Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Migawka - jakie są jej rodzaje?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek
    jakie widzicie wady tej migawki?
    Blooming.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Blooming = blending czy to ja coś popieprzyłem ?

Bywalec
    Miasto
    Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    A przy czasie błysku podawanym na około 1/10 000 sek jakoś nie widzę tych kilku-kilkunastu błysków na szczelinkę, moja np.580EX ma ograniczenie liczby błysków strobo ze względu na prędkość ładowania i szybkość błysku.
    Strobo nie jest jednoznaczne z HI-Speed. Regeneracja lampy = pelne naladowanie kondensatora. W przypadku HI-Speed nie ma koniecznosci ladowania kondensatora, energia w nim zawarta jest rozkladana rownolegle na wszystkie blyski. Dodatkowo w HI-Speed odpada energia potrzebna do zjonizowania gazu - raz zapalona lampa nie musi gasnas (w przeciwienstwie do strobe). Ilosc blyskow mozna probowac oszacowac jako stosunek obszaru jaki lampa potrafi oswietlic dzialajac "normalnie" i w HI-speed.

BTW: 1/10 000 sek to "tylko" 10kHz. 100 blyskow w tym czasie oznaczalo by PWM o czestotliwosci 1 MHz - w dzisiejszych czasach nie jest to nic specjalnie dziwnego.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RadiB
    Strobo nie jest jednoznaczne z HI-Speed. Regeneracja lampy = pelne naladowanie kondensatora. W przypadku HI-Speed nie ma koniecznosci ladowania kondensatora, energia w nim zawarta jest rozkladana rownolegle na wszystkie blyski. Dodatkowo w HI-Speed odpada energia potrzebna do zjonizowania gazu - raz zapalona lampa nie musi gasnas (w przeciwienstwie do strobe). Ilosc blyskow mozna probowac oszacowac jako stosunek obszaru jaki lampa potrafi oswietlic dzialajac "normalnie" i w HI-speed.
    no i to chyba tłumaczy metodę hi-speed. wg mnie ma to sens i rozwiązuje kilka problemów takich jak synchronizacja i zapas energii. :grin:

Cytat Zamieszczone przez mkwiek
    myślisz, że to obciach? ma to swoje plusy - np. wspomniany x-sync przy 1/500 a nie przy 1/250 i czas 1/8000 nie osiągalna dla 350d.
    plusy ma (minusy zresztą też), ale nie o to chodzi: obciach polega na tym, że kupujesz lustrzankę, a powyżej 1/500 masz kompakta
    pozdro.,
    m.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów