Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: [Arkan] - tfurczość własna

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Byłem w Krakowie na fajnym koncercie jazzowym. Pojechałem kompletnie nieprzygotowany, bedąc mylnie przekonany, że nie bedzie wolno robić zdjęć (przeważnie pozwalają tylko podczas pierwszego utworu, a potem szlaban). Okazało się, że atmosferka jest super i można siedzieć pod sceną cały koncert - w związku z tym miałem niezłe ćwiczenie, bo jedyne szkło jakie wziąłem to 1.8/85. Brakowało bardzo 50-ki, ale jakoś wyszło. Nie mam dużego doswiadczenia w foceniu koncertów, więc bardzo chętnie posłucham waszych komentarzy.

http://arkan.net.pl/Galeria/Koncerty/HTML/index.html

Arkan
    Ostatnio edytowane przez Arkan ; 07-08-2005 o 23:54
    Pentax K-5 II, Leica M9

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

Nie jestem specjalistą od portretów i koncertów ale mnie się fotki podobają, chociazby ze względu na sposób kadrowania, trochę inny niż w tysiącach inych galerii koncertowych, gdzie dominują szerokie plany a sporadycznie wieksze przybliżenia. Pewnie jest to tez spowodowane towarzyszącemu oświetleniu, ale ten koncert zapewne był kameralny, klimatyczny i fotki chyba to oddają. Sam jestem miłośnikiem jazzu i doskonale czuję klimat tego koncertu. Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

podoba mi sie jazz37 (4 od konca), pozostale jakby mniej, ale moze to ja nie czuje klimatow.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

nie slyszysz tej swingującej perkusji?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

satriani, nie bardzo.

ogolnie wezsze kadry na thumbach mi sie podobaja bardziej (np. jazz014 -> pełny kadr jest jakiś zbyt sztywny imho)

poza tym troche kłuje mnie w oczy brak ostrości, ale łatwo to mogę zrozumieć
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Arkan, fotki podobają mi się ale faktycznie trochę brakuje ostrości. Zastanawiałem się na Canonem 85 f/1.8, nawet byłem ostatnio blisko podjęcia decyzji o dokonaniu wymiany handlowej w drodze kupna rzeczonego szkła :wink: Czy możesz podać trochę szczegółów z EXIF'ów? Wydaje mi się, że robiłeś fotki przy f/1.8.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Brak ostrości jest spowodowany tym, że wszystkie zdjęcia są robione przy 1.8, czasy od 1/100 do 1/250 (kilka 1/400), ISO 800 i nie odszumiane. 85/1.8 przy 1.8 jest miękko rysujący, co niestety przy szumach ISO 800 daje wrażenie nieostrości (albo po prostu jest nieostre). Zupełnie inaczej to wyglądałoby przy ISO 100.
    ogolnie wezsze kadry na thumbach mi sie podobaja bardziej (np. jazz014 -> pełny kadr jest jakiś zbyt sztywny imho)
    Hmm, coś w tym jest - pobawię się trochę z kadrowaniem i pokażę alternatywną galerię .
    nawet byłem ostatnio blisko podjęcia decyzji o dokonaniu wymiany handlowej w drodze kupna rzeczonego szkła
    Podejmij ją, nie będziesz żałował
    http://arkan.net.pl/photo/jasio02.jpg
    (f2.8, ISO 200 usunięcie koloru + levels, bez unsharp)
    Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zapraszam do obejrzenia i komentowania zdjęć z koncertu Lipnickiej i Porter'a

http://www.pbase.com/arkan69

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

bardzo ciekawy jazz z krakowa.
    czuc klimat ameryki lat 60 - tych (choc nigdy w ameryce nie bylem, a w tych latach nie zylem)

pozdr
    Pawel

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziś miałem okazję wypróbować 135/2 i muszę powiedzieć, że do pełnego wykorzystania możliwości jakie daje będę się musiał jeszcze trochę podszkolić . Pierwsze próby przedstawiam do oceny tutaj http://arkan.net.pl/Galeria/ZOO/HTML/index.html
    Mam też prośbę - byłbym wdzięczny za informację czy zdjęcia nie są za ciemne na normalnym monitorze (mam wrażenie, że moje LCD przekłamuje jasność)

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów