Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: 70-200/4L - problem z focusem ale nie do końca

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Trochę odnowię wątek :-) Może trudno w to będzie uwierzyć, ale źródłem moich problemów z 70-200/4 L była... LAMPA BŁYSKOWA!!! :-) Tak, tak...dokładnie tak jak piszę. Na początku stwierdziłem, że dolega mi lekki BF w w pewnym zakresie ogniskowych. Tak się złożyło, że te wnioski wyciągałem na podstawie dużej ilości fot robionych z lampą (550ex). Potem fociłem nieco w plenerze i było idealnie, więc stwierdziłem, że pewnie był jakiś paproch na sensorze AF i teraz się przemieścił i nie przeszkadza (w międzyczasie przedmuchałem puchę). Ale spokoju mi to cały czas nie dawało więc zrobiłem testy (ech...aż wstyd o tym gadać :-) ) No i drogą dedukcji wyszło, że foty strzelane z lampą coś nie grają (BF), a te robione bez albo z lampką wbudowaną są jak najbardziej ok. Wydało mi się to dziwne, więc zabrałem się do kumpla - podpieliśmy moją lampę do jego 20D + 70-200/2.8 i.... focus walił jak chciał! Bez lampy - miód i malina :-) Zadzwoniłem na Żytnią i opisałem problem - pan serwisant przez dłuższą chwilę myślał i w końcu wymamrotał, żeby im lampę przysłać do ekspertyzy, ale oni nie gwarantują, że coś się uda zrobić. Wysłałem i za 2 dni zadzwoniłem coś się dowiedzieć - ten sam pan powiedział, że zidentyfikowali "sprawcę" - moduł oświetlacza AF. Po tym nastąpił techniczny bełkot, który zakończyło krótkie "300 zł" :-) (to już zrozumiałem i to dobrze :-) ). Lampa wróciła i wszystko działa pięknie, choć ja cały czas nie jestem w stanie pojąć czemu lampa powodowała takie problemy :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Może trudno w to będzie uwierzyć, ale źródłem moich problemów z 70-200/4 L była... LAMPA BŁYSKOWA!!! :-)
    Wcale nie trudno
    Spróbuj zrobić zdjęcie Sigmą Canonem z podpięta 550/580! EX -> loteria.
    No ale podobno to Sigma jednak lepsza ;-)
    the silence is deafening

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Wcale nie trudno
    Spróbuj zrobić zdjęcie Sigmą Canonem z podpięta 550/580! EX -> loteria.

Potwierdzam czesciowo - Sigma 20 1.8 + 580EX = loteria. Ale warunki mialem trudne. Z innymi szklami moja 580tka jednak bezproblemowo wspomaga AF.

Coś już napisał

Domyślnie

Przydałby mi sie taki obiekt :]
    350D + BG-E3 + KIT + CANON 70-200 F/2,8 L + Extender 2x II + SIGMA 17-70 + CANON 50/1,8 II + 580EX + RAYNOX + Helios 44M4 + MC Zenitar 16/2,8 + TK 2M + Valbon CX-540 + CANON POWERSHOT PRO 90 IS + TROCHE LAMP, TEŁ, Jakaś Bigma by się przydała.. CDN.

Zablokowany

Domyślnie

Czekam na lepszą pogodę żeby zrobić gruntowny test mojego tandemu 70-200 - 30d. Z 350 L działał ok. Teraz na żadnym ze zdjęć nie osiągnął legendarnej ostrości, nawet zwykłej - przyzwoitej. U mnie z lampą jest ok, testy mam czas robić tylko w domu, a oświetlenie mam tragiczne, czekam na słońce i test w terenie. Zepsuło mi to humor na maksa.

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

hehe - a z kitem nie ma takich problemow
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Zablokowany

Domyślnie

he he nie mam kita:-x

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

to moze kupcie sobie nikony i bedziecie mieli mniej problemów z AF (ja sie nie znam ale niektorzy uwazają ze nikony maja lepszy AF i to nawet na tym forum)
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    to moze kupcie sobie nikony i bedziecie mieli mniej problemów z AF (ja sie nie znam ale niektorzy uwazają ze nikony maja lepszy AF i to nawet na tym forum)
    Wujek Dobra Rada?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Powiem Wam, że te wątki o AF-ie są już nawet przedmiotem dysputy na forum Sonolty. Robimy się sławni .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów