w uproszczeniu - tak ;-)Zamieszczone przez snow
w uproszczeniu - tak ;-)Zamieszczone przez snow
pare groszy meaning? 40zł? 80zł?
Zależy jaki obiektyw wkręcisz.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
No pewnie ze w uproszeniu, bo jakby to była cyfra to by było xx*1.6![]()
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770
snow, nie kus losu bo sie zacznie ;-)Zamieszczone przez snow
![]()
fotolama, ten obiektyw jest ok i na poczatek bedzie jak znalazl.. zooma dokupisz sobie za jakis czas.. niestety, z wydatkami musisz sie liczyc.. obiektywy (dobre) to kwestia ok 100-150 zl i wiecej.. jednorazowy wydatek to tylko kompakt - lustrzanka ma to do siebie ze czeka Ci duzo nauki i tyle samo wydatkow![]()
za niedługo(moż(rz)e pisze się razem nie wiem) jade na wakacje więc testne tą chinską interpretacje nie stworzonego (kanona) wypstrykam jeden film a puźniej raczej kupie tego zenita
Zenity mają chociaż tą zalete że mają tanią i dobrą optykeChociaż ostatnio nie tak tania. Zresztą fotolama, jak skompletujesz sobie arsenał m42 to zawsze możesz potem używać przy przejściu na cyfre lub nawet na jakąś automatyczną lustrzanke Canona
![]()
ryzykantZamieszczone przez fotolama
![]()
moze to smieszne ale u mnie czasem nawet moja 27 letnia Praktica jest w uzyciuZamieszczone przez snow
.. moze to sentyment a moze po prostu robi swietne zdjecia.. tak czy owak - m42 to dla Ciebie najlepszy wybór na plaszczyznie cena/jakosc/potrzeby..
ps. z ciekawosci - wrzuc kiedys fotki na forum z tego monstrum ktore kupiles![]()
jak się wywołuje zdjęcia to (zdjęciowywoływacz/fotograf) moze to na płytke zgrac?
Może, nawet chyba może ci skany z negatywu zgrać bez wywoływania. Ale dokładnie to ja się będe dowiadywał jak wkońcu powróce po 10 latach to robienia Zenitem, wtedy jeszcze nie zgrywali
Raczej z tym problemu nie ma chyba, chociaż to raczej dodatkowa usługa jest wydaje mi się![]()