Pokaż wyniki od 1 do 10 z 82

Wątek: Najtrwalsze nośniki

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Najtrwalsze nośniki

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    Najsensowniejsze wydaje się to, co NorthPole napisał. Czyli mieć kilka kopii i "aktualizować" też nośnik z czasem. Czyli HDD już powiedzmy wychodzą do lamusa, to z HDDków przegrać wszystko na SSD nvme. Za 5-10 lat znowu wejdzie jakiś inny standard, więc ponownie z SSD przenieść dane na nowe nośniki itd.
    HDD są z nami już 40 lat i wiemy o nich wszystko SSD mają pewną podstawową wadę – ograniczoną liczbę cyklu zapisu danych. Każdy zapis powoduje zużywanie komórek pamięci flash. Im więcej operacji zapisu użytkownik dokonuje na nośniku, tym szybciej ulega on uszkodzeniu. Każdy serwis komputerowy potwierdzi, że archwizowanie danych na dyskach SSD jest wielokrotnie bardziej zawodne niż na HDD i jednocześnie trudniej odzyskać z nich dane. Dodam od siebie, że dwa dyski SSD mi padły, ale na szczęście zawsze w kompach mam na nich wyłącznie system. Innym problemem, który nie jest bezpośrednio związany z żywotnością dysku SSD, ale z czasem przechowywania zapisywanych danych jest to, że komórki pamięci NAND Flash, bez dostarczania im energii mogą tracić swoją zawartość po kilku latach. Zakłada się, że jeżeli do komórki nie będzie dostarczonej energii pomiędzy 3 do 10 lat, to może utracić swój pierwotny stan i wtedy dane zginą.

Lektura do poczytania: https://www.ontrack.com/pl-pl/blog/k...ski-twarde-ssd
    Ostatnio edytowane przez candar ; 23-02-2024 o 10:03
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów