie jest z tej samej strony pudełka więc to jest podejrzane.
    Ostatnio edytowane przez rafalk75 ; 04-10-2011 o 20:29
    System FD, System EOS, 2 lampy, smiena 8, Jupiter 9 M42.

Strona 427 z 484 PierwszyPierwszy ... 327377417425426427428429437477 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów