Blooming.Zamieszczone przez mkwiek
Blooming.Zamieszczone przez mkwiek
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Blooming = blending czy to ja coś popieprzyłem ?
Strobo nie jest jednoznaczne z HI-Speed. Regeneracja lampy = pelne naladowanie kondensatora. W przypadku HI-Speed nie ma koniecznosci ladowania kondensatora, energia w nim zawarta jest rozkladana rownolegle na wszystkie blyski. Dodatkowo w HI-Speed odpada energia potrzebna do zjonizowania gazu - raz zapalona lampa nie musi gasnas (w przeciwienstwie do strobe). Ilosc blyskow mozna probowac oszacowac jako stosunek obszaru jaki lampa potrafi oswietlic dzialajac "normalnie" i w HI-speed.Zamieszczone przez Kubaman
BTW: 1/10 000 sek to "tylko" 10kHz. 100 blyskow w tym czasie oznaczalo by PWM o czestotliwosci 1 MHz - w dzisiejszych czasach nie jest to nic specjalnie dziwnego.
no i to chyba tłumaczy metodę hi-speed. wg mnie ma to sens i rozwiązuje kilka problemów takich jak synchronizacja i zapas energii. :grin:Zamieszczone przez RadiB
plusy ma (minusy zresztą też), ale nie o to chodzi: obciach polega na tym, że kupujesz lustrzankę, a powyżej 1/500 masz kompaktaZamieszczone przez mkwiek
![]()
pozdro.,
m.