Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Czy jest jakaś tania alternatywa dla Canon 75-300 f4,5-5,6 ?

Domyślnie Czy jest jakaś tania alternatywa dla Canon 75-300 f4,5-5,6 ?

Witam wszystkich.
    Po ostatnich bojach w trakcie zawodów jeździeckich (skoki przez przeszkody) nadeszła pora rożważenia rozstania się z obiektywem Canon 75-300 4,5-5,6 III. Posiadam Sigmę 100-300 f4, która jest rewelacyjna. Co prawda po 5 godzinach focenia z ręki, czułem już ból w nadgarstku ale wytłumaczyłem sobie, że wszystko co piękne w bólach się rodzi. Wracając do tematu, Canona używa moja żona, która też pasjonuje się fotografią. Mamy korpusy 10D, które na obecną chwilę spełniają nasze wymagania. Na co zamienić wspomnianego Canona ? - to pytanie które coraz częściej pojawia się w mojej głowie. Czy zamiana na Sigmę 70-300 4,5-5,6 APO zapewni nam poprawę jakości, czy też jest to strata czasu i pieniędzy. Potrzebuję obiektywu (koniecznie zooma) o ogniskowej conajmniej 300, no i dobrze by nie był za ciężki. Moja żona już po kilku minutach oddała mi Sigmę twierdząc, że za ciężka. Zastanawiam się nad Canonem 70-200 f4 L USM plus telekonwerter x1,4, lecz nie wiem czy ma to sens. Czy bardzo stracę na jakości zdjęć w porównaniu do czystego (bez TC) Canona 70-200/4? Poza tym ta jasność, a raczej ciemność - 5,6. Gdyby kupić telekonwerter Sigmy x1,4 APO to mielibyśmy możliwość zwiększenia ogniskowej Sigmy 100-300/4. Przez moment rozważaliśmy górną półkę szkieł Canona: 70-200/2.8 L IS USM lub nawet 100-400/4,5-5,6 L IS USM, jednak to bardzo wysoka półka. Poza tym czy ma sens podpinanie takich szkieł do jakby nie patrzeć dość leciwych technologicznie korpusów (10D) ?

PS: po przeczytaniu licznych, niekoniecznie pozytywnych opinii dot. Sigmy 70-200/2,8 przeszła nam na nią ochota.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc,
    pozdrawiam.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysp
    Czy zamiana na Sigmę 70-300 4,5-5,6 APO zapewni nam poprawę jakości
    Tak.

Potrzebuję obiektywu (koniecznie zooma) o ogniskowej conajmniej 300, no i dobrze by nie był za ciężki. Moja żona już po kilku minutach oddała mi Sigmę twierdząc, że za ciężka. Zastanawiam się nad Canonem 70-200 f4 L USM plus telekonwerter x1,4, lecz nie wiem czy ma to sens. (...) Przez moment rozważaliśmy górną półkę szkieł Canona: 70-200/2.8 L IS USM lub nawet 100-400/4,5-5,6 L IS USM, jednak to bardzo wysoka półka.
    Wszystkie wymienione przez ciebie szkla, w tym 70-200 4L z TC beda za ciezki. Tak wiec pozostaje Sigma.

Poza tym czy ma sens podpinanie takich szkieł do jakby nie patrzeć dość leciwych technologicznie korpusów (10D) ?
    A skad to pytanie? To ze pojawil sie 20D i 30D wcale nie powoduje ze 10D zaczal robic gorsze zdjecia.
    Tu masz roznice pomiedzy 20D a 10D - http://www.dpreview.com/reviews/canoneos20d/page3.asp . Nie widze wsrod nich zadnej znaczacej roznicy ktora mocno zniechecalaby do uzywania drogiej Lki na tym korpusie. Wyobraz sobie ze ludzie te Lki podpinaja do analogowych EOSow! (tez przeciez nienajnowszych konstrukcji a na pewno starszych niz 10D)

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A ja proponuję... dokupić monopoda.
    Wtedy cięzkie szkła przestają być takie ciężkie (a też mam 100-300/4 więc wiem co mówie. )
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi. Wiem, że canon 70-200/4 może okazać się za ciężki jednak jakość wykonanych nim zdjęć oraz silnik USM to jest coś co przemawia za nim. Muszę po prostu z nią (żoną) powaznie porozmawiać w tej sprawie. Podczas robienia zdjęć obiektów w ruchu silnik canona 75-300 buł czasami zbyt powolny no i oczywiście strasznie głośny.

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

To może Canon 70-300 is usm ??

Początki nałogu
    Miasto
    Metropolia Trzebinia :D

Domyślnie

Właśnie .... sam zamierzam jupić sobie cos 70-300.....

lecz słyszałem ze sigma od samego początku trzeszczy :/

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zakk Wylde
    Właśnie .... sam zamierzam jupić sobie cos 70-300.....
    lecz słyszałem ze sigma od samego początku trzeszczy :/
    Nic nie trzeszczy, Lka to nie jest, ale bez przesady

Domyślnie

Skoro obiektyw ma być używany do fotografii poruszających się obiektów ja bym nie proponował Sigmy. W mojej ocenie jest zbyt wolna.

Wiem, bo sam byłem matką

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

to wkładki ołowniane dla nurków do bucików...
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Jelly_tom
    Guest

Domyślnie

Sigma 70-300 APO nie trzeszczy, ALE! po pewnym czasie (kilka lat) zaczyna mieć problemy w strefie makro. Silnik burczy, ale obiektyw obraca się bardzo powoli i z najwyższym trudem lub w ogole stoi. Pojawiło się to w 70-300 DL mojej koleżanki i nieco później w moim APO. Na początku myślałem, że ona coś ściemnia z tą ostrością, ale i na mojego przyszła kreska...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów