Strona 59 z 446 PierwszyPierwszy ... 949575859606169109159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 4832

Wątek: Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vresviik Zobacz posta
    Dokładnie to miałem na myśli.
    Tak , jest uczciwe - pod warunkiem że sama aukcja jest uczciwa ... tyle że wtedy nie ma potrzeby pytać o seriala .

Może ktoś orientujący się w temacie zrobiłby poradnik " jak bezpiecznie kupować sprzęt na aukcjach " pokazujący podejrzane opisy i zachowania sprzedających . Potem podkleić na górze i w razie zauważenia podejrzanej aukcji wysyłać informację z linkiem do niego licytującym . Jest szansa, że ktoś wtedy zastanowi się, że istnieje możliwość kupienia skradzionego sprzętu . I jak czułby się, gdyby to był jego sprzęt .

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Do mnie natomiast odpisam tak :

Jak Pan kupi to nr seryjny sobie odczyta, dane sprzedającego są
    automatycznie przesyłane po wygraniu aukcji. Jeśli jest jak Pan mówi to
    są do tego organy które się tym zajmują. Kompletne aparaty ze wszystkim
    są w sklepie i niczego nie brakuje czyba że akcyzy bo są sprowadzane na
    lewo a to nie kradzież.

Łaski mi kmiot nie robi. Nasmrodzic mozna latwo. Pytanie czy warto
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta

Jak Pan kupi to nr seryjny sobie odczyta, dane sprzedającego są
    automatycznie przesyłane po wygraniu aukcji. Jeśli jest jak Pan mówi to
    są do tego organy które się tym zajmują. Kompletne aparaty ze wszystkim
    są w sklepie i niczego nie brakuje czyba że akcyzy bo są sprowadzane na
    lewo a to nie kradzież.

Jedyne co można zrobić w tej sytuacji to zasugerować licytującym aby zapytali o numer seryjny.

Widać że mamy do czynienia z niezłym burakiem :-| Kmiot .. heh dawno nie słyszałem tego słowa..
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Początki nałogu

Domyślnie

niesmaczne
    Nasmródz mu,ciekaw jestem jak się poczujesz jak się okaze ze wszystko jest ok ze sprzętem?POwiedz mi w imię czego facet ma jakiemus obcemu kmiotowi który moze ale to moze chce kupic wysyłać nr seryjny?Wysle dziesięciu,9 sprawdzi i jeden z nich kupi a 10 tak dla jaj zglosi ze mu skradziono kilka dni wczesniej aparat z nr seryjnymi...Nie rozumiem takiego myslenia,masz dowody to zgłaszaj nie masz to nie rzucaj oskarzen i poczytaj sobe wątek"podejrzane aukcje na allegro" niezły ubaw chwilami bo w zasadzie kazda aukcja moze byc podejrzana, wszystko zalezy od "podejrzewających".

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie rozumiem takiego myslenia,masz dowody to zgłaszaj nie masz to nie rzucaj oskarzen i poczytaj sobe wątek"podejrzane aukcje na allegro" niezły ubaw chwilami bo w zasadzie kazda aukcja moze byc podejrzana, wszystko zalezy od "podejrzewających".
    JA nie rzucam oskarżeń, tylko widząc taki komplet i wiedząc co jeszcze powinno być w zestawie zaczynam być podejrzliwy .
    kmiot
    odpowiedział w ten sposób , że to podejrzenie się umacnia . Tak to już jest , że jedne aukcje wydają się być bardziej podejrzane - zwłaszcza te bez pudełka i papierów, choć czasami jest to wiarygodnie wytłumaczone w opisie .
    Ot dla przykładu, powiedz, kupiłbyś telefon komórkowy z opisem " Naswa modelu . W zestawie słuchawki i ochraniacz . Brak ładowarki (uszkodzona). Aparat w pełni sprawny technicznie, wizualnie bez pęknięć i uszkodzeń tego typu. Szczegóły techniczne na: (adres strony) " ?
    Ja nie.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pantomas Zobacz posta
    JA nie rzucam oskarżeń, tylko widząc taki komplet i wiedząc co jeszcze powinno być w zestawie zaczynam być podejrzliwy . odpowiedział w ten sposób , że to podejrzenie się umacnia . Tak to już jest , że jedne aukcje wydają się być bardziej podejrzane - zwłaszcza te bez pudełka i papierów, choć czasami jest to wiarygodnie wytłumaczone w opisie .
    Ot dla przykładu, powiedz, kupiłbyś telefon komórkowy z opisem " Naswa modelu . W zestawie słuchawki i ochraniacz . Brak ładowarki (uszkodzona). Aparat w pełni sprawny technicznie, wizualnie bez pęknięć i uszkodzeń tego typu. Szczegóły techniczne na: (adres strony) " ?
    Ja nie.
    nie kupiłbym

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

niesmaczne
    Nasmródz mu,ciekaw jestem jak się poczujesz jak się okaze ze wszystko jest ok ze sprzętem?POwiedz mi w imię czego facet ma jakiemus obcemu kmiotowi który moze ale to moze chce kupic wysyłać nr seryjny?Wysle dziesięciu,9 sprawdzi i jeden z nich kupi a 10 tak dla jaj zglosi ze mu skradziono kilka dni wczesniej aparat z nr seryjnymi...Nie rozumiem takiego myslenia,masz dowody to zgłaszaj nie masz to nie rzucaj oskarzen i poczytaj sobe wątek"podejrzane aukcje na allegro" niezły ubaw chwilami bo w zasadzie kazda aukcja moze byc podejrzana, wszystko zalezy od "podejrzewających".

Moze i niesmaczne. Jak ja sprzedawalem dekoder cyfry + Philipsa i nie podalem numeru seryjnego to bylo wielkie halo i allegro mi usunelo aukcje. Dlaczego zatem jest problem przy sprzecie foto? (jak kupuje w sklepie to moge sobie tez numer przeczytac - czy w takim wypadku Allegro nalezy traktowac jako Jak otrzymasz to wiesz co kupiles?) Jesli mam sprzet legalny z papierami, pudelkiem dowodem zakupu to co szkodzi podac numer seryjny? Nie rozumiem stwierdzenia ze jak kupisz to bedziesz znal numer seryjny. A jak nie kupie to co? Negatywa oberwe ?

Pewnie posypia sie opinie ale czasem mam wrazenie ze Allegro ma to w d.. i zalezy im na zgarnianiu kasy z prowizji i wystawien. Raz na jakis czas zakoncza jakas aukcje coby "twarz obmyc"

Przyklady? Moge mnozyc takie do ktorych sam pisalem o zweryfikowanie sprzedawanego towaru

1. Konsola Sony PSP wraz z 5 DVD wypelnionymi po brzegi grami i sposob ich uruchamiania. (o ile mi wiadomo takich "skladanek" oficjalnie na sprzedaz nie ma.) Konsola poszla do nowego wlasciciela

2. Pirackie plyty to juz normalka . Swgo czasu byla plyta Dżem-The Singles. Niewazne ze na allegro okladka nosila nazwe JAM - SIngle. Pieknie sie sprzedaly, mimo interwencji nic nie zrobiono.

3. Sprzet foto poczynajac o rodzynkach jak obiektywy z dwoma pierscieniami przyslon od pani ...... (gdzie rzekomo REAL FOTO kupowales to co widzisz na foto) do cudownie naprawianych aparatow prosto "jak ze sklepu" (szkoda tylko ze na foto)

Nie mowie ze zadaniem Allegro ma byc sprawdzanie kazdej aukcji, tylko raczej interweniowanie w przypadku zgloszenia. Niestety jak praktyka pokazuje -komus na kasie raczej zalezy.

Jak napisalem, rozwiazalbym to w taki sposob ze przy wystawianiu sprzetu np Foto wymagane jest podanie numeru seryjnego obiektywu czy aparatu. Moze ograniczyloby to w pewnym stopniu problem sprzedazy kradzionego sprzetu przynajmniej przez taki portal. Jesli ktos jest czysty nie bedzie mial problemu z podaniem takich rzeczy!
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 16-05-2007 o 20:09
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak napisalem, rozwiazalbym to w taki sposob ze przy wystawianiu sprzetu np Foto wymagane jest podanie numeru seryjnego obiektywu czy aparatu. Moze ograniczyloby to w pewnym stopniu problem sprzedazy kradzionego sprzetu przynajmniej przez taki portal. Jesli ktos jest czysty nie bedzie mial problemu z podaniem takich rzeczy!
    Jak również uczciwy licytujący nie powinien uczestniczyć w niepewnych aukcjach . Niestety tu również żądza taniej okazji - jak widać - przeważa .

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Vresviik nie masz racji niestety. Kupujac w internecie mam prawo zapytac o wszystko. Nie widze powodu dla ktorego sprzedajacy nie chcialby podac numeru seryjnego jesli towar jest legalny. Przeciez ten numer tak naprawde jest bezuzyteczny i bezwartosciowy.
    Podanie go po wygraniu aukcji to haczyk .. nie spodoba Ci sie numer i sie wycofasz to Ci facet zagrozi negatywem.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Początki nałogu

Domyślnie

co to znaczy nie spodoba się numer?
    Jesli jest to kradziony sprzet to zglaszasz na policji

Strona 59 z 446 PierwszyPierwszy ... 949575859606169109159 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów