Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 62

Wątek: Zdjęcie czarnego psa

RobertN
    Guest

Domyślnie

Dziękuję
    pozdr Robert

Coś już napisał Awatar babatunde
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Jesli koniecznie chcesz cos zrobic z tlem, to mozesz zdjac mu troche koloru, troche go rozmyc, ale w granicach przyzwoitosci, tak zeby nie wygladalo to na chamska zabawa photoshopem. Moze zrob sobie taka probe kilka wersji rozmycia z roznym promieniem i obejrzyj po kolei zobaczysz roznice.

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

tu dla przykładu pokazuje zdjęcie może nie tak czarnego jak CTR ;] ale również bardzo ciemnego psa

www.warem-s.pl/filip/1.jpg

wydaje mi się że szczegóły zarówno w na psie jak i na tle są ok.

F2.8
    1/250s
    ISO 200
    -0.7 EV
    pomiar światła skupiony na psie

btw: zmieniłby tu ktoś coś jeszcze ?
    350D

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A z polarem próbowałeś?

Jak bardzo słusznie zauważył Vitez to się da zrobic poprawnie bez zbytniej ingerencji w PSa. W końcu w analogu się dawało to i tu też :-)

Apropo's RAW to zupełnie nie wiem czemu ludzie wydają pieniądze na aparat rejestrujący 4096 poziomów a później używają 256 (to jest szesnaście RAZY mniej) i dziwią się, że im giną przejścia tonalne, szczegóły, że w cieniach marnie a w światłach wypalone...

Janusz

Domyślnie

RobertN,
    w przypadku pieskow w dynamicznych ujęciach - ŻADNYCH ZDJĘĆ Z LAMPĄ. Dlaczego?
    1. W przypadku dynamicznych sportów - lampa oślepia psa. Dlatego wlasnie w Spodku zakazali byskac flashami. Nie podczas calej wystawy, tylko podczas zawodów flyball, gdzie najszybsze psy w polsce biegły z ogromną szybkością. Blysk w oczy mógł spowodować ze pies rozbiłby się o maszynę z piłkami lub balustradę.
    (dlatego wlasnie IMO błyskanie flashami podczas zawodów w Spodku mimo zakazu to głupota).

2. Widziałeś efekt "zielonych oczu" u piesków? W scenach statycznych można troche łeb pieska przechylić, ale w dynamicznych ujęciach to loteria. Jak lampa odbije sie od oczu, to masz ufitę na fotce.

To co mogę doradzic, a co częściowo poruszyli moi przedmówcy:
    1. Unikaj zdjęć pod światło. Raczej je wykorzystuj, rób ze światłem za plecami lub z boku, sierśc się wtedy zaczyna lśnić i widać detale.
    2. Ostrz na oczy psa
    3. Przy statycznych portretach - praktycznie dowolny punkt AF, przy dobrze oswietlonych oczach. Przy dynamicznych - srodkowy z AI Servo (lub strefa w przypadku dużych psów)
    4. Na RAW można sobie pozwolic przy portretach (gdy szybkośc zapisu nie ma znaczenia). Sugeruję ten format.
    Ale gdy focisz dynamicznie, w seriach, to pozostaje jpeg. I też sie da.
    5. Jesli nie fotografujesz pod swiatło ,a pies zajmuje dużą częśc kadru, to ekspozycje mozesz pociągnąc delikatnie w dół

Przy dynamicznych ujęciach bardzo ważny jest dokładny i w miarę szybki AF.

Ponizej parę fotek z przed kilku dni. Akurat na obozie wsrod pieskow miałem jednego "murzynka":

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Wszystkie fotki to mniejsze lub większe cropy z jpg-a. Pomiar matrycowy.

pozdrawiam
    amber
    Ostatnio edytowane przez Amber ; 16-07-2006 o 18:33
    Wind i ...ciągłe wydatki...

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amber
    RobertN,
    4. Na RAW można sobie pozwolic przy portretach (gdy szybkośc zapisu nie ma znaczenia). Sugeruję ten format.
    Ale gdy focisz dynamicznie, w seriach, to pozostaje jpeg. I też sie da.
    6 zdjęćw serii Ci mało ? (jeśli chodzi o 350D) a RAW zawsze i wszedzie sie przyda

co do zdjęć, sznaucer jest ogolony prawie w całości (bez łap i głowy) więc to troche inaczej jest, jednak dużo mniej detali jest wtedy na psie niż jakby miał futro (moje zdjęcie powyżej lub ctr)

a i jednak wole pomiar skupiony i -0.7 lub -1 EV
    350D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail
    6 zdjęćw serii Ci mało ? (jeśli chodzi o 350D) a RAW zawsze i wszedzie sie przyda
    6 zdjęć w serii to BARDZO MAŁO np. przy zawodach flyball.

Na wystawach, gdy pies prezentowany jest na ringu w zupełności wystarczy.
    Przy frisbee rownież powinno wystarczyć, przy agility - czasami to jest mało.
    Wszystko zależy od tego co fotografujemy.

co do zdjęć, sznaucer jest ogolony prawie w całości (bez łap i głowy) więc to troche inaczej jest, jednak dużo mniej detali jest wtedy na psie niż jakby miał futro (moje zdjęcie powyżej lub ctr)

a i jednak wole pomiar skupiony i -0.7 lub -1 EV
    Ale na głowie i łapach są zachowane szczegóły. Gdyby nie był ostrzyżony, to detale rownież byłyby na futrze i byłoby ich zapewne więcej

pozdrawiam
    amber
    Wind i ...ciągłe wydatki...

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

szczegóły na ostatnim zdjęciu szczególnie klatka i broda gdzieś sobie poszły

dziś próbowałem trochę na swoim psie z pomiarem matrycowym, ze skupionym i korekcją -1, ze skupionym i doświetlonym lampą z korekcjaą-1 na lamipie, i muszę powiedzieę że najlepiej wypadło chyba to ostatnie polaczenie.

wiem że na zawodach to lampa odpada ze względu na to co Ty powiedzialeś, jak i też ze względu na odległość od psa.

raw i tak lepiej mież niż nie mieć
    Ostatnio edytowane przez Alzail ; 17-07-2006 o 20:25
    350D

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

szczegóły na ostatnim zdjęciu szczególnie klatka i broda gdzieś sobie poszły

dziś próbowałem trochę na swoim psie z pomiarem matrycowym, ze skupionym i korekcją -1, ze skupionym i doświetlonym lampą z korekcjaą-1 na lamipie, i muszę powiedzieę że najlepiej wypadło chyba to ostatnie polaczenie.
    ...
    Czegoś tu nie rozumiem. Co ma pomiar matrycowy czy skupiony do prawidłowości naświetlenia klatki. Pies jest czarny. Tak? No to odbija 1-1.5 razy mniej światła niż te słynne 18% i trzeba korygować pomiar "na psa" o -1.5 może nawet o -2 EV.

Najlepiej jednak zmierzyć światło na szarą kartę (może być zastępczo ciemno zielona trawa) ustawić tryb M i cykać dopóki warunki się nie zmienią.

Powrócę do tego polara. Polar redukuje kontrasty więc łatwiej "wyciągnąć" psa i jego sierść z cienia. Polar wydłuży czas naświetlania ale to nawet i dobrze. Na zdjęciach z przykładów powyżej bardzo brakuje ruchu. Są wręcz statyczne a psy (może z wyjątkiem jednego) wyglądają jak "wypchane mumie". Brak w zdjęciach dynamiki, lekko rozmazanych nóg, ogonów itp.

To mój osobisty punkt widzenia. :-)

Pozdrawiam
    Janusz

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

to ze jak skupisz pomiar na psie to wtedy mozesz dac te -1 bo wiesz ze eskpozycja bedzie przeswietlona, a jak masz matrycowy to nie wiesz czy tło jest bardziej jasne czy ciemne i nie wiesz jaka korekcje zastosowac.

z M to ja nie bede probowal :P
    350D

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów