rafalk75 - to ty wygrales ta aukcje? zaczyna sie robic ciekawie, czekam na relacje
rafalk75 - to ty wygrales ta aukcje? zaczyna sie robic ciekawie, czekam na relacje
60d + grip, 85mm 1,8, C 17-55/2,8 IS, 70-200 f4, 580 EX II Stofen
Wygrałeś - jesteś Panem, nic nie wpłacaj, tylko jedź obejrzeć i odebrać.
C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:
Cóż będę dozował informacje tak jak to uczynił sprzedawca.
1. Zmiana reguł płatności. Zacytuję tu kolesia: "Jest pan młodym użytkownikiem Allegro, więc zamiast połowy kwoty proszę o wpłacenie całej kwoty, najlepiej przed 18 bo będę wysyłał paczkę".
2. Poprosiłem o numer seryjny, oraz dodatkowe zdjęcia, bo określiłem że nie chcę kupować zdjęcia lub przysłowiowej cegły. Na co gość mi napisał że: "boi się rozpakowywać sprzętu".
3. Teraz jedno z lepszych. Okazało się że koleś jest tylko podstawioną osobą. Dwa koleś tego sprzętu nie ma, nawet nie widział go na oczy (więc prośba o zdjęcia i numer wiecie czym się zakończyła).
Dalsze ciekawostki dla chętnych małej dawki grozy czyli poradnik "Jak nie kupować sprzętu" już w następnym odcinku. A jest jeszcze o czym pisać. Naprawdę wyleczyli mnie z Allegro raz a dobrze.
System FD, System EOS, 2 lampy, smiena 8, Jupiter 9 M42.
Zupełnie niepotrzebnie. Winne nie jest tu alledrogo tylko wyłącznie Ty i Twój ślepy pęd do trafienia okazji za wszelką cenę. Tylko, że tym razem okazja trafiła Ciebieale ważne, żebyś wyszedł z tego bez szwanku. Wygrałeś licytację, masz zawsze jakieś wsparcie w allegrowym POK.
Trzeba było jednak jechać do tego Poznania
A po co to piszę - bo za każdym razem , gdy widzę taką sytuację wyjść z podziwu nie mogę jacy ludzie są naiwni. Powtarzam od dawna, że nawet gdyby złodziej na aukcji wywiesił bijący po oczach afisz, że sprzęt ukradł ubiegłej nocy, to za pół ceny ludzie i tak będą się bić, żeby jak najszybciej go kupić![]()
Nie wiem czy tylko on jest winny. Na allegro wiele tego typu przykładów - śmierdzących z daleka. Wiem, że nie da się usuwać i sprawdzać wszystkich trefnych aukcji. Wiem tylko, że tacy kolesie robiący przekręty zniechęcają nas, porządnych użytkowników (wynika to z wielu Waszych wypowiedzi). Przecież większość sprzedających i kupujących jest uczciwa. Nie przyszłoby im do głowy robić takiego przekrętu (nieważne czy z powodów etycznych, czy ze strachu przed konsekwencjami).
Tacy oszuści powodują, że ze strachu można naprawdę stracić niezłą okazję. Przecież sytuacje typu "bardzo potrzebuję szybko gotówki, więc sprzedam moją ukochaną L-kę nawet za 3/4 ceny" muszą się zdarzać.
A skłonność do kombinowania/własnej "interpretacji" przepisów/kupna czegoś za pół ceny (nawet mimo afisza) jest chyba elementem "wpisanym" w naszą naturę. Kto ma ochotę zaprzeczyć, niech sobie przypomni ile razy np. mignął światłami ostrzegając innych kierowców łamiących przepisy przed patrolem :-P
Ostatnio edytowane przez mar_ko ; 29-09-2011 o 12:24
Jeśli gówno śmierdzi z daleko to się go nie tyka - jest nawet takie powiedzenie, zresztą nie jedno tyczące się chciwości, zachłanności i wszelkiej maści "okazji" pachnących trupem.
Kto jest tutaj winny wie nawet sam autor a Ty chyba sam do końca nie wierzysz w to co piszesz...
Wyjaśnijmy sobie jedno raz na zawsze - "nie ma darmowych obiadów", cytując morał znanego dowcipu. Podobnie też NIE MA (!!!) okazji, choć to pojęcie względne i dla każdego może oznaczać co innego. Wmawianie sobie w dzisiejszych czasach , że ktoś postanowił zostać świętym Mikołajem i sprzedać nam sprzęt za 3/4 ceny, którą mógłby bez problemu otrzymać, jest naiwniactwem w czystej postaci.Przecież sytuacje typu "bardzo potrzebuję szybko gotówki, więc sprzedam moją ukochaną L-kę nawet za 3/4 ceny" muszą się zdarzać.
A skłonność do kombinowania/własnej "interpretacji" przepisów/kupna czegoś za pół ceny (nawet mimo afisza) jest chyba elementem "wpisanym" w naszą naturę. Kto ma ochotę zaprzeczyć, niech sobie przypomni ile razy np. mignął światłami ostrzegając innych kierowców łamiących przepisy przed patrolem :-P[/quote]
Może nie w tym temacie dokładnie, ale sprzedałem ostatnio akwarium za 1/4 ceny, może nawet mniej.
Wartość zbiornika, szafki, ryb, roślin grubo ponad 2000pln.
Poszło do kupca za 500pln.
Wałek?
Kombinacje?
Nie.
Nie poszło w poprzedniej aukcji a musiałem się go pozbyć z dnia na dzień. Wyprowadzałem się akurat i musiałem zwolnić mieszkanie. A na nowe tego zbiornika nie zabierałem. Podać Ci namiar na kupującego? Tak tylko byś się upewnił, że jest dużo bardziej niż zadowolony z transakcji.
Czyli idąc Twoim tokiem rozumowania: to gdy coś jest za 3/4 ceny to od razu przekręt?
Nowart, nie wkładaj wszystkich do jednego worka. Ok?
A gdy (nie daj boże) stanie się coś poważnego, że na "gwałt" będę potrzebował gotówki? Zdarzenia losowe na przykład?
Wtedy także bez zmrużenia okiem wystawię aparat i szkła za 3/4 ceny.
I wtedy moja aukcja zawiśnie w tym temacie?
Tylko dlatego, że potrzebuję kasę dzisiaj, jutro a nie za miesiąc? Bo mam "ciśnienie"? Bo nie mam czasu czekać tygodniami lub miesiącami na kupca?
Potrzebuję gotówki natychmiast!
Hmm...?
Fakt, że sprzedający teraz wiele głupot piszą.
Jednak spotkanie się (gdy jest taka możliwość) przed przekazaniem kasy, dogadanie się co i jak, kontakt meil-owy/telefoniczny, CZYTANIE opisu aukcji. To podstawowe sprawy!
Jak dla mnie to nawet sprzedanie raz na rok, jakiegoś starego telefonu za 20pln na alegro zobowiązuje. Zawsze jestem pod telefonem, gdy nie mogę odebrać to oddzwaniam później. Kwestia odbioru, przekazania pieniędzy także zawsze jest do ustalenia na spokojnie.
Wracając do tematu, to już do poszkodowanego:
Zresztą pisałem to już tutaj na forum, bodajże w temacie OTC z Poznania. Czy jak mu tam było, nieważne.
Wysyłka gotówki z góry? Takiej?
To samemu pchanie się w kłopoty w 90% przypadków.
Nie mam teraz na myśli naszych forumowych sprzedawców jak Nowart, Cichy, Towers czy inni. Są to osoby sprawdzone i zaufane. Nie kupowałem jeszcze u nich ale wiele osób to już zrobiło. Do nich mam zaufanie.
Czy to tutaj czy na alegro. Czytałem wiele opinii, żadnych pretensji. Zawsze kontakt super.
Ale jednak, sorry muszę: kupowanie od byle kogo na alegro? Kto nawet tego aparatu nie ma przy sobie? Nie może podesłać numeru body? Szkła? Pudełka otworzyć?
W każdym bądź razie życzę powodzenia i otrzymania sprzętu lub pieniędzy.
Pozdro.
fotografia
akwarystyka
ale kolega rafalk75 czytał na CB o tej aukcji zanim złożył ofertę na ~8kzł ?
bo jeśli tak... wszystko było na tacy - chore warunki , lewe zdjęcia...
aha , zdaje się że mamy tu oszustwo wg KK - a to gorzej dla sprawcy niż kradzież
Niestety. Tak jak napisałem wcześniej. Tym razem nie spojrzałem. Wcześniej nawet kontrolnie sprawdzałem jakie "techniki" stosują "sprzedający". Teraz trzeba płacić własnym zdrowiem by to albo załatwić albo się z tego wycofać. Niestety tym razem instynkt zawiódł na pełnej linii. Niestety nieraz za szybko realizowane marzenia trzeba płacić. Zazwyczaj załatwiałem sprawę odbiorem z ręki do ręki ale tym razem skusiła mnie cena i chęć przygarnięcia FF do siebie.
System FD, System EOS, 2 lampy, smiena 8, Jupiter 9 M42.