Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 62

Wątek: Zdjęcie czarnego psa

Uzależniony Awatar Avadra_K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Fakt RAW i może by tak spróbować ustawić maksymalną przysłonę i np 1/250s przy niskim ISO nie powinno być widać przepałów - potem ciut PS i powinno grać ale to oczywiście Mojewidzimisię.

Początki nałogu Awatar Oakhallow
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niestety labrador nie ma długiej sierści i też tworzy się lustro, zwłaszcza w ostrym słońcu, na czystej sierści.
    Ale w pomieszczeniach nie miałem problemów. Wystarczy popatrzeć na awatar.

Oakhallow
    Skrytobójstwo bracie, to nie jest profesja, to nie jest zawód. To pasja, pochłaniający wir, gdzie nie możesz oddychać, walczysz z paraliżującym strachem, i uderzającą do głowy euforią, kiedy w środku wypełnionej po brzegi oberży wbijasz komuś w plecy nóż... Tak bracie, kocham ciepłą krew spływającą po ostrzu sztyletu. To o nas mówią, że jesteśmy dziećmi cienia...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak ja robie czarne koty:

- ciasny kadr, minimum tla
    - unikac slonca
    - pomiar skupiony gdziekolwiek na futrze
    - Av, f okolo 4-5.6, iso w zaleznosci od jasnosci ogolnej miedzy 100 a 400 tak by nie poruszyc
    - szklo standard (zakres 24-105 na przyklad ), ogniskowa 50-80 po cropie
    - -1 EV
    - ostrosc na oczy
    - no i RAW, choc po powyzszych przygotowaniach raczej zbedny, czasem doswietlenie lampa ale w trybie Av to tylko dodatkowe rozswietlenie cieni a nie zrodlo swiatla - lampa bez korekcji

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Moja psiura jest zdecydowanie łatwiejsza i cały czas jaśnieje co będzie mi ułatwiać focenie. Nie mniej jednak i tak prześwietlam nieco fotki. Unikam jasnych teł. W studyjnych warunkach najlepiej sprawdza mi się tło ciemno szare a i tak nieco prześwietlam. Efekt tego jest taki że na zdjęciach wychodzi jaśniejsza niż jest w rzeczywistości ale za to widać szczegóły. Na stronie poniżej jest jedno ze zdjęć jakie robiłem na białym tle, jedno jakie się jako tako uratować dzięki temu że było mocno przepalone (była wtedy baaardzo ciemna).
    Jedyne co mi przychodzi do głowy w twoim przypadku to unikanie mocnych kontrastów jasnych teł i ekspozycja na psa. Jeśli tło wyjdzie za jasne to trudno. W końcu to pies jest głównym motywem.
    Trudno ci będzie natomiast przy zdjęciach w ruchu tu niestety potrzeba krótkich czasów a więc dużo mocnego światła a to rodzi kontrasty. Tylko jak najciemniejsze tło może ci tu pomóc. No i oczywiście wspomniane już ciasne kadrowanie.

http://maku-foto.pl/
    Ostatnio edytowane przez maku ; 21-06-2006 o 22:28

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

RobertN
    Guest

Domyślnie

Kurcze, ale teraz wygląda jakby była z wosku albo miała mokrą sierść
    pozdr Robert
    Ostatnio edytowane przez RobertN ; 21-06-2006 o 23:45

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Ja to może tak nie na temat troche, ale mnie zastanawia dlaczego te zdjęcia mają takie dziwne kolory... takie wyprane i wogóle... jak na nie patrze to mam wrażenie jakby były to skany z jakiegoś z lekka przeterminowanego filmu albo coś... I to ewidentnie tylko twoje tak mają z tych co tu na forum oglądam
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

RobertN
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow
    Ja to może tak nie na temat troche, ale mnie zastanawia dlaczego te zdjęcia mają takie dziwne kolory... takie wyprane i wogóle... jak na nie patrze to mam wrażenie jakby były to skany z jakiegoś z lekka przeterminowanego filmu albo coś... I to ewidentnie tylko twoje tak mają z tych co tu na forum oglądam
    Jedynie co z nimi robię to zmniejszam w Corel Photo-Paint 11, wyostrzam do 9 po kompresji, dopisuję RobertN. Cały czas twierdzę, że jestem ciemny a EOS 350D mam jakieś 2 miesiące. Może u nas jakieś skażenie terenu jest albo promieniowanie.........
    pozdr Robert

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertN
    ygląda jakby była z wosku albo miała mokrą sierść
    Bo jest już nieostra. Ostrość była na tym małym piesku, a terier znajduje się poza płaszczyzną głębi ostrości

RobertN
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj
    Bo jest już nieostra. Ostrość była na tym małym piesku, a terier znajduje się poza płaszczyzną głębi ostrości
    Mały piesek też terier - tylko york-Mrówka , duża Yaga -terier rosyjski miała być tłem.
    pozdr Robert

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów