Ok.
Chociaż może dziwny jestem, ale ja bym aukcji przedmiotów o takiej wartości nie wystawiał "w pośpiechu".
Ok.
Chociaż może dziwny jestem, ale ja bym aukcji przedmiotów o takiej wartości nie wystawiał "w pośpiechu".
Najlepiej zmieńcie temat wątku na "wszystkie aukcje na allegro są podejrzane", bo do tego ostatnio to zmierza. Czy nie można dywagacji na tematy jak wyżej wyrzucić gdzieś do hydeparku, bo tutaj nie dość że nosi to znamiona oczerniania niektórych sprzedających, to jeszcze dezorientuje.
Wszystko prawda, ale nienajlepiej świadczy o sprzedającym. Jeśli chce się sprzedać sprzęt foto za duże pieniądze to naprawdę wypada się trochę postarać.
Niemniej zgadzam się iż doszukiwanie się oszustwa w aukcjach użytkownika roj5 zakrawa na paranoję :-) Mógłby sobie darować te "marketingowe" wstawki w stylu Conrado, ale to wyłącznie kwestia estetyki przekazu.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
ale burza sie zrobiłaPanowie spokojnie. Tak jak już wcześniej bodajże MacGyver zauważył temat dotyczy aukcji podejrzanych a nie aukcji wystawianych przez oszustów. Ja w dodatku dodałem CIUT podejrzana ze względu na brak informacji o odbiorze osobistym i brak telefonu. Tak jak pisał MC_ to zawsze zapala lampkę ostrzegawczą u mnie.
Szczególnie jak ktoś naraz wystawia dużo drogiego sprzętu ( przypomnijcie sobie użytkownika Ladylike na allegro o którym tutaj było pisane rok temu - aukcje były wystawione w sposób identyczny - drogi sprzęt od zł, brak telefonu, brak odbioru osobistego - okazało się, że to oszustwo na kilkadziesiąt tysięcy).
Nie wiedziałem, że to ktoś z forum - akurat nie skojarzyłem tych aukcji z ogłoszeniem z giełdy, które wskazaliście.
Fałszywy alarm, ale mógł już wstawić te podstawowe informacje, skoro jest możliwość odbioru osobistego to czemu tego nie zaznaczył przy aukcji? mógł dodać też tel. skoro na CB dał. Byłby bardziej wiarygodny i napewno by się tu nie znalazł.
pozdro!
http://allegro.pl/canon-5d-i-dodatki-i1454272350.html
Facet wysłał aparat do serwisu a w ogłoszeniu napisał stan licznika nie znając go
Jeśli nie używał kart z innych aparatów bez uprzedniego formatowania to wie ile ma naklepane. W moim 300D też dokładnie wiedziałem... dopóki aparat nie pojechał na żytnią :-)
Facet nie wygląda na handlarza a tym bardziej na pasera, konto na allegro od 2003 r, niemal wyłącznie kupuje.
Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 10-02-2011 o 18:05
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Nie każdy handlarz to oszust, jak dla mnie dziwne podejście masz.
Wygląda mi to bardziej na ofertę od osoby, która nie do końca wiedziała, jak się sprawdza przebieg "piątki". Oczywiście możliwe też jest, że aparat poszedł poza Allegro, ale to akurat nie byłoby niczym nowym.
Ciekawe, czy jak sprzedam nerkę, starczy mi na eLkę?
Proponuję wrócić do opinii które później wystawiali kupujący tym "podejrzanym" sprzedającym - nie spotkałem się z żadnym negatywem z ich strony
Ja miałem przypadek, że gość sprzedał mi praktycznie nieużywane 70-300 DO (z kompletem markowych filtrów i oryginalną osłoną przeciwsłoneczną) za 1/3 jego wartości - jego wcześniejszy zakup udokumentował fakturą wystawioną na swoją firmę.
Po prostu niektórzy mają kasy po pachy i sprzedają dobry sprzęt za naprawdę niskie pieniądze - chcą się pozbyć rzeczy leżącej im niepotrzebnie w szufladzie za jakąś naprawdę niską opłatą.
Gdybym nie miał możliwości odbioru osobistego w/w zakupionego obiektywu może i bym podejrzewał jakiś "kant" - przekonałem się jednak, że sprzedawca okazał się uczciwym człowiekiem
Prawdą jest też, że nie wszystko co się świeci jest złotem jednak z drugiej strony mimo początkowych naszych odczuć nie każdy też okazuje się typem z pod ciemnej gwiazdy.
Przy odrobinie naszego rozsądnego podejścia do transakcji (tylko odbiór osobisty przy "wyjątkowych" okazjach, sprawdzenie numerów sprzętu czy nie figuruje jako utracony, sprawdzenie sprawności działania, spisanie pisemnej umowy kupna-sprzedaży) szanse, ze ktoś nas oszuka znacznie maleją.
Należy jednak pamiętać, że pośpiech jest złym doradcą.
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
http://allegro.pl/canon-5d-z-oryg-gr...447510999.html
Sprzęt się uszkodził, chyba to jakaś szczególna przypadłość na allegro.
A swoją drogą, co komu szkodzi wystawić sprzęt na alledrogo za określoną kwotę. Jeśli z góry zakłada się, że nie sprzeda się sprzętu poniżej pewnej kwoty.