Strona 216 z 484 PierwszyPierwszy ... 116166206214215216217218226266316 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 151 do 2 160 z 4832

Wątek: Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drogis Zobacz posta
    Nie chciałbym tu się mądrzyć, ale gdy widzę sprzęt za 6 tysiaków, a jedyną opcją dostawy jest paczka pocztowa priorytetowa, to mi się zapala czerwone światełko w głowie. Dodatkowo patrząc na liczbę komentarzy Sprzedającego, a jest ich dokładnie pięć, odnoszę wrażenie, że szanowna koleżanka od początku igrała z ogniem.
    Nic dodać, nic ująć. Jak jeszcze popatrzymy za co te komentarze były to już wszystko jasne. 2 komentarze za przedmioty za kilka zł. Pozostałe 3 za drogie rzeczy, ale sprzedającym w przypadku pozostałej trójki ta sama osoba i to z 0 komentarzy. Pewnie użytkownik założony w konkretnym celu.

Jak to się mówi każdego szkoda, ale jak widzi się takie okoliczności to w moim przypadku istniał by tylko odbiór osobisty. Jak by nie było na w dużej mierze na własne życzenie znajoma wpadła w taki bigos.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Stanelo na polowie kwoty przelewem,
    Przelewem "z góry" to bym zapłacił conajwyżej koszty przesyłki za zaliczeniem.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Jest takie porzekadło "nikt cię lepiej nie oszuka niż ty sam siebie"
    Większość oszustów bazuje na tym że pozornie daje siebie oszukać. To taki np. facet który trzema kartami obraca w taki nieudolny sposób że przecież nie sposób nie wygrać trochę kasy od niego, albo samochód sprzedaje o połowę taniej niż cena rynkowa. I wtedy trzeba działać szybo , bo gość może się pokapować "że sprzedaje za tanio". Trzeba kupować natychmiast bo ktoś inny wykorzysta taką okazję .

Dopiero zaczyna Awatar pcplus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta

Sprzedajca twierdzi ze nie ma teraz kasy aby zwrocic i prosi aby zaczekac tydzien. Sprawa z cala pewnoscia wyladuje na policji, juz jest zgloszona do allegro.
    Dziwne jest, że do dziś allegro nie zablokowało konta tego użytkownika, po za tym pasowalo by strzelić jakiegoś negatywa temu userowi aby przestrzec innych, a tak to pojawią się kolejne aukcje....
    5Dmk2; 30D; 50E; 17-40L; 24-105L; 70-300 DO IS; 580EX

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pcplus Zobacz posta
    Dziwne jest, że do dziś allegro nie zablokowało konta tego użytkownika, po za tym pasowalo by strzelić jakiegoś negatywa temu userowi aby przestrzec innych, a tak to pojawią się kolejne aukcje....
    Konto jest zawieszone..
    CANON EOS 40D z dodatkami

Dopiero zaczyna Awatar pcplus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymekgd Zobacz posta
    Konto jest zawieszone..
    dokładnie w tym momencie zostało zawieszone, jak pisalem to nie było ...
    5Dmk2; 30D; 50E; 17-40L; 24-105L; 70-300 DO IS; 580EX

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Jest takie porzekadło "nikt cię lepiej nie oszuka niż ty sam siebie"
    Większość oszustów bazuje na tym że pozornie daje siebie oszukać. To taki np. facet który trzema kartami obraca w taki nieudolny sposób że przecież nie sposób nie wygrać trochę kasy od niego, albo samochód sprzedaje o połowę taniej niż cena rynkowa. I wtedy trzeba działać szybo , bo gość może się pokapować "że sprzedaje za tanio". Trzeba kupować natychmiast bo ktoś inny wykorzysta taką okazję .

Są dwie metody podstawowe oszustwa:
    a) "na cwaniaka" - opieramy się na cechach negatywnych osoby, którą chcemy oszukać - to są te powyższe przykłady
    b) "na dobre serce" - opieramy się na dobrych cechach osoby, którą chcemy oszukać - tak działają oszuści "na wnuczka", fałszywi misjonarze/inkasenci itp., żebracy; przy sprzęcie elektronicznym byłoby to wywołanie wrażenia że sprzedający jest w potrzebie i kupujący mu pomaga.

zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Bywalec Awatar rostek andrzej
    Miasto
    Szczecin/Kraków

Domyślnie

Co mnie ostatnio zdziwiło, natknąłem się na kilka ogłoszeń w necie, w sprawie sprzedaży istniejącego już konta na Allegro, typu:
    (Wynajmę konto na Allegro, koszt 50 zł miesięcznie. Posiadam ponad 50 pozytywnych komentarzy, możliwość wprowadzenia własnego hasła....itd)
    Zastanawiam się czy takie ogłoszenia dają idioci czy cwaniaczki, jeżeli cwaniaczki to pół biedy, ale jeśli idioci to jest to duże pole do "popisu" dla kolejnych oszustów

Bywalec Awatar bernard78
    Miasto
    Łask

Domyślnie

też coś takiego widziałem... ktoś szukał konta do "wynajęcia" że niby czeka na aktywacje swojego a zależy mu na czasie... ale chętnych miał od groma! debile!!

ja zwracam uwagę na odbiór osobisty, dla mnie to priorytet, tym bardziej przy drogich przedmiotach.

sam sprzedaje na allegro i na naszej giełdzie i wręcz polecam odbiór osobisty!

szkoda tej dziewczyny... cieniutko widzę odzyskanie kasy...

CZACHA, nie pogniewaj się ale jeżeli wiedziałeś o tej aukcji dlaczego jej nie przestrzegłeś ????
    taki sprzęt tylko z możliwością odbioru osobistego!!

albo, podam tu przykład jaki sam przerabiałem:
    ostatnio (tuż przed świętami) kupiłem nowiutką sigme 70-200 2.8 II... sprzedający wystawił na allegro do licytacji za kwote 1850 zł, od rozpoczęcia upłyneło 15 min, wypatrzyłem, szybki mail, potem rozmowa tel.. on edytował aukcje do opcji "kup teraz" na kwote 2000 zł, KUPIŁEM!!
    tego samego dnia wysłał mi PRZESYŁKĄ POCZTOWĄ PRIRYTETOWĄ, ostrożnie, pobranie na konto i sprawdzenie zawartości! koszt to 30,50 zł plus 2000 zł
    na drugi dzień rano listonosz przyniósł paczuszke, sprawdziłem, wszystko SUPER!
    OBIE STRONY ZADOWOLONE!!
    Canon 7D mk II + TAMRON 17-50 2.8 VC + C24-105 4 L IS + C70-200 2.8LIS + SIGMA 100-300/4 DG + SIGMA 50/1.4 EX DG + 50/1.8II + SIGMA x1.4 APO + Manfrotto 055XPROB + Manfrotto 804RC2
    SZUKAJKA Canon-Board

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie gniewam sie - doradzalem przesylke za pobraniem i odradzalem przelew. Ale niektorych rzeczy trzeba doswiadczyc na wlasnej skorze.. takie zycie. Kolezanka kase odzyska - albo od allegro, albo przez policje, albo od sprzedajacej ktora zmieknie. Szkoda tylko nerwow.

Strona 216 z 484 PierwszyPierwszy ... 116166206214215216217218226266316 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów