Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Wątek: Zdjęcie czarnego psa

Mieszany widok

RobertN
    Guest

Domyślnie Zdjęcie czarnego psa

Jak zrobić dobrze zdjęcie czarnego psa.
    Mamy teriera rosyjskiego, a to bydlątko jest czarne. Robię od czasu doczasu zdjęcia na wystawach psów- ale w 98% tych czarnych i wtedy gdy jest nasza suczka wystawiana. Może jakaś podpowiedż czym robić, jakie czasy naświetlania nastawiać, co psuję, i co można poprawić........
    Poniżej zdjęcie tego czarnego. Celowo zrobione pod słońce, czarny służy jako tło (specjalnie spartolone). Sprzęt jakim dysponuję w podpisie.

Więcej moich nietrafionych fotek >>> tutaj << i po wpisaniu w szukaj na stronę RobertN w różnych działach.
    Zdjęcia z moim podpisem-przerabiane, bez podpisu- tylko zmniejszone bez wyostrzania wstawione przez znajomych.
    pozdr Robert

Początki nałogu Awatar Oakhallow
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak dla mnie zdjęcie jest ok. Mam ten sam problem z moim czarnym labradorem. W słoneczny dzień pogodziłem się, że będzie po prostu bryłą na tle, inaczej tło jest przepalone. Zresztą jakie detale chciałbyś pokazać? Dużo lepiej wychodzą zdjęcia w mieszkaniu, wtedy pomiar matrycowy i ew niewielka korekcja na minus.

Oakhallow
    Skrytobójstwo bracie, to nie jest profesja, to nie jest zawód. To pasja, pochłaniający wir, gdzie nie możesz oddychać, walczysz z paraliżującym strachem, i uderzającą do głowy euforią, kiedy w środku wypełnionej po brzegi oberży wbijasz komuś w plecy nóż... Tak bracie, kocham ciepłą krew spływającą po ostrzu sztyletu. To o nas mówią, że jesteśmy dziećmi cienia...

RobertN
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Oakhallow
    (..........). Zresztą jakie detale chciałbyś pokazać? (...........)
    Oakhallow
    Futerko, 20 cm bródkę, owłosione łapki w biegu....... ;/
    pozdr Robert

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Oakhallow Zobacz posta
    Jak dla mnie zdjęcie jest ok. Mam ten sam problem z moim czarnym labradorem. W słoneczny dzień pogodziłem się, że będzie po prostu bryłą na tle, inaczej tło jest przepalone. Zresztą jakie detale chciałbyś pokazać? Dużo lepiej wychodzą zdjęcia w mieszkaniu, wtedy pomiar matrycowy i ew niewielka korekcja na minus.

Oakhallow
    W takich sytuacjach przydaje się zewnętrzny światłomierz.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 30-07-2008 o 22:57
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Dopiero zaczyna Awatar PATIszon
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No dobrze, a co jesli pies sie rusza....dodam bardzo szybko sie rusza?

Help....

Uzależniony Awatar Avadra_K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miałem, mam ten sam problem - w wypadku waszych psów jest ciut lepiej - na dłuższej sierści światło się załamuje, natomiast w wypadku dobermana, sierść tworzy coś na kształt czarnego lustra. Przy robieniu pod światło możesz doświetlić psa lampą, albo odrobinkę złagodzić światło stawiając blendę pomiędzy Tobą a psem, tak aby odbiła światło - to chyba jedyny sposób. Raz spróbowałem z filtrem (czarna hoya) ale efekt był mizerny. Kiedyś gdzieś już był podobny wątek na formum (zdaje się że ktoś chwalił się swoim nowym psem i przy okazji własnie poruszany był w/w problem). pozdrawiam

RobertN
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Avadra_K
    (...)odrobinkę złagodzić światło stawiając blendę pomiędzy Tobą a psem, tak aby odbiła światło - to chyba jedyny sposób. (........)
    Dzięki
    Już widzę jak latam z blendą na wystawie wśród tłumu cisnących się osób przy ringu.
    Kurcze no nie da się tak. Wystawy są i w halach i na wolnym powietrzu.
    Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady.
    pozdr Robert

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Myślę, że masz dwa wyjścia:
    1) olać nieco ekspozycję tła (choć nie do przesady, bo biała plama też nie będzie dobra) i zdjąć pomiar z psa plus lekka korekta na minus. Możesz strzelić w RAWie i potem wywołać i połączyć ekspozycje na tło i na 1-plan. Ale to już trochę zabawy
    2) blenda (niewygodna) albo lampa błyskowa. To drugie wyjście jest w miarę wygodne, ale... w zależności od rodzaju sierści psa efekt może być różny (stopień pochłaniania światła). Pies o gęstej matowej sierści może nadal być słabo doświetlony a pies gładkowłosy i błyszczący wyjdzie jak "wklejony" w tło.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Spróbujcie z pomiarem na szarą kartę (średni walor). Np. wewnętrzna strona okładki szkoły fotografowania NG.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja bym proponował RAW i dociągac. Często nie ma czasu na dokładne pomierzenie a i wyciąganie detali z czerni może byc konieczne.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów