Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Wątek: Zdjęcie czarnego psa

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak ja robie czarne koty:

- ciasny kadr, minimum tla
    - unikac slonca
    - pomiar skupiony gdziekolwiek na futrze
    - Av, f okolo 4-5.6, iso w zaleznosci od jasnosci ogolnej miedzy 100 a 400 tak by nie poruszyc
    - szklo standard (zakres 24-105 na przyklad ), ogniskowa 50-80 po cropie
    - -1 EV
    - ostrosc na oczy
    - no i RAW, choc po powyzszych przygotowaniach raczej zbedny, czasem doswietlenie lampa ale w trybie Av to tylko dodatkowe rozswietlenie cieni a nie zrodlo swiatla - lampa bez korekcji

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Moja psiura jest zdecydowanie łatwiejsza i cały czas jaśnieje co będzie mi ułatwiać focenie. Nie mniej jednak i tak prześwietlam nieco fotki. Unikam jasnych teł. W studyjnych warunkach najlepiej sprawdza mi się tło ciemno szare a i tak nieco prześwietlam. Efekt tego jest taki że na zdjęciach wychodzi jaśniejsza niż jest w rzeczywistości ale za to widać szczegóły. Na stronie poniżej jest jedno ze zdjęć jakie robiłem na białym tle, jedno jakie się jako tako uratować dzięki temu że było mocno przepalone (była wtedy baaardzo ciemna).
    Jedyne co mi przychodzi do głowy w twoim przypadku to unikanie mocnych kontrastów jasnych teł i ekspozycja na psa. Jeśli tło wyjdzie za jasne to trudno. W końcu to pies jest głównym motywem.
    Trudno ci będzie natomiast przy zdjęciach w ruchu tu niestety potrzeba krótkich czasów a więc dużo mocnego światła a to rodzi kontrasty. Tylko jak najciemniejsze tło może ci tu pomóc. No i oczywiście wspomniane już ciasne kadrowanie.

http://maku-foto.pl/
    Ostatnio edytowane przez maku ; 21-06-2006 o 22:28

Uprawnienia umieszczania postów