Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Migawka - jakie są jej rodzaje?

Domyślnie

gwozdzt
    1D potrafi, ale to inna bajka

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez totus
    gwozdzt
    1D potrafi, ale to inna bajka
    Fakt, starsza jedynka miała szybszą migawkę od Marka II :-)
    Inny sprzet z migawką szczelinową o x-sync = 1/500 nie przychodzi mi do głowy, ale raczej nie będą to D50/D70, więc chyba moje wywody odnośnie działania ich migawki nie mijają się z prawdą?
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 23-06-2006 o 13:50
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

proponuje lekturę na http://www.dpreview.com/reviews/nikond70/page2.asp

x-sync=1/500s, o to chodzi?
    Ostatnio edytowane przez mkwiek ; 23-06-2006 o 17:48

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek

Właśnie o to, że jest elektroniczna. Fizycznie migawka jest otrwarta na tą 1/60 czy 1/90 sekundy i cała matryca jest odsłonięta.
    Krótszcze czasy synchronizacji (elektronicznej) pewnie są trudniejsze do zrealizowania, bo naświetli się np. co drugi pixel (w jakimś nikonie cyfrowym ktoś to kiedyś pokazywał)

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jakie sa poszczegolne zywotnosci migawek??
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    Krótszcze czasy synchronizacji (elektronicznej) pewnie są trudniejsze do zrealizowania, bo naświetli się np. co drugi pixel (w jakimś nikonie cyfrowym ktoś to kiedyś pokazywał)
    Wyjaśnię, jeśli ktoś jest niezorientowany (kiedyś o tym pisałem szeroko przy temacie strobo, ale nie mogę coś znaleźć :sad: )

Generalnie jak sama nazwa wskazuje migawka jest szczelinowa, czyli działa w ten sposób, że ruchome lelementy migawki są tak sterowane, aby wytworzyć odpowiedniej i co bardzo ważne stałej szerokości szczelinę, która poprzez ruch elementów migawki pozornie się przesuwa nad kliszą/matrycą. Pisze pozornie, bo de facto to nie szczelina się przesuwa tylko migawka (czyli zasłona).

Takie rozwiązanie powoduje, że klisza/maryca jest etapami wystawiana na ekspozycję światła (coś a la rysowanie obrazu wierszami na waszych monitorach). Czas naświetlania zależy od szybkości przemieszczania się szczeliny, co przekłada się na jej szerokość. Im szersza szczelina tym dłuższy czas naświetlania.

I teraz: istnieje pewien graniczny czas ekspozycji, gdzie szczelina stanowi całą szerokość otworu migawki. Dla wszystkich czasów dłuższych naświetlanie odbywa się poprzez pełne otwarcie migawki i odpowiednio dłuższą ekspozycję (czyli sterowany jest tylko czas rozwarcia migawki i podniesienia lustra). Dla wszystkich czasów krótszych powstaje szczelina, gdzie kontroluje się jej szerokość i szybkość przebiegu.

Uff.. Robiąc zdjęcia z lampą musimy mieć całą klatkę odsłoniętą, aby ją równomiernie oswietlić błyskiem. Jeśli zrobimy z lampą przy czasach gdzie aparat tworzy szczelinę, naświetlimy tylko aktualnie eksponowany pas klatki (czyli czarne zdjęcie z jasnym paskiem). Dlatego do zdjęć z lampą potrzebujemy pełnego otwarcia, i naszą wcześniej wspomnianą graniczną wartość czasu migawki nazywamy właśnie X-sync. Aparat zna swoją X-sync i blokuje nam możliwość jej przekraczania, kiedy używamy lampy.
    Jest na to metoda, należy miec lampę zewnętrzną z trybem High Speed, ale to rozwiązanie ma wiele wad. Wtedy lampa strzela serią błysków strobo oświetlając klatkę podążając za szczeliną. Na moje chłopskie oko powinno się to odbywać według zasady: szerokość klatki podzielona przez szerokość aktualnej szczeliny = ilość potrzebnych błysków strobo.
    Problem jest taki, że po pierwsze nasz bysk w strobo jest dużo słabszy (bo podzielony i im krótszy czas tym słabszy), po drugie ruchome obiekty na zdjęciu będą zamrożone lampą wielokrotnie w czasie ruchu w innych pozycjach, co jest wyraźnie widoczne jako rozmycie. Dlatego lampa w strobo powinna służyć tylko jako doświetlenie, a nie światło główne.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek
    no dla nikosia D70 jest jak byk:
    Combined mechanical and CCD electronic shutter
    • 30 to 1/8000 sec
    • Steps of 1/3 or 1/2 EV
    • Flash X-Sync: up to 1/500 sec
    • Bulb

he, he, ale obciach, nie wiedziałem wcześniej

Kubaman: niezły wywód!
    wg mnie wszystko jasne.
    choć jak ktoś nie miał w życiu w łapach zenita, nie widział naciągania migawki, i nie wsadził w nią palucha przy robieniu fotki .... to i tak pewnie nie skuma :wink:

a co do błysków hi-speed - zawsze mnie to mocno zastanawia, jak oni to robią? tzn. wiadomo jak to robią (dokładnie tak, jak to opisałeś), ale jak to jest, że układ mechaniczny migawki udaje im się zsynchronizować z błyskami na poziomie 1/10000 sek z dokładnością do jednego piksela na matrycy??? a może nie do końca udaje??
    pozdro.,
    m.

Bywalec
    Miasto
    Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    a co do błysków hi-speed - zawsze mnie to mocno zastanawia, jak oni to robią?
    Nieco inaczej niz opisal Kubaman. Blyskow jest duzoooo wiecej niz szerokość klatki podzielona przez szerokość aktualnej szczeliny. Na kazdy wycinek matrycy pada swiatlo z kilkunastu krotkich blyskniec.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

no ja podałem wartość minimalną, pewnie lepiej doświetla się dając po kilka błysków na szerokość, tylko ciekaw jestem jak lampa to znosi, bo przy krótkich czasach, to jest to IMHO średnio możliwe. Przy np. 1/4000 szerokość szczeliny musi być już bardzo bardzo mała, czyli czas dla błysku niezmiernie krótki. A przy czasie błysku podawanym na około 1/10 000 sek jakoś nie widzę tych kilku-kilkunastu błysków na szczelinkę, moja np.580EX ma ograniczenie liczby błysków strobo ze względu na prędkość ładowania i szybkość błysku.

Przypuszczam, że prawda jest taka, że dla 1/500 jest jak napisałeś, a przy 1/8000 jest tak jak ja napisałem z płynnym przejściem pomiędzy.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    no dla nikosia D70 jest jak byk:
    Combined mechanical and CCD electronic shutter
    he, he, ale obciach, nie wiedziałem wcześniej
    myślisz, że to obciach? ma to swoje plusy - np. wspomniany x-sync przy 1/500 a nie przy 1/250 i czas 1/8000 nie osiągalna dla 350d.
    jakie widzicie wady tej migawki?
    rozumiem, że wszystkie skoro canon nie ma takiego rozwiązania.
    jak z jakością? nie słyszałem, żeby się ktoś skarżył na jakość migawki. tylko na ten cholerny blending

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów