Tu nie chodzi o kłopot i nie masz za co przepraszac. Tylko poprostu 5D jest o klasę wyzej i jakosc tez jest o klase wyzej.
20D + 100-400
5D +100-400
Tu nie chodzi o kłopot i nie masz za co przepraszac. Tylko poprostu 5D jest o klasę wyzej i jakosc tez jest o klase wyzej.
Tak, ale mnie interesuje fota z 5D po cropie 1,6x zrobionym na kompie, i wtedy chcę zobaczyć jakość.Zamieszczone przez Foto-Taxi
Ja też nie rozumiem twoich postówZamieszczone przez Foto-Taxi
chodzi o nabijanie licznika
![]()
Mam 30D i C 100-400 i jestem zadowolony; z 5D nie miałem do czynienia
100-400 sugeruje cel - zasieg. Wobec tego 20/30D.
Jesli ogolne zastosowanie - 5D bez dwoch zdan.
w tym porównaniu zdecydowanie 5D a nie 20D.. takie jest moje zdanie.. myślę, że wiem co mówie.. miałem 20D a teraz mam 5D.. to zupełnie inna bajka! co z tego że nie ma cropa? moim zdaniem to jest zaleta...
w 5D jest dużo lepszy AF, jest po prostu pewniejszy..., 5D ma spota.. też przydatne przy ptakach... np siedzący ptaszek na tle nieba... bez spota.. dość ciężko.. no oczywiście można załatwić ten problem korektą EV ale po co??
5D + 100-400 + TC 1,4 z zaklejonymi stykami AF działą i to na tyle dobrze, że można prowadzić z AF na servo.
a najlepszym moim zdaniem zestawem do ptaków byłby 1DMkIIn czy jakoś tak... szybki i pewny AF jest naprawdę przydatny.. tyle na szybko!
pozdrawiam
Metus
Zamieszczone przez Nemeo
kilka pytan:
Jak zamierza fotografowac ptaki?
z ukrycia czy z podchodu?
Jakie ptaki, bo male trzeba z ok 3 m.
Jak duzy ma byc ptak w kadrze?
Czy zdjecia beda gdzies wykorzystywane?
Ja uzywam 20D i dla mnie to nie jest to, wczesnie pracowalem na 3 i brakuje mi jej mozliwosci ale pracuje nad tym zeby to zmienic
rozne ptaki roznie reaguja na trzask migawki z bliska.
Czasem z bliska z ok 3 m.
znajomy focil na zestawie nr 1 i mial dobre efekty, tylko on czasem kadrowal wiec nie wiem o ile % wykadrowywal pokazywane zdjecia.
inny znajomy teraz foci na Spitsbergenie 5D z 100-400 wiec po powrcie moge go zapytac, a oto co napisal teraz:
W piatce wkurza mnie brak pelnego kadru w wizjerze i wolniejszy AF
przy fotografowaniu ptakow w locie (dobiegaczka), ale nia ma co
narzekac w koncu to amatorska puszka
Zamieszczone przez aqua
hahahahahahahahahahahah i jeszcze raz hahahahahahaha
szczerze mówiąc... to na jego miejscu poszedłbym z tym problemem do serwisu bo albo ma kopniętą puszke.. albo..
w 100% się NIE zgadzam!
bum zapomniał.... za tą "amatorską" puszkę nie jeden nerke by sprzedał![]()
pozdrawiam
Metus
5D+100-400+konwerter soligor ?? 2x działał.... ale to był zestaw podpięty przy okazji i nie mam sampli....
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Zamieszczone przez Metus
Moze mu obiektyw szwankuje bo zaliczyl wode ale serwis przywrocil go do zycia