Strona 457 z 484 PierwszyPierwszy ... 357407447455456457458459467 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 561 do 4 570 z 4832

Wątek: Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

http://www.kupsprzedaj.pl/o/canon-5d-eos-mark-2/1313599

może po skradzionych zdjęciach ? a może po kontakcie na gmail a nie via Allegro ?
    schemat się powtarza... tylko cena za wysoko na złapanie leszcza

Coś już napisał Awatar seti_60d
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Em Es Zobacz posta
    http://www.kupsprzedaj.pl/o/canon-5d-eos-mark-2/1313599

może po skradzionych zdjęciach ? a może po kontakcie na gmail a nie via Allegro ?
    schemat się powtarza... tylko cena za wysoko na złapanie leszcza
    Co do tego ogłoszenia, to raczej niewiedza albo głupota osoby sprzedającej - pisze on(a), że cały zestaw, czyli wskazuje to na to, że wszystkie obiektywy i torba (a może i 2 body widoczne w tej torbie) to zestaw i to można kupić.

Z drugiej strony tytuł wskazuje ewidentnie, że mamy do czynienia z samym body, a o gwarancji nie ma mowy, czyli cena jak najbardziej adekwatna.

Zdjęcia oczywiście poprzeklejane, ale też uszkodzenie mózgu sprzedającego, bo każdy patrząc na to ogłoszenie od razu myśli o wałku.

Allegro daje jednak jakieś dodatkowe info i przynajmniej trochę bezpieczeństwa. Z tym ogłoszeniem jest tak, że jak ktoś ma ochotę, to powinien kupić, choć tu się nie da kliknąć i kupić... a potem można dochodzić praw przed sądem. Tak naprawdę niewiele można, bo to tylko ogłoszenie, dopiero jak sprzedający wyrazi jakoś jasną zgodę na sprzedaż całego zestawu ze zdjęć za tę cenę (choćby via mail) to można już coś zrobić.

Zaraz spróbuję po prostu to kupić, bo się opłaca

Dodane:
    Patrzyłem inne ogłoszenia tego usera, to raczej nie żaden wałek...
    Ostatnio edytowane przez seti_60d ; 03-12-2011 o 02:32 Powód: literówki i dodane zdanie na końcu
    aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

...nagrywamy moment odbioru i otwarcia paczki kamerą/kamerką i robimy to tak aby mieć świadka w postaci pracownika poczty/kuriera - jeśli w paczce jest zonk spokojnie wybieramy 112 i zapraszamy do przyjazdu z powodu oszustwa...
    W teorii może jest to jakieś zabezpieczenie jednakże nie sądzę aby w rzeczywistości ktokolwiek robił takie "ceregiele" przy odbieraniu przesyłki.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 03-12-2011 o 16:01
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Bez przesady - to, że zdjęcie zapożyczone przy cenie 10.500zł to nie wyglada wcale na wałek
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec
    Miasto
    Racibórz-Schoonhoven

Domyślnie

zakupy od niepewnych sprzedawców - załóżmy że otrzymujemy paczkę - ale co jest w środku nie do udowodnienia jeśli nie jestesmy mądrzejsi od oszusta - opisywałem ileś stron temu jak się zabezpieczyć - nigdy nie odbieramy w domu/firmie , odbieramy na poczcie/oddziale firmy kurierskiej , nagrywamy moment odbioru i otwarcia paczki kamerą/kamerką i robimy to tak aby mieć świadka w postaci pracownika poczty/kuriera - jeśli w paczce jest zonk spokojnie wybieramy 112 i zapraszamy do przyjazdu z powodu oszustwa

niestety po tabunach durnych maili z dzikiego lądu pojawiły się inne zagrożenia na Allegro i radzę na to uważać

O ja pi...... .

Bez komentarza.
    Rozumiem bezpieczeństwo przy transakcji, ale to już zaczyna podpadać pod fobię.
    Sprzedaje właśnie śmieszną przejściówkę. Też mnie nagrasz? Daj mi najpierw scenariusz do przeczytania i zaoferuj gażę za to. Wtedy porozmawiamy o nagrywaniu.
    Bo jak na razie, to mojej zgody przy odbiorze osobistym byś nie miał.
    Nie jestem osobą publiczną więc mam prawo odmówić.

Co robisz w tym przypadku?
    CBA? FBI? CIA? MI6? Specnaz?
    fotografia
    akwarystyka

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

chyba przeoczyłeś że to wątek dotyczący podejrzanych zakupów... a nie od normalnych allegrowiczów...

niestety niczego nie dam do przeczytania i z gaży też nici... nigdzie też nie pisałem o hipotetycznym nagrywaniu przy odbiorze osobistym - to akurat każdy myślący człowiek
    potrafi umówić w sposób zapewniający bezpieczeństwo obu stronom...

więcej zrozumienia słowa pisanego życzę

...a jakby ktoś chciał cię nagrać to zapewniam że mógłby to zrobić tak że nie miałbyś o tym pojęcia - ale to już mało istotne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    właśnie dlatego nic przez allegro nie kupuje...
    Bo nie umiesz kupowac to nie kupujesz.

Bywalec
    Miasto
    Racibórz-Schoonhoven

Domyślnie

...a jakby ktoś chciał cię nagrać to zapewniam że mógłby to zrobić tak że nie miałbyś o tym pojęcia - ale to już mało istotne

Ach te stare komunistyczne czasy

A czy to aby jest do końca zgodne z prawem?

Rozumiem się zabezpieczyć przy transakcji. Ale takie "zabezpieczenia" są już trochę chorobliwe.
    Czytałem cały temat. Więc spokojnie, nie wyrwałem słów z kontekstu. Po prostu bałbym się transakcji z Tobą. Mam wrażenie, że jesteś jednym z tych co się potem czepiają każdej najmniejszej pierdoły.

No ale luz.
    Tak tylko napisałem swoje zdanie i nic więcej.
    fotografia
    akwarystyka

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

chyba przeoczyłeś że to wątek dotyczący podejrzanych zakupów... a nie od normalnych allegrowiczów...
    Czyli, zgodnie z Twoją logiką ja jestem podejrzany. Nic na allegro jeszcze nie sprzedałem, kupiłem trochę mniej niż 20 przedmiotów...

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Czyli, zgodnie z Twoją logiką ja jestem podejrzany. Nic na allegro jeszcze nie sprzedałem, kupiłem trochę mniej niż 20 przedmiotów...
    sorry Cie bardzo ale tak to wygląda:-P może nie podejrzany, ale napewno zachował bym daleko idąca ostrożnośc w wypadku zakupu na większa kwotę i nie wpłacał kasy
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Strona 457 z 484 PierwszyPierwszy ... 357407447455456457458459467 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów