Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: ustawienia C1 i C2

  1. #11
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    Jan 2011
    Posty
    41

    Domyślnie Odp: ustawienia C1 i C2

    Zdaje się że problem rozwiązany ale dla porządku .
    Pozycje C1 , C2 służą do zapisania całego zestawu nastaw aparatu tak żeby bez wchodzenie w menu mieć wszystko ustawione, gotowe . Zapamiętywanie samego M czy AV nie ma sensu bo te tryby i tak są dostępne na kółku nastawczym . Czyli ustawiasz cały zestaw funkcji np AV , AF-c , Raw +Jpg , BKT +/- 1/3 , ABW itd i zapisujesz w pozycji C1 . Wszystko co masz ustawione w tej chwili na aparacie zapisze się . Np w R10 można zapisać ( chyba ) wszystko . W zwykłych trybach mam AF-s uruchamiany przyciskiem AF-on , a w C2 ustawiłem AF-C uruchamiany spustem migawki .
    Dodatkowo w zakładce ,,własny tryb foto C1,c2" jest funkcja ,, Autom.akt.nastaw" .Jeśli ją włączysz każda zmiana wprowadzona w trybach C będzie automatycznie zapamiętywana . Jeśli funkcję wyłączysz to nawet jak coś zmienisz , po ponownym wejściu w tryb C wszystko będzie jak w momencie pierwszego zapisywania .
    Ostatnio edytowane przez wagant ; 20-02-2024 o 19:47

  2. #12

    Domyślnie Odp: ustawienia C1 i C2

    Cytat Zamieszczone przez wagant Zobacz posta
    Zdaje się że problem rozwiązany ale dla porządku .
    Pozycje C1 , C2 służą do zapisania całego zestawu nastaw aparatu tak żeby bez wchodzenie w menu mieć wszystko ustawione, gotowe . Zapamiętywanie samego M czy AV nie ma sensu bo te tryby i tak są dostępne na kółku nastawczym . Czyli ustawiasz cały zestaw funkcji np AV , AF-c , Raw +Jpg , BKT +/- 1/3 , ABW itd i zapisujesz w pozycji C1 . Wszystko co masz ustawione w tej chwili na aparacie zapisze się . Np w R10 można zapisać ( chyba ) wszystko . W zwykłych trybach mam AF-s uruchamiany przyciskiem AF-on , a w C2 ustawiłem AF-C uruchamiany spustem migawki .
    Dodatkowo w zakładce ,,własny tryb foto C1,c2" jest funkcja ,, Autom.akt.nastaw" .Jeśli ją włączysz każda zmiana wprowadzona w trybach C będzie automatycznie zapamiętywana . Jeśli funkcję wyłączysz to nawet jak coś zmienisz , po ponownym wejściu w tryb C wszystko będzie jak w momencie pierwszego zapisywania .
    Wszystko to jest oczywiste. W Wypadku R5 to nawet C1,C2,C3.
    Dla mnie czasami zmiana wyłącznie trybu pracy przy zachowaniu wszystkich ustawień z danego profilu C byłaby fajna.

    Tryby Av,Tv,P,Fv i M mają jeden wspólny zestaw ustawień, który zmienia się przy zmianie w dowolnym z nich i jest rozdzielny w stosunku tego co jest ustawione w trybach C.

    p,paw
    https://pawel.online | R5 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Huta od środka

  3. #13
    Początki nałogu Awatar tomphoto
    Dołączył
    May 2007
    Miasto
    51°45'23 19°25'49
    Posty
    408

    Domyślnie Odp: ustawienia C1 i C2

    U mnie w trybie C jest sporo ustawień zupełnie innych nież w trybach nie programowalnych, dotyczących pracy chociażby AF
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

  4. #14
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    Jan 2011
    Posty
    41

    Domyślnie Odp: ustawienia C1 i C2

    No nie wierzę . Tryby C nie mają żadnych swoich funkcji . One tylko zapamiętują zadany zestaw nastaw . W nowym aparacie będzie to zestaw zapamiętany/zaprogramowany przez producenta . Wszystkie funkcje które widzisz w C możesz ustawić czy zmienić w menu w ,,zwykłych" trybach tzn AV , TV , M ...

  5. #15
    Początki nałogu Awatar tomphoto
    Dołączył
    May 2007
    Miasto
    51°45'23 19°25'49
    Posty
    408

    Domyślnie Odp: ustawienia C1 i C2

    Cytat Zamieszczone przez wagant Zobacz posta
    No nie wierzę . Tryby C nie mają żadnych swoich funkcji . One tylko zapamiętują zadany zestaw nastaw . W nowym aparacie będzie to zestaw zapamiętany/zaprogramowany przez producenta . Wszystkie funkcje które widzisz w C możesz ustawić czy zmienić w menu w ,,zwykłych" trybach tzn AV , TV , M ...
    Źle mnie zrozumiałeś, u mnie w senssie w moich ustawieniach indywidualnych, w trybach standardowych.
    Tak wiem że mogę modyfikować również pozostałe tryby
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

  6. #16

    Domyślnie Odp: ustawienia C1 i C2

    Cytat Zamieszczone przez tomphoto Zobacz posta
    U mnie w trybie C jest sporo ustawień zupełnie innych nież w trybach nie programowalnych, dotyczących pracy chociażby AF
    Właśnie o to chodzi w trybach C. Przechowują oddzielny zestaw większości ustawień...
    Tak jak pisałem tryby M,Tv,Av,P mają swój oddzielny zestaw dzielony miedzy nimi ale nie dzielony z trybami C.

    p,paw
    https://pawel.online | R5 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Huta od środka

  7. #17
    Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Dołączył
    May 2005
    Miasto
    Poznań
    Posty
    2 276

    Domyślnie Odp: ustawienia C1 i C2

    Cytat Zamieszczone przez wagant Zobacz posta
    Dodatkowo w zakładce ,,własny tryb foto C1,c2" jest funkcja ,, Autom.akt.nastaw" .Jeśli ją włączysz każda zmiana wprowadzona w trybach C będzie automatycznie zapamiętywana . Jeśli funkcję wyłączysz to nawet jak coś zmienisz , po ponownym wejściu w tryb C wszystko będzie jak w momencie pierwszego zapisywania .
    Dokładnie, i działa to niestety także jak aparat zaśnie - po obudzeniu body ma spowrotem te ustawienia, które były pierwotnie zapisane w C.


    Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Właśnie o to chodzi w trybach C. Przechowują oddzielny zestaw większości ustawień...
    Tak jak pisałem tryby M,Tv,Av,P mają swój oddzielny zestaw dzielony miedzy nimi ale nie dzielony z trybami C.
    Tak jak piszesz - dlatego IMHO najsensowniej jest w C1/C2/C3 zapisywać te ustawienia, które normalnie są zakopane głęboko w menu - czyli nie o sam tryb M, P, Av, Tv, Fv będzie chodziło.

    Przykładowo - kiedyś nawet miałem taką naklejkę na body pod lcd: C1 - studio, C2 - tripod/remote, C3 - już nie pamiętam i wszędzie był M, ale chodziło o zmianę tryby AF (studio: oko, normalnie spot), czasu podglądu (studio full, normalnie off), stylu (np. cinematic albo b/w), sterowania pilotem, i czasów też trochę (flash/no flash itp.), ale najmniej. Także możliwości tu są wg mnie ogromne, i w efekcie wygoda też.
    pozdro.,
    m.
    __________________
    Canon EOS 3P broken | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | itd.
    © mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

  8. #18
    Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Dołączył
    Jul 2007
    Miasto
    Lublin
    Posty
    4 337

    Domyślnie Odp: ustawienia C1 i C2

    Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    Dokładnie, i działa to niestety także jak aparat zaśnie - po obudzeniu body ma spowrotem te ustawienia, które były pierwotnie zapisane w C.



    Tak jak piszesz - dlatego IMHO najsensowniej jest w C1/C2/C3 zapisywać te ustawienia, które normalnie są zakopane głęboko w menu - czyli nie o sam tryb M, P, Av, Tv, Fv będzie chodziło.

    Przykładowo - kiedyś nawet miałem taką naklejkę na body pod lcd: C1 - studio, C2 - tripod/remote, C3 - już nie pamiętam i wszędzie był M, ale chodziło o zmianę tryby AF (studio: oko, normalnie spot), czasu podglądu (studio full, normalnie off), stylu (np. cinematic albo b/w), sterowania pilotem, i czasów też trochę (flash/no flash itp.), ale najmniej. Także możliwości tu są wg mnie ogromne, i w efekcie wygoda też.
    Tu się nie zgodę.

    Po pierwsze, tryb C nie jest żadnym osobnym trybem, a jedynie rejestracją i odtworzeniem poprzednio zapisanych ustawień w konkretnym trybie PASM i przywraca ten tryb, i te ustawienia. W związku z tym będąc w opcji C nie można go zmienić na dowolny tryb PASM z zachowaniem pozostałych ustawień zapisanych w C, albowiem powoduje to przejście do konkretnego innego trybu, oraz do ustawień, które ostatnio były w tym trybie używane, przy czym niektóre z ustawień są globalne i nie zależą w ogóle od trybu, lecz są wspólne dla całego PASM, a żeby były specyficzne dla danego trybu spośród PASM, to właśnie trzeba je zapisać pod jakąś pozycją C.

    Przykładowo, w trybie C można zapisać metodę AF, punkt AF, prędkość śledzenia, tryb WB, rodzaj pomiaru światła itp, ale wychodząc z trybu C wszystkie te parametry mogą zostać automatycznie przekształcone do innych parametrów, np. jeżeli globalnie jest ustawione Auto ISO i Auto WB dla całego PASM, a w opcji C jest ISO 400 i Daylight, to wychodząc z C tracimy to, i mamy Auto ISO i Auto WB.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

  9. #19

    Domyślnie Odp: ustawienia C1 i C2

    No ja już to pisałem tu kilka razy - dla mnie z punktu widzenia informatyka to jest dość oczywiste.
    Tak na prawdę aparat przechowuje (w wypadku R5) 4 zestawy ustawień:
    - Zestaw wspólny dla trybów P,M,Tv,Av,Fv - tu zmiana parametrów w jednym trybie wpływa na ustawienias w pozostałych
    - Oddzielny zestaw ustawień dla każdego z trybów C (1,2,3) - przy czym dla każdego na sztywno zapisany jest tryb pracy (P,M,Tv,Av,Fv) - możliwy do zmiany tylko poprzez skopiowanie ustawień z trybu podstawowego. Pozostałe parametry są zapisywane w ramach danego trybu C o ile włączona jest funkcja Auto Update. W przeciwnym wypadku ustawienia zawsze wracają do tych zapisanych w trakcie kopiowania z trybu podstawowego.

    Ja obecnie pracuję wyłącznie na C i sobie ustawiłem:
    C1 - landscape (czyli pojedynczy AF, bez trakckingu itp)
    C2 - ludzie (czyli tacking AF z wykrywaniem twarzy/oczu)
    C3 - samoloty/pociągi (AF z generycznym trackingkiem, H+, auto ISO itp)

    p,paw
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 21-02-2024 o 12:38
    https://pawel.online | R5 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Huta od środka

  10. #20
    Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Dołączył
    May 2005
    Miasto
    Poznań
    Posty
    2 276

    Domyślnie Odp: ustawienia C1 i C2

    Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Tu się nie zgodę.
    Ale z czym się nie zgodzisz?
    Bo następnie powtórzyłeś kropka w kropkę to co ja - i inni - już tu napisaliśmy.

    BTW teraz to mamy raczej nie PASM, a PFASM, za co Canona lubię akurat bardziej.


    Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    No ja już to pisałem tu kilka razy - dla mnie z punktu widzenia informatyka to jest dość oczywiste.
    Witaj w klubie.


    Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Ja obecnie pracuję wyłącznie na C i sobie ustawiłem:
    C1 - landscape (czyli pojedynczy AF, bez trakckingu itp)
    C2 - ludzie (czyli tacking AF z wykrywaniem twarzy/oczu)
    C3 - samoloty/pociągi (AF z generycznym trackingkiem, H+, auto ISO itp)
    Jest super. U mnie już pisałem:
    C1 - manual/studio (manual 1/180 f/8 iso 160 5500K, style1, single shot, AF eye, image review hold, exp. simul. disable etc.)
    C2 - tripod/remote (manual, 1/30 f/1.8 iso 100, WB auto, style2, AF spot, image review 4s etc.)
    C3 - classic photo (Fv, full auto, style3, AF spot, image review off, metering 4s etc.)
    pozdro.,
    m.
    __________________
    Canon EOS 3P broken | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | itd.
    © mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •