Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Brak szczegółów - mydło - 10D

Mieszany widok

Domyślnie Brak szczegółów - mydło - 10D

Witam,

Proszę o pomoc, jeśli taki temat był poruszany to prosze o odsyłacze.

Kupiłem korpus 10d od wolnego strzelca. Pracował jako back-up. Osobiście sprawdzałem w serwisie przebieg migawki 8 tys. Aparat był w niezłym stanie. Po bliższym przyjżeniu się stwierdziłem że ma BF/FF (któryś z nich-nie ważne).
    Po kalibracji w serwisie było znacznie lepiej ale nie idealnie. Zwalałem to na jakość obiektywów (używałem słoik i tokina 28-70 2.8 która podobno nie nadaje się do cyfry). Następnie zrobiłem testy 50 1.8 i tamron 28-75 2.8, czyli powinno być OK.
    Niestety, zdjęcia wychodzą jak przez pończochę, niby jest ok ale wszystko jest jakby rozmyte, kompletny brak szczegółów np. skóry.
    Czy ktoś spotkał się kiedykolwiek z takim problemem? Czy może to być jakiesz uszkodzenie matrycy np.? Ja nigdy jej nie czyściłem, tylko przedmuchwałem, na oko wygląda idealnie.

Prosze o pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

zdjecia, najlepiej z exifami - to wtedy pogadamy ;-)

Domyślnie

będą wkrótce

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

A na jakich parametrach robisz zdjęcia? tzn. jak ustawione jest wyostrzanie w aparacie?
    Materiał wyjściowy z DSLRa potrafi czasami wyglądać nieszczególnie fajnie jeśli np. porówna się go z ekstremalnie przetworzonym materiałem z jakiegoś kompakta :-) Ale umiejętny postprocessing działa cuda - detale można jakoś wydobyć. Musisz pokazać foty, bo inaczej nie wiemy o czym mówimy. Mój sąsiad w zeszłym roku przesiadł się z małpki Sony na 350d i miał do mnie pretensje przez pierwszy tydzień, że wydał kasę na coś co robi gorsze zdjęcia niż jego stary rupieć (bo niby nieostro, saturacja licha itd.). Na szczęście w końcu zrozumiał o co w tym biega :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Coś już napisał Awatar RemikP
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a moze zapylona matryca??
    20d + kit + sigma 70-300 APO DG + CF1G PRETEC Cheetah + Plecaczel

Uprawnienia umieszczania postów