Jeśli było takie zamierzenie, to jeszcze raz powtarzam, że według mnie zdjęcie jak najbardziej udane.Zamieszczone przez RobertN
Oakhallow
Jeśli było takie zamierzenie, to jeszcze raz powtarzam, że według mnie zdjęcie jak najbardziej udane.Zamieszczone przez RobertN
Oakhallow
Skrytobójstwo bracie, to nie jest profesja, to nie jest zawód. To pasja, pochłaniający wir, gdzie nie możesz oddychać, walczysz z paraliżującym strachem, i uderzającą do głowy euforią, kiedy w środku wypełnionej po brzegi oberży wbijasz komuś w plecy nóż... Tak bracie, kocham ciepłą krew spływającą po ostrzu sztyletu. To o nas mówią, że jesteśmy dziećmi cienia...
Jeśli chodzi o wyciągnięcie czarnego psa (zwłaszcza gdy nie posiadamy rawa), to można coś jeszcze z tej fotki uzyskać. Proponuje jednak inny kształt krzywej (jak to Czornyj zaprezentował), bardziej bazpieczny, dodatkowo wymaskować tak wyciągniętą warstwę do samego psa (tło pozostaje tak jak było), ale trzeba uważać żeby nie wyglądał jak wklejony.
Załącznik 1457
Ja bym naświetlał RAW na średnią wartość a przy wołaniu zrobił 2 kopie - pierwsza wołana na tło, druga na psa. Potem połączenie w PS, czarna Layer Mask, potem biały Brush ze zmniejszoną Opacity i miekką krawędzią
350D+grip, Sigma 24-60mm f/2,8 EX DG, 420EX, Lastolite Micro Apollo
Lo, there do I see my father.
Lo, there do I see my mother and my sister and my brother
Lo, there do I see the line of my people back to the beginning.
Lo, they do call to me. They bid me take my place among them
In the halls of Valhalla where the brave may live forever.
zmniejsz kontras w RAW i po problemie ,sporo fotografuje motocyklistow w czarnych skorach i wlasnie slaby kontrast daje najlepsze efekty
Widzę, że jednak RAW mnie nie ominie raczej
ps.Tylko ja nie potrafię na razie obrabiać zdjęć w RAW. :-(
pozdr Robert
W C1 Pro w zakładce eksposure jest do wyboru kilka opcji ustawień. Przy bardzo kontrastowych scenach dobre rezultaty dają opcje "Film extra shadow" lub "Linear response". oraz dodatkowo możliwość korekcji histogramu lub krzywej. No i oczywiście zapis w 16 bit Tif a dalej już PS. Tam polecam korekcje w trybie LAB na kanale jasności.
Tez czesto robie fotki na wystawch psich, co prawda psy nie są czarne, a zółe (czyt. brązowe) i pręgowane. I moj problem polega na tym jak obrobic fotke by nie utracic kolorow psa! Moja pani krzyczy na mnie, że tak rozjaśniłem fotkę, że pies wygląda źle. Jak zrobić by utrymać barwe psa, ale by rozjaśnić, czy przyciemnić zdjęcie?
Robić w RAW'ach? :wink:
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770
Trzeba maseczkę zastosować(ale nie ziołowąhttp://canon-board.info/images/smili...mile.gif,tylko w Photoshopie).Zamieszczone przez babatunde
To że maskę trzeba zastosować to wiem, bardziej mi chodzi o to jak nie utracić soczystego koloru, czy tez innego elementu przez rozjaśnienie.Zamieszczone przez Baloniew
Tryb LAB raczej odpada, bo zdjęcia nie mają słabego koloru.
I tu pojawia się pytanie, czy na warstwie korekcyjnej zastosowac jakiś inny tryb mieszania niż zwykły? Czy np. nie zrobic dwoch warstw z krzywymi jednej z mieszaniem kolor a drugiej ktora ma rozjaśnić z mieszkaniem jasnosci?
Ostatnio edytowane przez babatunde ; 29-06-2006 o 23:59