Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 62

Wątek: Zdjęcie czarnego psa

Początki nałogu Awatar Oakhallow
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertN
    Mały piesek też terier - tylko york-Mrówka , duża Yaga -terier rosyjski miała być tłem.
    pozdr Robert
    Jeśli było takie zamierzenie, to jeszcze raz powtarzam, że według mnie zdjęcie jak najbardziej udane.

Oakhallow
    Skrytobójstwo bracie, to nie jest profesja, to nie jest zawód. To pasja, pochłaniający wir, gdzie nie możesz oddychać, walczysz z paraliżującym strachem, i uderzającą do głowy euforią, kiedy w środku wypełnionej po brzegi oberży wbijasz komuś w plecy nóż... Tak bracie, kocham ciepłą krew spływającą po ostrzu sztyletu. To o nas mówią, że jesteśmy dziećmi cienia...

Domyślnie

Jeśli chodzi o wyciągnięcie czarnego psa (zwłaszcza gdy nie posiadamy rawa), to można coś jeszcze z tej fotki uzyskać. Proponuje jednak inny kształt krzywej (jak to Czornyj zaprezentował), bardziej bazpieczny, dodatkowo wymaskować tak wyciągniętą warstwę do samego psa (tło pozostaje tak jak było), ale trzeba uważać żeby nie wyglądał jak wklejony.

Załącznik 1457

Bywalec Awatar Encor
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja bym naświetlał RAW na średnią wartość a przy wołaniu zrobił 2 kopie - pierwsza wołana na tło, druga na psa. Potem połączenie w PS, czarna Layer Mask, potem biały Brush ze zmniejszoną Opacity i miekką krawędzią
    350D+grip, Sigma 24-60mm f/2,8 EX DG, 420EX, Lastolite Micro Apollo

Lo, there do I see my father.
    Lo, there do I see my mother and my sister and my brother
    Lo, there do I see the line of my people back to the beginning.
    Lo, they do call to me. They bid me take my place among them
    In the halls of Valhalla where the brave may live forever.

Domyślnie

zmniejsz kontras w RAW i po problemie ,sporo fotografuje motocyklistow w czarnych skorach i wlasnie slaby kontrast daje najlepsze efekty

RobertN
    Guest

Domyślnie

Widzę, że jednak RAW mnie nie ominie raczej
    ps.Tylko ja nie potrafię na razie obrabiać zdjęć w RAW. :-(
    pozdr Robert

Coś już napisał
    Miasto
    Chełm

Domyślnie

W C1 Pro w zakładce eksposure jest do wyboru kilka opcji ustawień. Przy bardzo kontrastowych scenach dobre rezultaty dają opcje "Film extra shadow" lub "Linear response". oraz dodatkowo możliwość korekcji histogramu lub krzywej. No i oczywiście zapis w 16 bit Tif a dalej już PS. Tam polecam korekcje w trybie LAB na kanale jasności.

Coś już napisał Awatar babatunde
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Tez czesto robie fotki na wystawch psich, co prawda psy nie są czarne, a zółe (czyt. brązowe) i pręgowane. I moj problem polega na tym jak obrobic fotke by nie utracic kolorow psa! Moja pani krzyczy na mnie, że tak rozjaśniłem fotkę, że pies wygląda źle. Jak zrobić by utrymać barwe psa, ale by rozjaśnić, czy przyciemnić zdjęcie?

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Robić w RAW'ach? :wink:
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Baloniew
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez babatunde
    Tez czesto robie fotki na wystawch psich, co prawda psy nie są czarne, a zółe (czyt. brązowe) i pręgowane. I moj problem polega na tym jak obrobic fotke by nie utracic kolorow psa! Moja pani krzyczy na mnie, że tak rozjaśniłem fotkę, że pies wygląda źle. Jak zrobić by utrymać barwe psa, ale by rozjaśnić, czy przyciemnić zdjęcie?
    Trzeba maseczkę zastosować(ale nie ziołowąhttp://canon-board.info/images/smili...mile.gif,tylko w Photoshopie).

Coś już napisał Awatar babatunde
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baloniew
    Trzeba maseczkę zastosować(ale nie ziołowąhttp://canon-board.info/images/smili...mile.gif,tylko w Photoshopie).
    To że maskę trzeba zastosować to wiem, bardziej mi chodzi o to jak nie utracić soczystego koloru, czy tez innego elementu przez rozjaśnienie.
    Tryb LAB raczej odpada, bo zdjęcia nie mają słabego koloru.
    I tu pojawia się pytanie, czy na warstwie korekcyjnej zastosowac jakiś inny tryb mieszania niż zwykły? Czy np. nie zrobic dwoch warstw z krzywymi jednej z mieszaniem kolor a drugiej ktora ma rozjaśnić z mieszkaniem jasnosci?
    Ostatnio edytowane przez babatunde ; 29-06-2006 o 23:59

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów