Od dwóch tygodni jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem Macbooka Air M2 15", 16GB/1TB. W tej cenie był też nowy M3, ale tylko 512GB, więc poświęciłem parę sekund na eksporcie i szybkiego wifi na rzecz 2x większego SSD.
Co mi się podoba:
1. Ekran - od zawsze nie cierpiałem glossów, a tu mi kompletnie nie przeszkadza, za to kolory, rozdzielczość, obróbka na nim - baja. Nie ma w ogóle porównania do wszystkich moich poprzednich laptoków (wszystkie biznesowe). Bez wahania mogę obrobione foty wrzucać do sieci, na PCcie i dużym monitorze nie widzę prawie zupełnie różnicy.
2. Lekkość, zgrabność tego 15". Wszędzie na YT mówią "weź w tej cenie MBPro 14". A dla mnie 14tak jest za mały. Co z tego że Pro ma 120Hz, czarne czernie, co z tego że będzie miał 10s szybciej na renderze jak non stop będę walczył o miejsce na ekranie.
3. W nawiązaniu do powyższego przeglądałem jeszcze konkurencję i... nie ma nic podobnego. Wszystkie 15tki są duże, ciężkie, mają numeryczną klawiaturę i gładzik z lewej strony a nie na środku, co mnie zawsze irytuje.
4. całkowita bezgłośność, i natychmiastowość wykonywania zadań.
5. integracja z ajfonem - baja
6. całkiem przyzwoite głośniczki
7. mega długi czas pracy na baterii
8. zabezpieczenia wszystkiego odciskiem palca
Co mi się nie podoba:
1. gdzie jest delete i czemu nie ma go pod jednym przyciskiem?
2. gdzie jest printscreen i czemu nie ma go pod jednym przyciskiem?
3. gdzie jest normalna przeglądarka zdjęć, taki irfanview np? w sensie wchodzę w folder ze zdjęciami, dwuklik żeby otworzyć fotkę, kolejny dwuklik żeby była na pełny ekran i strzałeczkami sobie przeglądam, a deletem usuwam. Ach zapomniałem, nie ma delete.. czy to na pewno jest najlepszy system dla fotografów?
4. 4h walczyłem żeby odpalił appkę kilkuletniego Samsunga T5, abym mógł podać hasło i dostać się do zawartości. Żaden tutorial nie działał, aż wreszcie okazało się, że na dysku mam stary soft, nie działający na Sonomie (nowa wersja macOS). Update softu ze strony Samsunga podziałał.
5. nieustanna egzotyczność systemu, wszystko na opak niż w Windzie jak choćby 3 przyciski do okna, poświęcenie masy czasu aby dostosować system pod siebie
6. mimo wielu zalet uważam jednak, że nie jest wart ceny mojego PCta. 6-7k tak, 9 nie.