Strona 225 z 484 PierwszyPierwszy ... 125175215223224225226227235275325 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 241 do 2 250 z 4832

Wątek: Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gostyn Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zieli33 Zobacz posta
    Aukcja już zakończona. Ktoś jednak kupił. Wszyscy wiemy w jakich granicach mogą się zawierać dodatkowe koszty związane z pakowaniem i wysyłką.
    Jak się chce uniknąć opłat allegro to mamy np. giełdę na CB czy na OC. Sam sporo sprzętu foto przez forum kupiłem/sprzedałem.
    Dawno nie sprzedawałem na allegro, w ostatnim czasie tak sie skladalo ze kupowalem. Mialem na sprzedaz obiektyw, klientem okazal sie czlowiek z tego forum, zaproponowalem aukcje prywatna, gdyz takowa kiedys byla, niestety, okazalo sie ze juz nie ma takiej opcji, wiec wystawilem od 1 zl, podalem link klientowi, w kosztach transportu podalem rzeczywista cene sprzedazy, klient zalicytowal, zamknalem aukcje, odwolujac licytacje i tyle, nie bylo absolutnie moim zamiarem kogokolwiek oszukiwac, wrecz przeciwnie, propozycja zakupu przez allegro dawala kupujacemu szanse zapoznania się z moimi komentarzami, oraz zabezpieczala go przed ewentualnym oszustwem pod tytulem " ja Ci cos sprzedawałem ?" Przeprosiłem osobę która usunąłem z licytacji, napisałem dlaczego to zrobiłem. Sam niejednokrotnie bylem usuwany z aukcji z roznych powodow - wiadomo jakich - sprzedajacy po prostu sie z kim dogadal i tyle - bywa. Przepraszam wszystkich oburzonych, i mam nadzieje ze sprawa stała się jasna.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez fil91 Zobacz posta
    moim zdaniem to była "aukcja prywatna" wystawiona pod konkretnego użytkownika ( możliwe że z naszego forum bo sprzęt wystawiony jest również na giełdzie cb http://canon-board.info/showthread.php?t=61639) ale oczywiście mogę się mylić:-|
    bingo
    Ostatnio edytowane przez bastiano ; 16-04-2010 o 00:09 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crasy Zobacz posta
    Natknalem sie na taka aukcje:
    http://allegro.pl/item999864538_praw...cf2gb_bcm.html

Zainteresowalo mnie to, poniewaz wiem, ze w moim miescie jest ktos kto zajmuje sie fotografia o takim samym nazwisku (numer tel zgadza sie z tym ze strony www). Po prostu zaciekawil mnie opis i przebieg aparatu jak na kogos kto "trzaska" wesela.
    Wg mnie opis "lekko" przeklamany :/
    Przecież ta puszka mogła robić za backup. W czym problem?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bastiano Zobacz posta
    Dawno nie sprzedawałem na allegro, w ostatnim czasie tak sie skladalo ze kupowalem. Mialem na sprzedaz obiektyw, klientem okazal sie czlowiek z tego forum, zaproponowalem aukcje prywatna, gdyz takowa kiedys byla, niestety, okazalo sie ze juz nie ma takiej opcji, wiec wystawilem od 1 zl, podalem link klientowi, w kosztach transportu podalem rzeczywista cene sprzedazy, klient zalicytowal, zamknalem aukcje, odwolujac licytacje i tyle, nie bylo absolutnie moim zamiarem kogokolwiek oszukiwac, wrecz przeciwnie, propozycja zakupu przez allegro dawala kupujacemu szanse zapoznania się z moimi komentarzami, oraz zabezpieczala go przed ewentualnym oszustwem pod tytulem " ja Ci cos sprzedawałem ?" Przeprosiłem osobę która usunąłem z licytacji, napisałem dlaczego to zrobiłem. Sam niejednokrotnie bylem usuwany z aukcji z roznych powodow - wiadomo jakich - sprzedajacy po prostu sie z kim dogadal i tyle - bywa. Przepraszam wszystkich oburzonych, i mam nadzieje ze sprawa stała się jasna
    aż za bardzo jasna - moje podsumowanie:

ściemniasz i tyle - bo jak tak było to czemu nie ustawiłeś ceny na 3750 zł? tylko taka kombinacja z kosztem przesyłki?
    piszesz że nie zamierzałeś nikogo oszukać? a prowizję dla allegro zapłacisz od 1 zł a nie od ceny sprzedaży.. wiem ,wiem że jak kali ukraść krowę to dobrze (bo przecież allegro to krwiopijcy i zdziercy ) a jak jemu ukradną to już źle...
    na miejscu kupującego jakbym był złośliwy to bym zażądał sprzedaży za 1 zł i odbioru osobistego - i w świetle prawa byś nic nie wskórał..
    Micles też mógłby się lekko oburzyć i coś mógłby wywalczyć..
    masz tyle szczęścia, że allegro mi odpisało na zgłoszenie że niestety na aukcję zakończoną nie mogą zareagować ale wezmą Cię pod lupę.. dobre i tyle.. więc nie pisz bajek że wystawienie aukcji i sprzedaż czegoś za 1 zł wartego parę tysięcy ma "ubezpieczyć" kupującego bo to nieprawda, a jak wyżej napisałem - mógłby zażądać od Ciebie wydania towaru za 1 zł - miało to na celu jedynie uniknięcie płacenia prowizji bo jeśli to człowiek z forum kupił to w zasadzie tak samo płaci - za pobraniem albo przelewem i allegro nie ma nic do rzeczy.. z komentarzami równie dobrze mógł się zapoznać przy aukcji z normalną ceną.. ciesz się że okazał się uczciwy bo mogłeś kasę wtopić przez swoją "oszczędność"..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gostyn Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta

ściemniasz i tyle - bo jak tak było to czemu nie ustawiłeś ceny na 3750 zł? tylko taka kombinacja z kosztem przesyłki?
    piszesz że nie zamierzałeś nikogo oszukać? a prowizję dla allegro zapłacisz od 1 zł a nie od ceny sprzedaży.. wiem ,wiem że jak kali ukraść krowę to dobrze (bo przecież allegro to krwiopijcy i zdziercy ) a jak jemu ukradną to już źle...
    na miejscu kupującego jakbym był złośliwy to bym zażądał sprzedaży za 1 zł i odbioru osobistego - i w świetle prawa byś nic nie wskórał..
    masz tyle szczęścia, że allegro mi odpisało na zgłoszenie że niestety na aukcję zakończoną nie mogą zareagować ale wezmą Cię pod lupę.. dobre i tyle.. więc nie pisz bajek że wystawienie aukcji i sprzedaż czegoś za 1 zł wartego parę tysięcy ma "ubezpieczyć" kupującego bo to nieprawda, a jak wyżej napisałem - mógłby zażądać od Ciebie wydania towaru za 1 zł - miało to na celu jedynie uniknięcie płacenia prowizji bo jeśli to człowiek z forum kupił to w zasadzie tak samo płaci - za pobraniem albo przelewem i allegro nie ma nic do rzeczy.. z komentarzami równie dobrze mógł się zapoznać przy aukcji z normalną ceną.. ciesz się że okazał się uczciwy bo mogłeś kasę wtopić przez swoją "oszczędność"..
    Jesli juz tak bronimy wszelkich reguł, i mamy tak zacnych tropicieli oszustów to moze w koncu pojawi sie watek o podejrzanych fotografach ślubnych bez regonu i NIP-u ? Oczywiscie wraz ze zgłoszeniem do US ?

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Jesli juz tak bronimy wszelkich reguł, i mamy tak zacnych tropicieli oszustów to moze w koncu pojawi sie watek o podejrzanych fotografach ślubnych bez regonu i NIP-u ? Oczywiscie wraz ze zgłoszeniem do US ?
    A Ty nie możesz go założyć?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gostyn Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    A Ty nie możesz go założyć?
    Niestety nie, mam kiepskiego nosa, sa lepsi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

1. NIP ma każdy, kto płacił kiedykolwiek jakikolwiek podatek dochodowy - przypuszczam że ca. wszyscy fotografowie
    2. Posiadanie REGON nie jest obowiązkiem
    3. Fotografię usługową "okazyjną" (wesela itp.) można wykonywać na podstawie umów o dzieło*
    4. A wątek załóż - będzie kolejne fajne piekiełko jak w "najlepszych ślubnych knotach**

zdRAWki
    * pod pewnymi warunkami - ale można, czasem się nawet obu stronom bardziej opłaca niż DG i faktury
    ** czemu tak wielu z nas żyłka skacze kiedy poruszamy temat fotografii ślubnej? Toż to ginący zawód
    Fotograf platoniczny

Miasto
    Kielce

Domyślnie

nie wypowiedziałeś się w kwestii która była poruszona tylko atakujesz nagle innych - np. ja akurat mam zarówno NIP jak i REGON, ZUS i US zasilam regularnie więc nie trafiłeś..
    a jak komuś będzie taki wątek potrzebny to na pewno ktoś go założy..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta

Wystawił za złotówkę żeby nie płacić za dużej prowizji, a dużym kosztem wysyłki zabezpieczył się przed tym żeby ktoś nie poszedł później do sądu że kupił za 1zł z wysyłka za 35zł obiektyw o wartości 3,5k.
    GG: 538295
    SPRZEDAM: EF85/1.8 + marumi UV (1300zł), EX430 (850zł). 6-7 msc gwarancji, stany idealne sklepowe. Bardzo rzadko używane

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misieek Zobacz posta
    a dużym kosztem wysyłki zabezpieczył się przed tym żeby ktoś nie poszedł później do sądu że kupił za 1zł z wysyłka za 35zł obiektyw o wartości 3,5k.
    i tu wcale to nie jest takie oczywiste - koszt przedmiotu to koszt przedmiotu - 1 zł - a wysyłka to co innego - jakby kupujący był cwany i złośliwy to by zażądał odbioru osobistego lub kuriera na swój koszt i mógłby problemów sprzedawcy narobić..

Cytat Zamieszczone przez misieek Zobacz posta
    Wystawił za złotówkę żeby nie płacić za dużej prowizji
    Właśnie o tym piszemy że to jest właśnie oszukiwanie - w tym wypadku allegro z którego wszyscy chętnie korzystają a płacić nikt nie chce bo to przecież niehonor płacić za coś jak można "zakombinować", dokładnie tak samo jest z podatkami czy zdjęciami "ściągniętymi z netu", tylko czemu są takie płacze jak ktoś komuś zdjęcie podprowadzi i np. na swoją aukcję wstawi - można się zawsze wytłumaczyć przecież się nic nie stało bo zdjęcie było w necie..
    a jak chciał sprzedać za darmo na portalu aukcyjnym to jest jeszcze świstak, ebaj czy co tam jeszcze - albo choćby zwykła umowa kupna/sprzedaży i przesyłka ze sprawdzeniem zawartości..

Strona 225 z 484 PierwszyPierwszy ... 125175215223224225226227235275325 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów