Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: mikroryski na szkielku przed matryca :(

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Nie rysy tylko syf z pedzla. Bylo poczytac najpierw na necie, to bys wiedzial ze pedzel trzeba wyczyscic dobrze w wodzie z detergentem z klejow i innych tluszczy, nie dotykac do skory i takie tam...

Idz do apteki, kup najdrozsze (te sa zwykle najlepsze) i koniecznie miekkie (najlepiej takie dla niemowlat) patyczki do uszu na papierowych (te lepsze zwykle sa) patyczkach i dwoma/trzema powinienes to wyczyscic bez problemu. Czysc najlepiej w jedna strone, poradzisz sobie pewnie. Klaki ktore sie ciagna i zostaja nie sa duzym problemem. Sa dlugie, latwo widoczne i wyciagalne peseta czy nawet paluchem , po drugie dwa/trzy ruchy grucha i czysciutko

Serio... Ja jade patyczkami po szkle rowno bez oporow i to stosunkowo mocno (no tak zeby sie nie lamaly, ale bez obawy ). Na nascie razy juz ani sladu uszczerbku... A jak zasyfilem w 300D puche w srodku powietrzem z puszki, to wlasnie patyczkami wszystko zeszlo bez sladu. Szklo na matrycy nie jest z masla Az tak latwo nie jest zarysowac.

Aha. Na sucho.
    ...

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

To na bank nie sa rysy tylko rozmazany syf. Na innym forum skrobnełem kilka słow jak nalezy to robic itp.

Pozdro
    Ostatnio edytowane przez towersivy ; 27-08-2007 o 22:02

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Zadzwoń 022-8624138; 39 i zapytaj ile kosztuje wymiana filtra AA przed matrycą w 350D
    A odpowiedz bedzie "prosze przyslac aparat do nas. Wycena jest darmowa" .

Bywalec
    Miasto
    Wrocław, Radosmko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy
    Ja juz kilka razy wyciagałem filtr AA. To na bank nie sa rysy tylko rozmazany syf. Na innym forum skrobnełem kilka słow jak nalezy to robic itp.

Pozdro
    A mozesz podac linka do miejsca gdzie to opisywales?
    eos 10D, zenit TTL
    kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...

Domyślnie

to na bank brud z pędzla, wczoraj przytrafiło mi się przejechać plastykową końcówką gruszki jak robiłem "lewatywe" w 300d na szczęście delikatnie i nie ma rys (co nie znaczy że syf nie został) a doczyścić filtr ir doczyściłem mikrofibrą którą na codzień czyszczę szkła od okularów także bez stresu zresztą sprzęt jest dla nas a nie my dla niego więc różnie może się zdarzyć... takie życie.
    dns vel fotomonter

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

no. ja sobie matówkę porysowałem...ile kosztuje nowa bo na gwarancji mi tego nie zrobią raczej nie ??
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

inz.mamon
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony
    Takie pytanie na marginesie. Na Żytniej to 'na mokro' to czyszczą czy jak? Czy jakieś specjalne dmuchanie?
    I czy serwisant daje gratis resztę z tej 50'tki Żytniej co odlał do kieliszka w celu czyszczenia?
    Czyszczą sprężonym powietrzem. Nie używają innych środków.

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez inz.mamon
    Czyszczą sprężonym powietrzem. Nie używają innych środków.

Heh, więc jaki sens noszenia sprzętu na Żytnią skoro to można zrobić w domu
    Chyba, że używają powietrza z kompresora a nie ze sprayu. Wtedy ryzyko naplucia na matrycę jest zmniejszone. Chyba, że przez kompresor zaplącze się jakiś piasek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Porysować matrycę czyszczeniem można całkiem bez specjalnej trudności w każdym Nikonie. W canonie można szorować i ciężko zrobić jakąkolwiek rysę, chyba, że szczotką ryżową..
    O obiektywach wiem prawie wszystko

PaQ
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick
    no. ja sobie matówkę porysowałem...ile kosztuje nowa bo na gwarancji mi tego nie zrobią raczej nie ??
    Ja kiedyś zniszczyłem matówkę czyszcząc ją na mokro czymś nie przeznaczonym do plastyku. Jeśli to kogoś jeszcze interesuje to nowa do 300d kosztuje w okolicach 100 zł (na Żytniej pomylili się i dostałem w torebeczce dwie za tą cenę).

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów