Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: TAMRON 28-75 Xr Di LD 2.8 i Canon 350d

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie TAMRON 28-75 Xr Di LD 2.8 i Canon 350d

Witam,
    przeglądnąłem już chyba z tysiąc zdjęć wykonanych obiektywem TAMRON 28-75 Xr Di LD 2.8 (na www.pbase.com) i nie mogę się oprzeć wrażeniu, że zdjęcia z tego obiektywu w połączeniu z Canonem 350d są dużo mniej ostre, z mniejszą ilością szczegółów niż te wykonane przez np. 10d czy 20d. Wszystko było by jasne - lepsze body, ale dlaczego zdjęcia wykonane 300d z tym obiektywem są porównywalne (na www) z 10d i 20d. Czy to oznacza, że ten obiektyw źle współpracuje z tym body?
    Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii? Czytałem wszystkie posty na forum o tym obiektywie i ogólnie w tej cenie jest chyba jednym z najlepszych. Jestem na jego kupnie (myślałem też o Sigmie 18-50, ale subiektywnie wydaje mi się, że zdjęcia z Tamrona są ostrzejsze), ale to co widzę na pbase wzbudza we mnie wątpliwości.
    Pozdrawiam
    Marcin

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Bo zdjecie trzeba umiec zrobic, a potem jeszcze trzeba umiec go nie popsuc np. zmiana rozmiaru.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Bo zdjecie trzeba umiec zrobic, a potem jeszcze trzeba umiec go nie popsuc np. zmiana rozmiaru.
    Dokładnie! Nie przejmuj się fotami - są *hujowo cyknięte.
    Bierz Tampona od Cichego. On napewno Ci mydła nie sprzeda.
    Najwyżej se wymienisz tzn on Ci wymieni

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No właśnie (jak napisałem) taki mam zamiar - nie dodałem, że od Cichego, ale to w zasadzie jest oczywiste :-) Problem w tym, że ja na prawdę oglądnąłem wiele zdjęć. I 90% z 300d jest dobrze cyknięta, a 99% z 35d źle? Tu można pokusić się o wyciągnięcie wniosków, że posiadacze 300d gorzej cykają od posiadaczy 350d - nawet znamienność statystyczna wyjdzie - i to jaka! :-)
    Jak macie trochę czasu to pooglądajcie sobie tak przynajmnej 100 portretów z Canon 300d (lub 10d i 20d) oraz tak ze 100 z 350d (rzecz jasna z tym obiektywem :-) Nie mówię o testach, tylko o wyjściu z prostego założenia - wszyscy nie mogą się mylić - nawet czasem pełny automat w rękach laika potrai strzelić ostrą fotkę (nie mówię o innych jej elementach, chodzi mi o ostrość).

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Kup, przetestuj a najwyżej... do 10 dni masz prawo oddać i finał :-D
    Aha, albo zmień puche bo 350 to niezły badziew
    Ja bym z tym na wieś nie wyszedł - ale ja to inna sprawa; masturbator tylko i wyłącznie

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Chetnie wymienie sie z Toba na puszki. Ponoc moj 300D statystycznie lepsze zdjecia robi Idziesz na to?

Coś już napisał Awatar student_22
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wczoraj kupiłem Tampona od Cichego. Też miałem obawy co do współpracy z puszką ale na razie jest okej. Co prawda wielu fotek nie cyknąłem ale jakość w stosunku do kita powalająca. Dżaźni nieraz głośny AF. Ale też nie jest tak zawsze. Prędkośc AF spoko - w stosunku do kita bo USM nigdy nie miałem podpiętego BF i FF na razie nie robiłem jakiś mega testów ale wydaje ise że nawet jeśli się myli to niewiele.....
    350D+18-55+28-75+70-300+190PROB+486RC2+JUPITER3,5/135+NOVA4

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    Chetnie wymienie sie z Toba na puszki. Ponoc moj 300D statystycznie lepsze zdjecia robi Idziesz na to?
    Jeśli wyciągnąłeś taki wniosek z mojej wypowiedzi... ;-)
    A serio, to zastanawiałem się - stąd moje pytanie - czy może tak być, że z danym body (nie egzemplarzem, a modelem) dany obiektyw współpracuje znacznie gorzej?
    A teraz jeszcze jedno pytanie - czy ktoś porównywał Tamrona 28-75 f/2.8 z Sigmą 18-50 f/2.8 w 350d? Porównań w sieci jest sporo ale wszystkie robione na przynajmniej o klasę lepszym sprzęcie od 350d.
    Chciał bym dokonać najlepszego wyboru, nie ukrywam, że wolę minimalnie większy zoom od szerokiego kąta. Z drugiej strony Sigma jest cichsza i szybsza... Tak więc dla ułatwienia wyboru jedynym kryterium jest ostrzenie (szczególnie przy f/2.8) - ot tak sobie uprościłem ;-)

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Zapominj lepiej o tej sigmie 18-50 2,8. Tamron na 350D czasami miewa FF na 28 i 2,8 ale ta sigma to już porażka. Bierz Tamrona.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dzięki za konkretną odpowiedź - teraz szala w zasadzie przeważyła na korzyść Tamrona :-) Czekam tylko na odpowiedź Cichego i... :-D
    Lubię robić zdjęcia w różnych warunkach - wycieczki itp. więc jeszcze dokupię filtr UV - będę się czuł lepiej :-) Wiem jakie są zdania na ten temat, ale tak zrobię i już :-) Mam tylko dylemat - Hoya SHMC czy Marumi WPC. Niby lepsze zdania są o Hoya, ale jakoś tak się jeszcze zastanawiam.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów