Cytat Zamieszczone przez Avadra_K
Nie rozpatruj tego w kategoriach politycznych - wiesz o ile mniej było zmartwień. Do wyboru miałeś klisze 6x9 do Amiego, nie musiałeś się martwić o obiektywy, bo ten jedyny (wtopiony w obudowę) był do wszystkiego
To wszystko naturalna cena, jaką trzeba zapłacić za postęp i zwiększanie dobrobytu :-) Czasami mnogość i wybór są przekleństwem ;-) Z drugiej strony, każdy kto ma świadomość istnienia alternatyw, nie będzie już nigdy tęsknił za ich brakiem. Ja też miło wspominam "łazienkową ciemnię" i wypieki na twarzy, kiedy na papierze powoli wychodziły zarysy zdjęcia. To było cudowne uczucie, którego nieraz mi brak w obecnych czasach. Owszem, PS stał się "ciemnią" na miarę nowych-cyfrowych czasów, ale ja już nie czuję tych lekkich dreszczy na plecach, które mnie przechodziły kiedyś :-) Obróbka stała się jakaś taka maszynowo-rzemieślnicza i można łatwo stracić poczucie, że się coś tworzy (kiedyś "tworzenie" było bardziej, jakby to ująć, namacalne). Moje zboczone tory myślenia są częste u przedstawicieli mojego rocznika :-) Ludzie kilka lat młodsi już inaczej czują ten temat, a nasze dzieci słowo ciemnia będą znały jedynie z Wikipedii :-)