Wbrew pozorom nie jest to aż tak skomplikowane - a po drugie można by go wymagać tylko w aukcjach z przedmiotami od określonej wartości.
znowu nadinterpretacja... wątek jest o podejrzanych aukcjach , sam kupuję na aukcjach które nie budzą moich podejrzeń - nie traktuję nikogo jako potencjalnego kombinatora... kupuję , płacę (najczęściej przez Allegro) i spokojnie czekam na przesyłkę
na blisko 200 zakupów z Allegro wtopę miałem tylko raz tak jak już pisałem![]()
uważam, że wiedza informatyczna nie jest wiedzą elementarną, a na pewno jej jej brak nie czyni nikogo głupim. Inna sprawą jest, że komentuje się zachowanie osoby, która została oszukana a powinno się napiętnować postępowanie człowieka, które to hasło wykradł.
Bo czy mając wiedzę, że klucze znajdują się pod wycieraczką, możemy bezkarnie korzystać sobie z mieszkania osoby, która te klucze zostawiła ?
Wszystko fajnie tylko - mądry Polak po szkodzie.
Prawda jest taka że cały system jest od podstaw do bani.
Opiera sie na tradycji która z równym traktowaniem podmiotów - nie ma nic wspólnego.
Obecne zasady na Allegro preferują sprzedających i te są ewidentnie popierane przez serwis. Ma w tym jakis interes?... ;-)
Spróbujcie złamać "standard Allegro": kupujący wysyła kasę w ciemno
na: dostaję towar a potem płacę.
Jakim i czyim ryzykiem to się różni?!
KAŻDA taka propozycja budzi co najmniej śmiech - dlaczego?
Dla mnie jedyną NORMALNĄ formą sprzedaży/kupna jest taka na którą zgadzają sie OBIE STRONY. Jesli ktoś swoimi "podregulaminami" narzuca mi coś co stoi w sprzeczności z moim poczuciem bezpieczeństwa - mam go gdzieś.
Allegro mogłoby być bezpiecznym portalem handlowym gdyby było tym zainteresowane. Nie jest - bo z tego nie ma kasy. Po co usprawniać coś co działa? Po co sobie robić pod górkę?
Dlaczego wciąż jest tak że mnóstwo ludzi nie wie o opcji pocztowej: za pobraniem ze sprawdzeniem zawartosci PRZED ZAPŁATĄ?
Dlaczego budzi to opór?
Obawę? - Przed czym? Uczciwy nie ma nic do ukrycia i powinien dać szanesę kupującemu! Ubezpieczamy przesyłkę; płącimy za nią z góry i - oglądam i wiem co kupuję!
Żaden kurier "do pięt" nie dorasta temu sytemowi bo kasę weźmie i da ci cegłę - a potem będzie z tobą bolał "ach co za oszust"!!!
Dlaczego tego typu sprzedaż to wciąż rarytas? Dlaczego Allegro tego nie poleca tylko usiłuje wzbudzać zaufanie swoim "rankingiem" płacących prowizję sprzedawców?
Czy też mydlić oczy swoim systemem rekompensat...
Dziwna sprawa, nowy w tytule 100-400L IS a w opisie i na zdjeciu 400/5,5L IS::
http://allegro.pl/canon-ef-100-400mm...979264551.html
Nie wie cosprzedaje??:
Kopiuj-wklej z tej aukcji, ale zapomniał poprawić tytuł.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Ostatnio zgłosił się do mnie zainteresowany kupnem aparatu allegrowicz, po kilku krótkich mailach w języku angielskim, dostałem taką ciekawostkę od niego.
Zaznaczałem, że odbiór tylko osobisty. Po wklejeniu treści do neta, wyskakuje cała litania podobnych przypadków.
Hello,
OK Thanks..I am From United State.Am very much okay with the price and condition of the item and i can pay to your bank account..So all i want you to do now is get me the shipment cost of the package by POCZTEX EMS / POLAND POST to the receiver My Sister in Nigeria and also send me your full bank details so that i can be able to commence with the payments to your account okay.Below is the receivers address so you can calculate the shipment cost plus item cost and also send me your full bank details for payment.
Here is My Sister shipping address below:
Address: 101, Kayode Street Onipanu
City: Shomolu
State: Lagos
zip Code: 23401
Country: Nigeria
Also provide me the following details for payment:
Name :
Address :
Account Number :
BIC/S.W.I.F.T :
Bank Name :