Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: TAMRON 28-75 Xr Di LD 2.8 i Canon 350d

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpmdembi
    Dzięki za konkretną odpowiedź - teraz szala w zasadzie przeważyła na korzyść Tamrona :-) Czekam tylko na odpowiedź Cichego i... :-D
    Lubię robić zdjęcia w różnych warunkach - wycieczki itp. więc jeszcze dokupię filtr UV - będę się czuł lepiej :-) Wiem jakie są zdania na ten temat, ale tak zrobię i już :-) Mam tylko dylemat - Hoya SHMC czy Marumi WPC. Niby lepsze zdania są o Hoya, ale jakoś tak się jeszcze zastanawiam.
    Używałem marumi ale z innym szkłem. Polecam ta firmę, robią dobre filtry. Hoya to chyba najbardziej popularna firma jeśli chodzi o filtry ale ma opinię ciężko czyszczącego się szkła. Osobiście używam B&W.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Bierz Marumi. Sprzedaję je z powodzeniem i jeszcze absolutnie nikt nie miał żadnych pretensji o jakość szkła.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur
    Zapominj lepiej o tej sigmie 18-50 2,8. Tamron na 350D czasami miewa FF na 28 i 2,8 ale ta sigma to już porażka. Bierz Tamrona.
    to jest akurat prawda ale wystarczy zwiekszyc ogniskowa, ustawic/zablokowac ostrosc na obiekcie i wrocic do 28.. wtedy jest wszystko OK
    co do filtrow - mam marumi i hoye (SHMC) - zdecydowanie polecam marumi!!

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A serio, to zastanawiałem się - stąd moje pytanie - czy może tak być, że z danym body (nie egzemplarzem, a modelem) dany obiektyw współpracuje znacznie gorzej?
    Co prawda nie spotkałem się z takim przypadkiem, ale.. pewnie może się to zdażyć, w kwestii współpracy ze sobą różnej elektroniki nic mnie nie już chyba nie zdziwi.

Konkretnie jeśli chodzi o mój egzemplarz tego Tamrona - nie widzę żadnych różnic we współpracy z 350D i 20D (mam egzemplarz od Cichego )

A teraz jeszcze jedno pytanie - czy ktoś porównywał Tamrona 28-75 f/2.8 z Sigmą 18-50 f/2.8 w 350d? Porównań w sieci jest sporo ale wszystkie robione na przynajmniej o klasę lepszym sprzęcie od 350d.
    Tzn na jakim? Biorąc pod uwagę że ta Sigma jest "niepełnoklatkowa", można ją porównywać tylko na aparacie z cropem. A tu trudno o model który byłby od 350D o klasę lepszy pod względem jakości zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez ukasz ; 21-06-2006 o 11:52

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82
    to jest akurat prawda ale wystarczy zwiekszyc ogniskowa, ustawic/zablokowac ostrosc na obiekcie i wrocic do 28.. wtedy jest wszystko OK
    Chyba żartujesz... Twoim zdaniem ten Tamron trzyma ostrość po przezoomowaniu? Obawiam się że Ci się z Tokiną pomyliło...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz
    Chyba żartujesz... Twoim zdaniem ten Tamron trzyma ostrość po przezoomowaniu? Obawiam się że Ci się z Tokiną pomyliło...
    chyba jeszcze wiem czym robie zdjecia

od pol roku tak foce jesli potrzebuje ogniskowej 28 i swiatla 2,8.. wierz mi, ze gdyby nie trzymal ostrosci to bym to zauwazyl ;-)
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 21-06-2006 o 11:58

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Nic się nie pomyliło. Trzyma ostrość jak należy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

gwoli scislosci - ponizej sa male wycinki z kadru:

ostrzenie na 28, f2,8, odleglosc ok 2,5m: (z takimi ustawieniami te tamrony maja czasem problemy, AF 350d wcale tu nie pomaga )

ostrzenie i przezoomowanie z 75 na 28 w tych samych warunkach i przy tych samych ustawieniach:

Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 21-06-2006 o 12:27

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Co prawda nie spotkałem się z takim przypadkiem, ale.. pewnie może się to zdażyć, w kwestii współpracy ze sobą różnej elektroniki nic mnie nie już chyba nie zdziwi.

Konkretnie jeśli chodzi o mój egzemplarz tego Tamrona - nie widzę żadnych różnic we współpracy z 350D i 20D (mam egzemplarz od Cichego )

Tzn na jakim? Biorąc pod uwagę że ta Sigma jest "niepełnoklatkowa", można ją porównywać tylko na aparacie z cropem. A tu trudno o model który byłby od 350D o klasę lepszy pod względem jakości zdjęć.
    Miałem na myśli np. 20D. On też ma crop 1,6 - przynajmniej tak mi się wydaje, bo nie miałem go w rękach :-)

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miałem na myśli np. 20D. On też ma crop 1,6 - przynajmniej tak mi się wydaje, bo nie miałem go w rękach :-)
    Zgadza się. I robi takie same zdjęcia jak 350D

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów