Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Wątek: Zdjęcie czarnego psa

RobertN
    Guest

Domyślnie Zdjęcie czarnego psa

Jak zrobić dobrze zdjęcie czarnego psa.
    Mamy teriera rosyjskiego, a to bydlątko jest czarne. Robię od czasu doczasu zdjęcia na wystawach psów- ale w 98% tych czarnych i wtedy gdy jest nasza suczka wystawiana. Może jakaś podpowiedż czym robić, jakie czasy naświetlania nastawiać, co psuję, i co można poprawić........
    Poniżej zdjęcie tego czarnego. Celowo zrobione pod słońce, czarny służy jako tło (specjalnie spartolone). Sprzęt jakim dysponuję w podpisie.

Więcej moich nietrafionych fotek >>> tutaj << i po wpisaniu w szukaj na stronę RobertN w różnych działach.
    Zdjęcia z moim podpisem-przerabiane, bez podpisu- tylko zmniejszone bez wyostrzania wstawione przez znajomych.
    pozdr Robert

Początki nałogu Awatar Oakhallow
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak dla mnie zdjęcie jest ok. Mam ten sam problem z moim czarnym labradorem. W słoneczny dzień pogodziłem się, że będzie po prostu bryłą na tle, inaczej tło jest przepalone. Zresztą jakie detale chciałbyś pokazać? Dużo lepiej wychodzą zdjęcia w mieszkaniu, wtedy pomiar matrycowy i ew niewielka korekcja na minus.

Oakhallow
    Skrytobójstwo bracie, to nie jest profesja, to nie jest zawód. To pasja, pochłaniający wir, gdzie nie możesz oddychać, walczysz z paraliżującym strachem, i uderzającą do głowy euforią, kiedy w środku wypełnionej po brzegi oberży wbijasz komuś w plecy nóż... Tak bracie, kocham ciepłą krew spływającą po ostrzu sztyletu. To o nas mówią, że jesteśmy dziećmi cienia...

RobertN
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Oakhallow
    (..........). Zresztą jakie detale chciałbyś pokazać? (...........)
    Oakhallow
    Futerko, 20 cm bródkę, owłosione łapki w biegu....... ;/
    pozdr Robert

Uzależniony Awatar Avadra_K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miałem, mam ten sam problem - w wypadku waszych psów jest ciut lepiej - na dłuższej sierści światło się załamuje, natomiast w wypadku dobermana, sierść tworzy coś na kształt czarnego lustra. Przy robieniu pod światło możesz doświetlić psa lampą, albo odrobinkę złagodzić światło stawiając blendę pomiędzy Tobą a psem, tak aby odbiła światło - to chyba jedyny sposób. Raz spróbowałem z filtrem (czarna hoya) ale efekt był mizerny. Kiedyś gdzieś już był podobny wątek na formum (zdaje się że ktoś chwalił się swoim nowym psem i przy okazji własnie poruszany był w/w problem). pozdrawiam

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Spróbujcie z pomiarem na szarą kartę (średni walor). Np. wewnętrzna strona okładki szkoły fotografowania NG.

RobertN
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Avadra_K
    (...)odrobinkę złagodzić światło stawiając blendę pomiędzy Tobą a psem, tak aby odbiła światło - to chyba jedyny sposób. (........)
    Dzięki
    Już widzę jak latam z blendą na wystawie wśród tłumu cisnących się osób przy ringu.
    Kurcze no nie da się tak. Wystawy są i w halach i na wolnym powietrzu.
    Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady.
    pozdr Robert

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Myślę, że masz dwa wyjścia:
    1) olać nieco ekspozycję tła (choć nie do przesady, bo biała plama też nie będzie dobra) i zdjąć pomiar z psa plus lekka korekta na minus. Możesz strzelić w RAWie i potem wywołać i połączyć ekspozycje na tło i na 1-plan. Ale to już trochę zabawy
    2) blenda (niewygodna) albo lampa błyskowa. To drugie wyjście jest w miarę wygodne, ale... w zależności od rodzaju sierści psa efekt może być różny (stopień pochłaniania światła). Pies o gęstej matowej sierści może nadal być słabo doświetlony a pies gładkowłosy i błyszczący wyjdzie jak "wklejony" w tło.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja bym proponował RAW i dociągac. Często nie ma czasu na dokładne pomierzenie a i wyciąganie detali z czerni może byc konieczne.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

RobertN
    Guest

Domyślnie

Zdarzyło się, że na wystawie nie pozwolili używać lamp. Powiedzieli "teraz jest taki sprzęt, że zrobi zdjęcia w każdych warunkach........." To tak z sytuacji ekstremalnych. Wystawa była na hali Spodka w Katowicach.
    ps i tak wszyscy błyskali
    pozdr Robert

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertN
    Zdarzyło się, że na wystawie nie pozwolili używać lamp. Powiedzieli "teraz jest taki sprzęt, że zrobi zdjęcia w każdych warunkach........."
    Hehehehe...jakbym słyszał pewnego znajomego księdza :-) :-), który nie pozwala na użycie lamp i podchodzenie do ołtarza blizej niż 5 metrów :-)
    Pewnie jakbyś w ręce trzymał jakiegoś małpiszona, to mógłbyś nim błyskać ile wlezie. Czasami klasyfikowanie "pro" i "nie-pro" na podstawie wyglądu sprzętu jest mocno irytujące (choć czasami pomaga - bo dzięki "obładowaniu" sprzętem sfociłem już sporo koncertów na które nie miałem żadnych akredytacji :-) :-) )
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów